Ενεργειακά ποτά

Facebooktwitterpinterest

Γνωρίζοντας την ταχεία δράση τους, τα ενεργειακά ποτά όπως το Red Bull και άλλα συναφή έχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και διάφορα μείγματα άλλων συμπληρωμάτων όπως αμινοξέα και διάφορα άλλα φυτικά συστατικά. Όμως παρά την εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση των μεταλλικών αυτών δοχείων το κύριο συστατικό τους είναι η ζάχαρη. Οι θερμίδες είναι ενέργεια, πράγμα σαφές και ξεκάθαρο. Είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για καύσιμο. Οποιαδήποτε τροφή είτε πρόκειται για ένα τοστ με γαλοπούλα, είτε ένα κουτάκι αναψυκτικό ή ένα μήλο παρέχει ενέργεια. Τα ενεργειακά ποτά θα πρέπει να θεωρούνται ποτά με θερμίδες. Περίπου 280 ml δίνουν 220 θερμίδες ενώ 360 ml δίνουν 420 θερμίδες όσες σχεδόν ένα διπλό cheeseburger. Επίσης δεν έχουν ίνες, λίπος και πρωτεΐνες ,τρία θρεπτικά συστατικά τα οποία επιβραδύνουν την πέψη, η ζάχαρη μπαίνει αμέσως στην κυκλοφορία του αίματος και δίνει την γρήγορη ενέργεια που επιθυμεί κάποιος που δυστυχώς όμως είναι για πολύ μικρό διάστημα. Το σώμα όμως δυστυχώς την δεδομένη στιγμή της κούρασης θέλει συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης. Όταν κάποιος πάρει παραπάνω ποσότητα τότε το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη έτσι ώστε να απομακρύνει την επιπλέον ζάχαρη που δεν χρειάζεται στα λιποκύτταρα. Έτσι σε σε μακροχρόνια βάση η κατανάλωση αυτών των ποτών, όπως και η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Βραχυπρόθεσμα μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής θα σας δώσει ενέργεια αλλά μέχρι να πάτε στο σπίτι σας ίσως να «μην μπορείτε να ανεβείτε και τις σκάλες»

Μερικές γυναίκες επιλέγουν τα ενεργειακά ποτά που δεν περιέχουν ζάχαρη με την ελπίδα να γλιτώσουν ορισμένες θερμίδες βασιζόμενες στην υψηλή περιεκτικότητα των ποτών αυτών σε καφεΐνη. Η καφεΐνη έχει μελετηθεί εκτενώς από πολλούς ερευνητές καθώς θέτει το σώμα σε εγρήγορση. Αυτό σημαίνει πως η καφεΐνη κάνει το άτομο να αισθάνεται ενέργεια μειώνοντας την πνευματική και την σωματική ικανότητα η οποία φαίνεται και στην διάρκεια της άσκησης. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν πως δεν υπάρχει περιορισμός στην συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης αν και οι περισσότερες βιομηχανίες κατασκευάζουν τα ροφήματα να περιέχουν καφεΐνη από 50-220 σε μια συσκευασία 250 ml περίπου. Θα πρέπει να ελέγχουμε τις ετικέτες των ποτών για να διαπιστώνουμε την ποσότητα καφεΐνης, διότι το περισσότερο δεν σημαίνει πάντα πως είναι και καλό. Μερικοί άνθρωποι όταν καταναλώσουν ποσότητα καφεΐνης πάνω από 200mg μπορεί να εμφανίσουν αϋπνίες, νευρικότητα, πονοκέφαλο ή και ναυτία ακόμη.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα αμινοξέων σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, δεν υπάρχει και τόσο ξεκάθαρη άποψη και το θέμα είναι ακόμη συζητήσιμο. Τα συστατικά αυτά έχουν να κάνουν με το μάρκετινγκ περισσότερο. Εάν προτιμάτε να έχετε ενέργεια με ποιο φυσικούς τρόπους προτιμήστε ένα ποτήρι γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι με φρούτα ή ένα μήλο με λίγο φυστικοβούτυρο. Ο συνδυασμός των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους θα επιβραδύνει την πέψη εμποδίζοντας την απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.