Αμφεταμίνες – Παραισθησιογόνα

Facebooktwitterpinterest

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ
Τα παραισθησιογόνα είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις. Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι φυσικές («μαγικά μανιτάρια») ή χημικές (LSD). Η μόδα της χρήσης των ουσιών αυτών αναπτύχθηκε κυρίως την δεκαετία του ’60 και συνδέθηκε με τις μυστικιστικές τάσεις ορισμένων νεανικών κινημάτων της εποχής. Τα παραισθησιογόνα πιστευόταν ότι έχουν την ικανότητα να «ανοίγουν τις πόρτες» για την έκφραση του ασυνείδητου, δηλαδή εκείνου του μέρους του ψυχισμού μας που –παρόλο που δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό του- επηρεάζει τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

ΤΟ LSD
Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: κρύσταλλος, τριπάκι

Το LSD είναι η πιο γνωστή παραισθησιογόνος ουσία. Προέρχεται από ένα μύκητα, την ερυσιβώδη ολύρα που είναι παράσιτο της σίκαλης και άλλων δημητριακών. Ανακαλύφθηκε από τον Άλμπερτ Χόφμαν, ένα νεαρό χημικό, στη δεκαετία του ’20 στην Ελβετία, αλλά τα ψυχοτρόπα αποτελέσματά του έγιναν αντιληπτά το 1943 όταν κατά λάθος ο ίδιος ο Χόφμαν πήρε μια ελάχιστη δόση της ουσίας.

Ανακαλύφθηκε έτσι ότι το LSD ήταν ένα ισχυρό ψυχωσιομιμητικό. Μια ουσία δηλαδή που θα μπορούσε να προκαλέσει εργαστηριακά «ψύχωση», η μελέτη της οποίας θα αποκάλυπτε τους μηχανισμούς της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχικών παθήσεων. Ακολούθησε ένας πειραματισμός προς αυτή την κατεύθυνση από πολλούς επιστήμονες σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά η χρήση του εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ξαναεμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια μέσα από το κίνημα της Rave μουσικής.
Το LSD τώρα παρασκευάζεται παράνομα, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Το καθαρό LSD είναι μια άσπρη, διαλυτή, κρυσταλλική σκόνη –απίστευτα δραστική- πράγμα που καθιστά απαραίτητα την αραίωσή του. Μικρέ ποσότητες LSD τοποθετούνται επάνω σε χάπια, κάψουλες, κύβους ζάχαρης, στυπόχαρτο, κ.α. ή σε αυτοκόλλητα με σχέδια που διαφοροποιούν το είδος τους.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ LSD

Το «ταξίδι» (trip) του LSD ξεκινά περίπου μία ώρα μετά τη λήψη της ουσίας, φτάνει στο απόγειό του μετά δύο ως τρεις ώρες, και διαρκεί γύρω στις 12 με 15 ώρες. Τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να προβλεφθούν μιας και εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα του χρήστη, από την εμπειρία του, από τις προσδοκίες του και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο γίνεται η χρήση.
Μερικά σωματικά αποτελέσματα είναι η αύξηση του ρυθμού της καρδιάς και της πίεσης, συστολή της κόρης των ματιών και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα ψυχολογικά αποτελέσματα, που είναι πιο έντονα, περιλαμβάνουν αλλοιώσεις στην εικόνα του σώματος, αλλοιώσεις στο σχήμα και στο μέγεθος των αντικειμένων και έντονη αίσθηση των χρωμάτων. Αλλοιώσεις παρουσιάζονται και στην ακοή, ενώ η αίσθηση του χρόνου και του χώρου μεταβάλλονται. Παρουσιάζονται συναισθηματικές μεταβολές, που μπορεί να είναι τρομακτικές, ευχάριστες ή δυσάρεστες, οι οποίες μπορεί να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού».
Ο χρήστης κάτω από την επίδραση του παραισθησιογόνου- μπορεί να δράσει ασυλλόγιστα και να προκαλέσει βλάβες στον ίδιο αλλά και σε άλλους, νομίζοντας ότι η εμπειρία της ουσίας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μερικές φορές εμφανίζεται μελαγχολία και άγχος, που μπορούν να διαρκέσουν και 24 ώρες μετά τη λήψη της ουσίας, και σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος για αυτοκτονία.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ FLASHBACK

Πρόκειται για την αναβίωση της εμπειρίας του “ταξιδιού” μετά από τη διακοπή της χρήσης του LSD. Συνήθως διαρκεί από λίγα λεπτά ως και μερικές ώρες. Τα συμπτώματα αναδύονται συνήθως όταν το άτομο μπαίνει σε σκοτεινό περιβάλλον, μετά από χρήση χασίς, κ.α.
Οι έμπειροι χρήστες πολλές φορές το επιδιώκουν. Ο χρήστης έχει απόλυτη συνείδηση ότι τα συμπτώματα αυτά είναι παραισθήσεις. Το flashback γίνεται επικίνδυνο όταν το άτομο οδηγεί ή χειρίζεται μηχανήματα. Εάν το flashback επιμένει για αρκετές ημέρες, υπάρχει πιθανότητα για οργανική βλάβη του Κ.Ν.Σ.
http://www.prolipsi-xanthi.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.