Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Λονδίνο — Περπατήστε περισσότερο, όχι μόνο για να «κάψετε» θερμίδες, αλλά και για να μειώσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη, συμβουλεύουν Αυστραλοί ερευνητές, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση και φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν σκευάσματα κατά του διαβήτη, αποτελεί τμήμα εθνικής έρευνας για την καταγραφή του διαβήτη.

Οι επιστήμονες του Παιδιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου «Μέρντοχ» της Μελβούρνης, έδωσαν σε σχεδόν 600 ενήλικες ένα βηματόμετρο, να καταγράψουν πόσα βήματα έκαναν σε δύο συνεχόμενες ημέρες το 2000 και πάλι το 2005.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για την διατροφή και τον τρόπο ζωής και υποβλήθηκαν σε μετρήσεις, του ύψους, του βάρους και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Διαπιστώθηκε ότι, τα άτομα που περπατούσαν περισσότερο, μετά από πέντε χρόνια όχι μόνο είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, αλλά είχαν και περισσότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη.

Οι ειδικοί συστήνουν να περπατάμε περίπου οκτώ χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση. Η μελέτη εκτιμά ότι αν ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή αυξήσει καθημερινά τον αριθμό των βημάτων του στα 10.000 βήματα, θα μειώσει τον ΔΜΣ κατά σχεδόν μια μονάδα και θα βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κατά τρεις φορές.
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.