Αλλεργίες… δηλητήρια και αντίδοτα…

Facebooktwitterpinterest

«Οι αλλεργιολόγοι τονίζουν ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή που ορισμένες αλλεργικές παθήσεις βρίσκονται σε ύφεση, όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα, που οφείλονται στις γύρεις, αλλά άλλες αλλεργίες κάνουν αυτή την εποχή την εμφάνισή τους. Κάποιες μάλιστα από αυτές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και πρόληψη, αφού μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Οι συχνότερες και σημαντικότερες από αυτές είναι οι αλλεργικές δερματοπάθειες, οι αλλεργίες που οφείλονται στο τσίμπημα διαφόρων εντόμων και οι τροφικές αλλεργίες που οφείλονται σε τροφές που καταναλώνονται κυρίως τους θερινούς μήνες».
Κνίδωση εκ ψύχους

Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει κνίδωση, που εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές με κόκκινα εξανθήματα. Το εξάνθημα μπορεί να αφορά το σημείο του σώματος που ήρθε σε επαφή με το κρύο π.χ εμφάνιση κνίδωσης στα χέρια, όταν βγάζει το άτομο κάτι παγωμένο από την κατάψυξη του ψυγείου του ή να εμφανιστεί φαγούρα στο στόμα και πρήξιμο των χειλιών όταν φάει παγωτό.

Μερικές φορές το εξάνθημα μπορεί να είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα – συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το άτομο εκτεθεί μαζικά σε κρύο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα αν βουτήξει απότομα σε κρύα θάλασσα. Στην τελευταία περίπτωση και ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε ατόμου μπορεί να εμφανιστούν μόνο οι κοκκινίλες με έντονη φαγούρα, αλλά μπορεί στα πολύ ευαίσθητα άτομα να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσφορία στο αναπνευστικό με άμεσο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικού σοκ. Γι’ αυτό, όσοι γνωρίζουν ότι έχουν την ευαισθησία αυτή πρέπει:

* Να κάνουν τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού σε αβαθή και ζεστά νερά.
* Να κολυμπούν πάντα παρέα με κάποιον άλλο.
* Τα πρώτα μπάνια να είναι μικρής διάρκειας και με προοδευτική αύξηση του χρόνου κολύμβησης.
* Με την πρώτη εμφάνιση κνησμού ή εξανθήματος να εξέλθουν από το νερό χωρίς πανικό.
* Να έχουν πάντα μαζί τους τα φάρμακα άμεσης ανάγκης που τους έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος τους.
* Πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού, μπορεί να έχει προηγηθεί προληπτική θεραπεία με αντιισταμινικά φάρμακα.

Ηλιακή κνίδωση

Είναι η εμφάνιση εξανθήματος με έντονη φαγούρα στα σημεία του σώματος του εκτίθενται στον ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο (λιγότερο της μιας ώρας) και συνήθως υποχωρεί πλήρως μετά από λίγες ώρες. Αν είναι πολύ εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση μπορούν να ληφθούν αντιισταμινικά φάρμακα. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

Αλλεργία στο δηλητήριο εντόμων

Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί φυσιολογικά μια μικρή αντίδραση (κοκκίνισμα, πόνο, ήπιο πρήξιμο), στους ανθρώπους όμως με ευαισθησία μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση, κνίδωση σε όλο το σώμα ή και αλλεργικό σοκ.

Οι άνθρωποι που ξέρουν ότι κινδυνεύουν από αλλεργικό σοκ πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ένα μικρό τσαντάκι με τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης, που συνήθως περιλαμβάνουν (αντιισταμινικό σιρόπι, ένα χάπι κορτιζόνης, ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και μια ένεση αδρεναλίνης). Οι αλλεργιολόγοι τονίζουν ότι η αδρεναλίνη είναι το φάρμακο που σώζει ζωές αν γίνει έγκαιρα. Οι ενέσεις κορτιζόνης είναι επιβοηθητικές, αλλά δεν έχουν θέση στην άμεση αντιμετώπιση του αλλεργικού σοκ.

Μερικά μέτρα προφύλαξης είναι:

* Φοράτε πάντοτε υποδήματα, ιδίως έξω από το σπίτι.
* Μείνετε μακριά από σάπια φρούτα, κάδους απορριμμάτων κλπ.
* Αποφύγετε τη χρησιμοποίηση αρωμάτων, λακ, αρωματικών αντηλιακών λαδιών.
* Μην ξεχνάτε το κράνος και τα γάντια σας όταν οδηγείτε μοτοσικλέτα.

Τροφική αλλεργία

Το καλοκαίρι οι τροφές που προκαλούν συχνότερα προβλήματα είναι τα θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή), λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης. Από τα φρούτα κυρίως το ροδάκινο, το σταφύλι και τα σύκα, χωρίς να αποκλείονται τα υπόλοιπα. Οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία κυμαινόμενης βαρύτητας, από απλή φαγούρα σε στόμα και χείλη, μέχρι αλλεργικό σοκ. Για την τροφική αλλεργία η μόνη αγωγή είναι η πρόληψη, αφού βεβαίως διαπιστωθεί η ένοχη τροφή. Οι αλλεργιολόγοι τονίζουν ότι απαγορεύεται ρητά σε ανθρώπους που εμφάνισαν αλλεργικό σοκ σε κάποια τροφή και για χρόνια δεν ξαναέφαγαν να πειραματιστούν μόνοι τους, για να δουν αν θα τους πειράξει ξανά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.