Ο Ι.Σ.Α. προσφεύγει κατά του ΟΠΑΔ και της ομηρίας των ελευθέρων επαγγελματιών

Facebooktwitterpinterest

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της υπ’ Αριθ. Υ9/137380/2011 Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.)» κατά το μέρος που καταργεί τη συμμετοχή του Ταμείου σε περίπτωση περίθαλψης ασφαλισμένων του σε μη συμβεβλημένους με τον Οργανισμό προμηθευτές- ιατρούς.
Και τούτο γιατί ενώ από τη θεσμοθέτηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων, οι γιατροί ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα συμβληθούν με το Δημόσιο ή τον μετέπειτα ΟΠΑΔ, αιφνιδιαστικά με την παραπάνω υπουργική απόφαση καταργήθηκε κατ΄ ουσία η δυνατότητα αυτή και ορίστηκε ότι εφεξής σε περίπτωση περίθαλψης σε μη συμβεβλημένους με τον οργανισμό προμηθευτές – ιατρούς δεν θα καλύπτεται η αντίστοιχη δαπάνη.
Ως δικαιολογητικός λόγος δε προβάλλεται ο έλεγχος των δαπανών, λόγος που κατά την άποψή μας δεν είναι βάσιμος, όταν μάλιστα, με προηγούμενη πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση είχαν ήδη υποχρεωθεί κατ΄ ουσία όλοι οι ιατροί είτε έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ ή άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή ταμεία υγείας, είτε όχι, να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης και εκτέλεσης ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων (πρβλ. αρθρ. 1 περ. (ιγ) του ν. 3892/2010 (ΦΕΚ Α΄ 189/04.11.2010) για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Κατά την άποψη του ΙΣΑ η υπουργική αυτή απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί όχι μόνο γιατί εν προκειμένω δεν υπήρχε η απαιτούμενη νομοθετική εξουσιοδότηση, αλλά και γιατί είναι ευθέως αντίθετη στις διατάξεις των άρθρων 5 («επαγγελματική ελευθερία»), 21 παρ. 3 (δικαίωμα στην υγεία) και 25 (αρχή κράτους δικαίου και αναλογικότητας) του Συντάγματος, κατά το μέρος που εφεξής περιορίζεται αφενός το δικαίωμα των ιατρών να δέχονται πλέον τους ασθενείς τους-ασφαλισμένους του Δημοσίου, ή μη μόνον εφόσον προβούν υποχρεωτικά στη σύναψη σύμβασης με τον ΟΠΑΔ, αφετέρου δε το δικαίωμα των ιατρών –ασφαλισμένων του Δημοσίου να επιλέγουν ελεύθερα τον ιατρό στον οποίο οι ίδιοι, ως ασθενείς, θα απευθυνθούν.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.