Εργαστήριο Θωρακοσκοπικής Χειρουργικής

Facebooktwitterpinterest

Με δηλώσεις συμμετοχής κυρίως ειδικευομένων θωρακοχειρουργών από την Αγγλία, την Αλβανία, την Ιταλία, την Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, την Ρωσία, την Σερβία, την Τουρκία, Ινδία και την Ελλάδα και με μία ομάδα επιστημόνων διεθνούς κύρους το 2ο Hands-On Thoracoscopic Workshop (Πρακτικό Θωρακοσκοπικό Εργαστήριο) θα γίνει στην Θεσσαλονίκη από 18 έως 20 Μαρτίου 2011.
Η θωρακοσκοπική χειρουργική αποτελεί μια καταξιωμένη και εδραιωμένη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία είναι σε θέση να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της κλασσικής-ανοιχτής χειρουργικής. Προσφέρει πολύ «φιλικότερη» και πολύ πιο ανώδυνη θεραπεία στους ασθενείς, αλλά απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση της χειρουργικής ομάδας και τεχνολογικό εξοπλισμό.
Το 2ο Hands-οn Thoracoscopic Workshop επιχειρεί, με την καθοδήγηση των έμπειρων χειρουργών διεθνούς φήμης, να αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες των θωρακοχειρουργών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την εξειδίκευσή τους.
Η Θωρακοσκοπική Χειρουργική (ή VATS: Video Assisted Thoracoscopic Surgery), ακολούθησε την πορεία όλων των εφαρμογών της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Μετά τα πρώτα δειλά βήματα, ακολούθησε ραγδαία ανάπτυξη της τεχνικής. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιείται ειδική κάμερα που προσφέρει μεγέθυνση 10-15 φορές και επιτρέπει απόλυτα ακριβείς κινήσεις, επιτυγχάνοντας έτσι τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών. Στον ασθενή μειώνονται πολύ οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τη δημιουργία μολύνσεων και προβλημάτων επούλωσης στις κλασικές -ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.
Η θωρακοσκοπική χειρουργική υποδεκαπλασιάζει το χειρουργικό τραύμα σε σχέση με την κλασική ανοικτή χειρουργική. Έτσι ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σημαντικά μειωμένος, ενώ ο ασθενής αναρρώνει και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες σύντομα, με πολύ μικρότερο κόστος νοσηλείας και πολύ λιγότερες χαμένες εργατοώρες. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, αφού πρακτικά δεν απομένουν ουλές.
Η Dr. med. Καλλιόπη Αθανασιάδη (6932704255), Χειρουργός Θώρακος, Διευθύντρια του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος της EACTS-European Association for Cardio-Thoracic Surgery Academy και υπεύθυνη του 2ο Hands-On Thoracoscopic Workshop (18-20/3/2011), είπε ότι η συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι πιστοποιημένες εγκαταστάσεις των κλινικών του ΑΠΘ δημιουργούν νέες δυνατότητες για την πόλη της Θεσσαλονίκης, και ως σταυροδρόμι για σημαντικές επιστημονικές συναντήσεις.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.