Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποκλείστηκαν από την είσοδο στη Δυτική Λιβύη

Facebooktwitterpinterest

Η Διεθνής Ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί χωρίς σύνορα (Γ.Χ.Σ), έχουν προσφέρει βοήθεια στην πόλη της Βεγγάζη , στην ανατολική Λιβύη , αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στις δυτικές περιοχές της χώρας , όπου υπήρξαν αναφορές βίας και έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί εκατοντάδες άνθρωποι.
Την 1η Μαρτίου , ένας γιατρός στη Δυτική πόλη της Misurata , η οποία είναι μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη βία , ζήτησε βοήθεια από τους Γ.Χ.Σ.
«Ο γιατρός ζητά φάρμακα και ιατρικά εφόδια για τη θεραπεία των τραυματιών» είπε η Anne Chatelain , ιατρική συντονίστρια στη Βεγγάζη. «Αλλά δεν μπορούμε να παραδώσουμε τις προμήθειες. Ο δρόμος για τη Misurata έχει αποκλειστεί από ένοπλους άντρες , οι οποίοι διέκοψαν την κυκλοφορία.
Στη Βεγγάζη , οι Γ.Χ.Σ έχουν μια ομάδα 8 ατόμων , που υποστηρίζει τα νοσοκομεία με δωρεές φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων. Στα νοσοκομεία εισήλθαν περισσότερα από 1800 άτομα , τα οποία τραυματίστηκαν σε συμπλοκές από τις 17 Φεβρουαρίου. Οι Γ.Χ.Σ έχουν επίσης μια ομάδα 17 ατόμων στα σύνορα της Τυνησίας .Δυο φορτηγά εφοδιασμού έφθασαν τη Τετάρτη στη Βεγγάζη και παρέδωσαν 17 τόνους φαρμάκων και άλλες ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία της περιοχής.
«Ενώ η Ανατολική Λιβύη παραμένει σχετικά ήσυχη , τα δυτικά της χώρας φαίνεται να μαστίζονται από βία , δημιουργώντας μια ανησυχητική κατάσταση , η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί , καθότι η πρόσβαση είναι αδύνατη.» δηλώνουν οι Γ.Χ.Σ.
Οι Γ.Χ.Σ αναφέρουν ότι πολλοί από τους τραυματίες στη Τρίπολη δεν ζητούν θεραπεία λόγω του φόβου για αντίποινα από παραστρατιωτικές οργανώσεις.
«Εθελοντές γιατροί αντιμετωπίζουν τραυματίες ιδιωτικά» είπε η Rosa Crestani συντονιστής των Γ.Χ.Σ έκτακτης ανάγκης. «Αλλά απευθύνονται στους Γ.Χ.Σ για φάρμακα και χειρουργικό εξοπλισμό , πράγμα το οποίο είναι αδύνατο προς το παρόν.»
Οι Γ.Χ.Σ απαιτούν να τους επιτραπεί η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, καθώς και η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.