Γενετικά Τροποποιημένες Τροφές, Κινδυνεύουμε;

Facebooktwitterpinterest

Στην εποχή της σύγχρονης επανάστασης που εκφράζεται κυρίως με την μορφή της πληροφορικής και της γενετικής τεχνολογίας, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα κατέχουν μια σημαντική θέση προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών. Πιθανώς, η βασική αιτία που βρίσκονται στο στόχαστρο του κοινού ενδιαφέροντος είναι η έλλειψη επαρκούς γνώσης και σχετικής πληροφόρησης.
Τι εννοούμε όμως ακριβώς με τον όρο γενετικά τροποποιημενες τροφές;
Η διαδικασία της γενετικής τροποποίησης αφορά στην διάσπαση των φραγμών του είδους και εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών σε ένα φυτό ή ζώο, με σκοπό την βελτίωση της εμφάνισής ή και της ποιότητάς του, την προστασία από τυχόν ασθένειες, δίνοντας παράλληλα μια ώθηση στη σχετική οικονομία. Ετσι, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα κατακλυσμό υποσχέσεων για περισσότερη τροφή, λιγότερη σπατάλη, και λιγότερα φυτοφάρμακα. Στον αντίποδα της νέων προοπτικών γεννήθηκαν, όμως, και μια σειρά από ερωτήματα, που αφορούν τη διατροφική τους αξία, την τοξικότητα, καθώς και τις άγνωστες μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Μεταλλαγμένα Τρόφιμα και Αλλεργίες

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η πιθανή σχέση των γενετικά τροποποιημένων τροφών με τις αλλεργίες και κατά συνέπεια, οι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις σε τροποποιημένα προιόντα, που συχνά λέγονται και “μεταλλαγμένα”, αν και αυτό είναι λανθασμένο, αφού η “μετάλλαξη” πρόκειται για τυχαία και όχι σχεδιασμένη μεταβολή. Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι όμως, οι γενετικά τροποποιημενες τροφές δεν αποτελούν συχνή αιτία των αλλεργικών αντιδράσεων. Πολλές φορές, π.χ, η γενετική τροποποίηση γίνεται στο φυτό και όχι στην τροφή την ίδια. Επίσης, υπάρχουν οδηγίες προς τις βιομηχανίες σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να επιλέγουν και να ελέγχουν τα προϊόντα που παράγουν, έτσι ώστε να μειώνεται η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων. Για παράδειγμα, όταν μία εταιρεία εισήγαγε γονίδιο από το βραζιλιάνικο φυστίκι μέσα στη σόγια, αυτό έκανε τη σόγια αλλεργιογονική γι’αυτούς που είχαν ευαισθησία στο φυστίκι. Έτσι, το προϊόν αυτό δεν κυκλοφόρησε στην αγορά.

Τι Πρέπει να Προσέχουμε Ιδιαίτερα στις Γενετικά Τροποποιημένες Τροφές;

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δωθεί στην καλή σήμανση των προιόντων. Βασική κίνηση που πρέπει να κάνουμε όταν αγοράζουμε μια οποιαδήποτε τροφή, ιδίως όταν έχουμε τροφική αλλεργία, είναι ο έλεγχος της σήμανσης, δηλ. της ετικέτας με την λίστα των συστατικών που περιέχει. Αν εντοπίσουμε κάποια πρώτη ύλη στην οποία υπάρχει αλλεργική ευαισθησία, τότε πρέπει να αποφύγουμε την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Μελλοντικές Κατευθύνσεις

Η γενετική τεχνολογία προχωρά ακάθεκτη έχοντας υπόψιν τα υπάρχοντα δεδομένα και στοιχεία, οι μελλοντικές επιπτώσεις την γενετικών παρεμβάσεων όμως εξακολουθούν να καλύπτονται από ένα σύννεφο αμφιβολίας και αβεβαιότητας. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί προς το παρόν, είναι ότι οι γενετικά τροποποιημένες τροφές δεν συνιστούν οι ίδιες αλλεργιογονικές ουσίες παρά μόνο σε δυνητικό επίπεδο μπορεί να έχουν επιδράσεις στο άτομο με αλλεργικές ευαισθησίες.
http://www.allergyped.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.