Σύφιλη

Facebooktwitterpinterest

Χάρη στα αντιβιοτικά η επί αιώνες “Μάστιγα της Ανθρωπότητας” είχε σχεδόν εξαλειφθεί. Έτσι πίστευαν και οι λοιμωξιολόγοι μέχρι πριν από δύο χρόνια. Τώρα όλοι μιλούν για επιδημία σύφιλης. Tο νοσοκομείου Συγγρός ανακοίνωσε ότι το 2006 οι νέες διαγνώσεις έφτασαν στα 280 κρούσματα από μονοψήφιους αριθμούς πρόπερσι!

Τα καλά νέα: θεραπεύεται εύκολα. Τα κακά νέα: είναι ύπουλη και δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα.

Τι είναι η σύφιλη;

Είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από την ωχρά σπειροχαίτη (treponema pallidum).

Πώς μεταδίδεται;

Μεταδίδεται με άμεση επαφή με συφιλιδικό έλκος (βλ. παρακάτω).

Πού εντοπίζεται;

Δεδομένου ότι η νόσος μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή, τα συφιλιδικά έλκη εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και στο απευθυσμένο έντερο, στα χείλη και στη στοματική κοιλότητα.

Συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα επί πολλά χρόνια. Ακόμα όμως και να παρουσιάσουν, συνήθως τα συμπτώματα περνούν απαρατήρητα. Το πρώτο σύμπτωμα είναι το συφιλιδικό έλκος που εμφανίζεται συνήθως μέσα σε 3 εβδομάδες από τη μόλυνση (εύρος εμφάνισης: 10-90 ημέρες). Είναι ανώδυνο, έχει την όψη λείας σάρκας και συνοδεύεται από πρήξιμο των γειτονικών λεμφαδένων.

Εξέλιξη

Το έλκος, ακόμη και αν δεν θεραπευτεί, εξαφανίζεται από μόνο του μέσα σε 1-5 εβδομάδες. Το μικρόβιο όμως παραμένει μέσα στο σώμα και η νόσος γίνεται χρόνια.

Χρόνια φάση

Αν η νόσος μείνει αθεράπευτη, εμφανίζονται κοκκινωπές κηλίδες (εξάνθημα) στο σώμα και στα πέλματα και τις παλάμες. Συχνά το εξάνθημα περνά απαρατήρητο. Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, απώλεια βάρους, εστιακή απώλεια μαλλιών, μυϊκούς πόνους και κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά περνούν ακόμη και χωρίς θεραπεία

Όψιμο στάδιο

Αν η νόσος μείνει αθεράπευτη για πάνω από τέσσερα χρόνια, εμφανίζονται βαρύτατες βλάβες στα εσωτερικά όργανα (εγκέφαλος, νεύρα, μάτια, καρδιά, αγγεία, συκώτι, οστά και αρθρώσεις), που οδηγούν στον θάνατο.

Διάγνωση

Με εξέταση υλικού από συφιλιδικό έλκος, καθώς και με μια ειδική εξέταση αίματος (VDRL) μπορεί να φανεί αν κάποιος έχει μολυνθεί. Η εξέταση γίνεται τόσο σε νοσοκομεία, όσο και σε ιδιωτικά κέντρα. Επειδή μπορεί να μην υπάρχουν ορατά συμπτώματα στα πρώτα στάδια της νόσου, συνιστάται σε σεξουαλικώς δραστήρια άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους να κάνουν προληπτική εξέταση για σύφιλη κάθε 6 μήνες.

Θεραπεία

Πριν από την εμφάνιση των αντιβιοτικών η σύφιλη ήταν θανατηφόρος. Σήμερα η θεραπεία της είναι εύκολη και ριζική με αντιβιοτικά, φτάνει να γίνει εγκαίρως η διάγνωση.

Προφύλαξη

Η καλύτερη προφύλαξη είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή. Το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού με οποιοδήποτε υγρό μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ΔΕΝ προσφέρει καμία προφύλαξη. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε πληγή πάνω ή γύρω από τα γεννητικά σας όργανα και τον πρωκτό, απευθυνθείτε αμέσως σε δερματολόγο.

Το να θεραπευτείτε μια φορά από σύφιλη δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξανακολλήσετε στο μέλλον. Το μικρόβιο της σύφιλης δεν αφήνει ανοσία.

Προσοχή:
Η σύφιλη κολλάει πολύ ευκολότερα από το HIV• μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με το φιλί, με την επαφή των γεννητικών οργάνων ακόμη και χωρίς διείσδυση και με τον στοματικό έρωτα ακόμη και χωρίς εκσπερμάτωση. Γι΄ αυτό, εκτός από το προφυλακτικό, η καλύτερη προστασία ενάντια στη σύφιλη είναι οι τακτικές εξετάσεις. Όσοι έχουν εναλλασσόμενους σεξουαλικούς συντρόφους καλό είναι να εξετάζονται κάθε έξι μήνες. Κάνοντας εξετάσεις, ακόμα και αν έχετε μολυνθεί, θα πάρετε αντιβιοτικά και δεν θα πάθετε τίποτα.

Συχνότητα

Στην Ελλάδα η σύφιλη είναι σπάνιο νόσημα (31 δηλωμένα κρούσματα από το 1998 μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛ). Σύμφωνα, όμως, με το νοσοκομείο Συγγρός, που ειδικεύεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, το 2006 τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 280!

Στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου μέχρι πρόσφατα τα περιστατικά είχαν μειωθεί, παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους, πράγμα που αντανακλά τη μη χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή.

Σχέση σύφιλης και HIV

Το συφιλιδικό έλκος είναι στην πράξη μια ανοικτή πληγή. Είναι εν δυνάμει και πύλη εισόδου για τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS. Έχει βρεθεί ότι υπάρχουν 2 με 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσει κανείς HIV, αν έχει ήδη προσβληθεί από σύφιλη.

Με λίγα λόγια

o Η σύφιλη είναι ύπουλη αρρώστια μπορεί να έχετε μολυνθεί και να μην έχετε συμπτώματα. Όταν τα καταλάβετε μπορεί να είναι πολύ αργά και να έχετε πάθει σοβαρότατες βλάβες!

o Η σύφιλη κολλάει πανεύκολα. Το προφυλακτικό προστατεύει αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

o Η καλύτερη προστασία είναι να κάνετε εξετάσεις κάθε έξι μήνες.

o Η σύφιλη θεραπεύεται εύκολα και ριζικά, αρκεί να την αντιληφθείτε νωρίς.

πηγή :hiv

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.