ΤΡΙΦΩΣΦΟΡΙΚΗ ΑΔΕΝΟΣΙΝΗ (ΑΤΡ)

Facebooktwitterpinterest

Σε όλα τα κύτταρα για τη μεταφορά της χημικής ενέργειας από τις εξώθερμες αντιδράσεις στις ενδόθερμες χρησιμοποιείται κυρίως το μόριο
ΤΡΙΦΩΣΦΟΡΙΚΗ ΑΔΕΝΟΣΙΝΗ (ΑΤΡ).
Το ΑΤΡ είναι ένα Τριφωσφορικό Νουκλεοτίδιο.
Οι τρεις φωσφορικές ομάδες (Ρ) βρίσκονται σε σειρά και οι χημικοί δεσμοί που ενώνουν τις δύο τελευταίες περικλείουν μεγάλο ποσο ενέργειας γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται ως δεσμοί υψηλής ενέργειας, θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε τις δύο τελευταίες φωσφορικές ομάδες με βαγόνια μιας ατμομηχανής, που μπορούν να συνδεθούν ή να αποσυνδεθούν.
Μάλιστα, στην περίπτωση μας, αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα, γιατί οι δεσμοί υψηλής ενεργείας είναι ασταθείς και εύκολα διασπώνται με υδρόλυση.

Το ΑΤΡ παραλαμβάνει και μεταφέρει ενέργεια σε οποιοδήποτε μέρος του κυττάρου, και την αποδίδει γρήγορα με μία και μόνο χημική αντίδραση.
Σ’ αυτό βοηθά η δομή του, η δυνατότητα σχηματισμού του από ADP (διφωσφόρική αδενοσίνη), ένα φωσφορικό οξύ και ενέργεια, και το γεγονός ότι η αντίδραση αυτή είναι αμφίδρομη, Επειδή το ΑΤΡ μεσολαβεί στις συναλλαγές μεταξύ, των κυτταρικών διεργασιών που αποδίδουν και αυτών που καταναλώνουν ενέργεια, χαρακτηρίζεται ως ενεργειακό νόμισμα.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το ΑΤΡ, ως ο κύριος, άμεσος δότης ενέργειας για τα κύτταρα (στοιχειώδης μονάδα ενέργειας), θα πρέπει συνεχώς να αναγεννάται από ADP και φωσφορικό οξύ.
Τα κύτταρα δηλαδή χρησιμοποιούν
Το ΑΤΡ Σαν Ενα Ειδος Επαναφορτιζομενης Μπαταριας.
Όταν η ενέργεια των «κυτταρικών μπαταριών – ΑΤΡ» εξαντληθεί, οι «αποφορτισμένες μπαταρίες – ADP» επαναφορτίζονται.
Γενικά στη φύση αυτό γίνεται με δύο τρόπους: είτε με δέσμευση φωτεινής ενέργειας και μετατροπή της σε χημική κατά τη φωτοσύνθεση είτε με ενέργεια που προέρχεται από αντιδράσεις διάσπασης οργανικών ουσιών, όπως
Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ.
Τις δύο αυτές διαδικασίες θα τις μελετήσουμε στη συνέχεια, θα πρέπει να τονιστεί ότι το κύτταρο δεν αποθηκεύει μεγάλο αριθμό μορίων ΑΤΡ.
Τα χρησιμοποιεί δηλαδή σχεδόν αμέσως, μόλις αυτά συντεθούν.
Σε τυπικά κύτταρα ένα μόριο ΑΤΡ χρησιμοποιείται ΜΕΣΑ Σ’ ΈΝΑ ΛΕΠΤΟ από τη στιγμή του σχηματισμού του.
ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΠΕΡΙΠΟΥ 40KG ΑΤΡ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ.
Ωστόσο το ποσό του ΑΤΡ που βρίσκεται στο σώμα του σε κάθε δεδομένη στιγμή δεν υπερβαίνει το 1g.
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΥΤΤΑΡΟ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΟΡΙΑ ΑΤΡ ΚΑΙ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΥΔΡΟΛΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ.
http://kosmaser.pblogs.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.