Οι επεκτάσεις της καταδίκης του γνωστού Ρεθυμνιώτη νευροχειρουργού

Facebooktwitterpinterest
  • Τι απαντά ο ιατρός κ. Δημήτρης Ρολόγης αποκλειστικά στην «Κ.Φ.»
  • Η καταδικαστική απόφαση ανοίγει τον κοινωνικό ασκό του Αιόλου για τις μετακλήσεις διακεκριμένων ιατρών που υπό το βάρος της πρωτοφανούς για τα χρονικά ποινικής ευθύνης, δεν θα προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους.

Το Έκτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία καταδικάζει σε δύο χρόνια φυλάκισης, χωρίς αναστολή, τον γνωστό (Ρεθυμνιώτικης καταγωγής) νευροχειρουργό κ.Δημήτρη Ρολόγη για ιατρική αμέλεια εις βάρος του Γιώργου Αλβέρτη, συζύγου της Αλεξίας Έβερτ (κόρης του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Ν.Δ.).



Το ιστορικό

Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια του Γ. Αλβέρτη είχε υποβάλει μήνυση κατά της ιατρικής ομάδας που τον εγχείρησε. Θυμίζουμε ότι στις 22 Ιανουαρίου του 2005 ο Γεώργιος Αλβέρτης υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης εγκεφαλικής κύστης στην Ευρωκλινική. Κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης του συμβάντος κρίθηκε απαραίτητος η μετάκλησης του Δημήτρη Ρολόγη ο οποίος άνηκε μεν σε παρελθόντα χρόνο στην ιατρική ομάδα του ιδιωτικού θεραπευτηρίου αλλά στην τρέχουσα τότε φάση, διατελούσε διευθυντής της νευροχειρουργικής μονάδας του θεραπευτηρίου Metropolitan. Κοντολογίς ο ιατρός κ. Ρολόγης κλήθηκε να παράσχει την βοήθειά του και να αναλάβει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της επέμβασης.

Κατά την διάρκεια της εγχείρησης και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα πήγαν περίφημα και ο κ. Ρολόγης απεχώρησε αφήνοντας την αποθεραπεία στα χέρια του επικεφαλής των φυσικών θεράποντων ιατρών κ. Δημήτρη Αγγελιδάκη, της ομάδας της Ευρωκλινικής.

Αμέσως μετά την επέμβαση και σύμφωνα πάντα με την δικογραφία, ο Γιώργος Αλβέρτης είχε πλήρη συνείδηση και τελούσε υπό άριστης νευρολογικής κατάστασης, αλλά στην μετέπειτα πορεία της νοσηλείας του δημιουργήθηκαν ορισμένα προβλήματα στην αντιμετώπιση των οποίων υπήρξαν και ορισμένα σφάλματα που οδήγησαν στην μετέπειτα κατάσταση του ασθενούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες της συζύγου του, Αλεξίας  Έβερτ.

Σήμερα ο κ. Αλβέρτης έχει συνέλθει από την κατάσταση που περιήλθε από τις επιπλοκές, εντούτοις αντιμετωπίζει ακόμα συγκεκριμένα προβλήματα, σαφώς υποδεέστερα της αρχικής κατάστασης.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον γνωστό νευροχειρουργό για ιατρική αμέλεια και απήλλαξε των κατηγοριών τον επίσης κατηγορούμενο Αθανάσιο Γρίβα, ενώ ως γνωστόν ο τρίτος κατηγορούμενος Δημήτρης Αγγελιδάκης αυτοκτόνησε προ καιρού για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους.

Η «Κρητική ΦΩΝΗ» επικοινώνησε με τον κ. Ρολόγη όπου μας είπε τα εξής:

«Σέβομαι την πρωτόδικη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, στην
οποία όμως έχω ασκήσει έφεση επιδιώκοντας την αθώωσή μου στον δεύτερο
βαθμό.
Κλήθηκα λόγω της εξειδίκευσής μου να παράσχω ως μετακλητός ιατρός τις υπηρεσίες μου στην ομάδα που ανέλαβε τον κ. Αλβέρτη, και για
συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά την μικροχειρουργική του εγκεφάλου.
Όταν απεχώρησα από την αίθουσα όλα ήταν καθόλα εντάξει.
Στην πορεία όμως παρουσιάστηκαν επιπλοκές απόρροια της θεράπουσας αγωγής, κάτι που όμως δεν ήταν στην προσωπική μου ευθύνη.
Η οικογένεια του ασθενούς διατείνεται ότι εγώ προσωπικά συμφώνησα να παρακολουθώ τον ασθενή και στην αποθεραπεία του. Ουδέποτε κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε. Πως άλλωστε θα μπορούσε γίνει αυτό από την στιγμή που απαγορεύεται να γίνεται παρακολούθησης ασθενούς από ιατρό άλλης κλινικής;
Εγώ τελούσα και τελώ έως σήμερα σε άλλο θεραπευτήριο. Επομένως δεν δύναται να ισχύει κάτι τέτοιο, διότι απλούστατα για να έχω την ευθύνη στην παρακολούθηση και αποθεραπεία του ασθενούς θα έπρεπε να γινόταν διακομιδή στην δική μου κλινική, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν
τελέσθηκε. Συμπληρωματικά δε, σας αναφέρω ότι για τις υπηρεσίες μου δεν ζήτησα καν αμοιβή

Ερώτηση: Γιατί πιστεύεται ότι το δικαστήριο σας έκρινε ένοχο μιας τέτοιας υπόθεσης, από την στιγμή που δεν ήσασταν θεράπων ιατρός αλλά μετακλητός;

Απάντηση: «Ως γνωστός ο θεράπων ιατρός κ. Αγγελιδάκης αυτοκτόνησε. Επομένως, ίσως κάπου έπρεπε να πέσει η ευθύνη. Άλλωστε και η οικογένεια Έβερτ δεν είναι κάποιο τυχαίο όνομα! Σε κάθε περίπτωση και επειδή έως σήμερα ουδέποτε μετακλητός ιατρός καταδικάσθηκε, ανοίγει ένα θέμα στην μείζονα ιατρική κοινότητα. Οι μετακλητοί ιατροί δεν είναι θεράποντες ιατροί. Είναι ιατρικώς ξεκάθαρο, ότι η θεραπευτική ομάδα έχει την ευθύνη μετά την εγχειρητική αίθουσα! Συνεπώς μετά την χθεσινή δικαστική απόφαση, εικάζω ότι ουδείς ιατρός θα δεχθεί στο μέλλον να εγχειρήσει ως μετακλητός υπό το βάρος ενός ενδεχόμενου μετεγχειρητικού προβλήματος. Καταλαβαίνετε ότι στην Ελλάδα επί παραδείγματι, καλούνται αρκετοί χειρούργοι ως μετακλητοί και αμφίδρομα. Σήμερα ποιος θα δεχθεί να έρθει στη χώρα μας για να σώσει έναν ασθενή; Είναι ένα θέμα το οποίο θα θέσω πάραυτα στον Ιατρικό Σύλλογο. Η δική μου υπόθεση αποτελεί πλέον προδεδικασμένο, συνεπεία της οποίας περνάμε σε μια νέα ιατρική εποχή. Ο κόσμος θα καλεί μετακλητούς χειρούργους και εκείνοι δεν θα αποκρίνονται!»

Ερώτηση: Αν σας καλούσαν σήμερα να μεταβείτε ως μετακλητός και να σώσετε έναν ασθενή σε άλλη μονάδα, θα πηγαίνατε;

Απάντηση: «Αν δεν αλλάξει η απόφαση στο εφετείο, σαφέστατα και δεν θα δεχθώ πλέον. Επιπροσθέτως, θεωρώ ότι ουδείς συνάδελφος θα δεχθεί κάτι παρόμοιο

Για την ιστορία ο Δημήτρης Ρολόγης κατέθεσε έφεση επί της αποφάσεως, η οποία έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

του Βασίλη Κασιμάτη

 

http://www.agorapress.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.