Αυγοτάραχο – Στην ιατρική

Facebooktwitterpinterest

Επιστήμη: «Φάρμακο» για την καρδιά
Χαρακτηριστικό έδεσμα της μεσογειακής διατροφής, το αβγοτάραχο παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στον οργανισμό μας, όπως έδειξε έρευνα ελλήνων επιστημόνων. Η αντιφλεγμονώδης και αντιθρομβωτική δράση των συστατικών του αποτελεί ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, γεμάτη από πολύ καλά ισορροπημένες πρωτεΐνες, αμινοξέα, και σεβαστές ποσότητες από Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες Α, Β, C και Ε, αλλά και σίδηρο και ασβέστιο. Μια μακροσκελής έρευνα από τη Σχολή της Επιστήμης της Διαιτολόγιας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Journal of Αgricultural and Food Chemistry» των ΗΠΑ, περιγράφει το αυγοτάραχο ως μία από τις πιο υγιεινές τροφές για τον άνθρωπο τονίζοντας τις ευεργετικές του ιδιότητες για το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά. Το χαρακτηρίζει πλήρη τροφή, με εξαιρετική μάλιστα γεύση.

Το αβγοτάραχο στο μικροσκόπιο
Μεταξύ των μεσογειακών τροφίμων που μελετήθηκαν προσφάτως από την ελληνική ερευνητική ομάδα είναι και το αβγοτάραχο, παραδοσιακό προϊόν της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Καθώς από προηγούμενες μελέτες είχε διαπιστωθεί ότι τα λιπαρά οξέα είναι τα μόρια που έχουν δραστικό βιολογικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών, στόχος της μελέτης ήταν η ανάλυση των συστατικών του αβγοτάραχου, η αναζήτηση και ο υπολογισμός των ποσοτήτων τέτοιων μορίων, αλλά και η πειραματική απόδειξη της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας η οποία διοργανώθηκε στο Μεσολόγγι, το κερωμένο αβγοτάραχο (αυτό δηλαδή το οποίο πωλείται στην αγορά) «αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, παρέχοντας υψηλά ποσά πρωτεΐνης ενέργειας και λίπους. Τα λιποειδή του είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν αξιόλογες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της σειράς ω3».

Προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αβγοτάραχο αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας: όπως και με όλα τα είδη αβγών, ο βιολογικός ρόλος του συνίσταται στην υποστήριξη της ανάπτυξης ενός νέου οργανισμού και ως εκ τούτου διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι αν κάποια από τα εν λόγω αποθέματα είναι πολύτιμα για τη δική μας υγεία και ειδικότερα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αντιθρομβωτική δράση
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι καταφατική. Σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, «το αβγοτάραχο περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε (4 mg/100 gr). Η συγκέντρωση αυτή είναι χαμηλότερη από την τιμή των 7 mg/100 gr που έχει αναφερθεί για το χαβιάρι, αλλά είναι 3-4 φορές υψηλότερη από τις συνήθεις τιμές σε αβγά». Επιπροσθέτως, «τα ω3 πολυακόρεστα που προσλαμβάνονται με κατανάλωση 100 gr αβγοτάραχου είναι περίπου 2 gr, ποσότητα που υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση στον Καναδά (1,2-1,6 gr), ενώ είναι δεκαπλάσια των 0,2 gr που είναι η συνιστώμενη ως ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη πολυακόρεστων ω3 λιπαρών οξέων στη Βρετανία». Με άλλα λόγια, το αβγοτάραχο μπορεί να μην είναι χαβιάρι, αλλά η κατανάλωσή του μας παρέχει ικανή ποσότητα βιταμίνης Ε (που, όπως σημειώθηκε παραπάνω, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό αλλά και αναστολέας της δράσης του PAF) και ω3 λιπαρών οξέων.
Βεβαίως, η παρουσία και μόνο κάποιων συστατικών σε ένα τρόφιμο δεν αποδεικνύει αυτόματα τη βιολογική δραστικότητά τους. Για τον λόγο αυτόν οι έλληνες ερευνητές δοκίμασαν αν τα εν λόγω συστατικά του αβγοτάραχου είχαν όντως αντιθρομβωτική δράση. Για τη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν αιμοπετάλια κουνελιού και, όπως σημειώνεται στα συμπεράσματά τους, «τα πειράματα βιολογικής δραστικότητας δείχνουν ότι τα λιποειδή του αβγοτάραχου εμφανίζουν αντιθρομβωτική δράση in vitro, αφού μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων που επάγεται από τους ισχυρούς συσσωρευτικούς παράγοντες PAF και θρομβίνη. Το γεγονός ότι η ανασταλτική δράση εμφανίζεται σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις δείχνει ότι η κατανάλωση μιας συνηθισμένης μερίδας αβγοτάραχου θα μπορούσε να συνεισφέρει στην είσοδο στο αίμα ικανοποιητικής ποσότητας ενώσεων αναστολέων της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και τελικά στη μείωση της ενεργοποίησης των μηχανισμών θρόμβωσης και στην προστασία έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Διαβάστε περισότερο: Αυγοτάραχο – Στην ιατρική http://www.sintagespareas.gr/simboules/afieromata/148-aigotaraxo?start=2#ixzz1GqBPE8vl

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.