Οι Αλλεργίες την Άνοιξη

Facebooktwitterpinterest

Η άνοιξη είναι προ των πυλών και όλοι ετοιμάζονται να χαρούν την επαφή με την φύση. Προσοχή, όμως γιατί οι αλλεργίες καραδοκούν! Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες, θα πρέπει για μία ακόμη χρονιά να αντιμετωπίσουν την αλλεργία τους και να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Βασικοί υπαίτιοι για την εκδήλωσή της θεωρούνται οι γύρεις από τα δέντρα και τα λουλούδια, που κυκλοφορούν στον αέρα. Δεν είναι όμως όλα τα φυτά υπεύθυνα για την αλλεργία. Έτσι λοιπόν, αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το πεύκο είναι σχετικά σπάνιο αλλεργιογόνο ενώ από την άλλη, η γύρη της ελιάς, ορισμένων γρασιδιών και ενός ζιζάνιου που λέγεται κοινώς περδικάκι είναι τα κυρίαρχα αλλεργιογόνα.

Όταν κάποιος με αλλεργική ευαισθησία έρθει σε επαφή με τις γύρεις των παραπάνω φυτών, τότε αρχίζουν και τα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως είναι το φτέρνισμα ή η φαγούρα στην μύτη ενώ αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να παρατηρηθούν και βήχας, βάρος στο στήθος ακόμη και δύσπνοια. Αυτές οι εκδηλώσεις της αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν και με την πρώτη επαφή με την γύρη αλλά επιτείνονται αργότερα αφού ο οργανισμός έχει ήδη ερεθιστεί.

Για να εντοπίσει κανείς τις αιτίες της αλλεργίας του, όταν εμφανίζει συμπτώματα, μπορεί να επισκεφτεί ένα ειδικό αλλεργιολόγο, ο οποίος, ύστερα από μια σειρά από ειδικά τεστ, θα εντοπίσει το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Αφού προσδιοριστεί η χρονική περίοδος κατά την οποία ο ασθενής θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθεί και η ανάλογη θεραπεία. Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία που πρέπει να χορηγείται μόνο από ιατρό, μπορούν να ληφθούν και κάποιες γενικότερες προφυλάξεις,, όπως είναι η χρήση κλιματισμού με φίλτρα υψηλής απόδοσης (HEPA) στο σπίτι και το αυτοκίνητο, η αποφυγή έντονης δραστηριότητας στην εξοχή τις ημέρες υψηλής γυρεοφορίας ιδίως νωρίς το πρωί, μπάνιο αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι και άλλα που βέβαια εξατομικεύονται, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Οι αλλεργίες της άνοιξης, αν και είναι φαινομενικά ”αθώες”, χρειάζονται έγκαιρη αντιμετώπιση, διαφορετικά μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.
http://www.allergyped.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.