Ανδρέας Λοβέρδος- «Δεν μου αρέσει να παριστάνω τον Ροβεσπιέρο»

Facebooktwitterpinterest

ΕΠΙΜΕΝΕΙ στις αρχικές ρυθμίσεις που είχε προτείνει για την απελευθέρωση της λειτουργίας των φαρμακείων ο κ. Α. Λοβέρδος και προαναγγέλλει ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
«Το υπουργείο Υγείας θα συμβάλει στην εξασφάλιση του δανεισμούτης χώρας» επισημαίνει.
Ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία αποτελεί εσωτερικό θέμα της συντηρητικής παράταξης. Ο ίδιος έχει επιλέξει να κινηθεί μέσω της δικαστικής οδού και δεσμεύεται ότι στις 21 Ιανουαρίου θα παραδώσει στη δημοσιότητα κατάλογο των υποθέσεων που εξετάζουν ή εξέτασαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Ζητεί ωστόσο να ενοποιηθούν ξανά τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι δαπάνεςστην Υγεία. Ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται επικριτικός απέναντι σε όσους διακινούν σενάρια πρόωρων εκλογών. «Οσοι μιλούν για εκλογές, συνειδητά ή ασυνείδητα,προκαλούν την αποσταθεροποίησητης χώρας» επισημαίνει.

– Εχετε περιγράψει ένα σκάνδαλοδιαρκείας στην Υγείασχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και προμηθειών. Η κυρία Μπακογιάννηκατέθεσε πρόταση για σύστασηΕξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Είστε σύμφωνος; «Εάν ο υπουργός Υγείας ή η κυβέρνηση έπαιρναν διωκτικές πρωτοβουλίες, θα παραβίαζαν κατάφωρα το Σύνταγμα, αφού οι Εξεταστικές Επιτροπές αφορούν άσκηση αρμοδιότητας της Βουλής. Δεν νομιμοποιούμαι να μιλώ επ΄ αυτού λοιπόν ως υπουργός Υγείας, άλλωστε αυτό το έχω υποστηρίξει με την ευκαιρία όλων των προτάσεων για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών. Είμαι υποχρεωμένος όμως, ασκώντας τις αρμοδιότητές μου, όποιες υποθέσεις εντοπίζω να τις παραπέμπω πειθαρχικά και ποινικά στη Δικαιοσύνη, και αυτό ακριβώς κάνω. Δεν μου αρέσει πάντως να παριστάνω τον Ροβεσπιέρο και επ΄ αυτών δεν έχω κάνει δημόσιες τοποθετήσεις. Επειδή όμως στην Ελλάδα η μετριοπαθής στάση γεννά τις αντιδράσεις των αθλίων και των δημαγωγών αλλά και ορισμένες φορές εύλογα ερωτήματα σε σοβαρούς ανθρώπους, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου θα παραδώσω στη δημοσιότητα κατάλογο των υποθέσεων που εξετάζουν ή εξέτασαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε οι παραβάσεις αφορούν το παρόν είτε το παρελθόν».

– Ωστόσο τι θα σήμαινε μια ΕξεταστικήΕπιτροπή για τους προηγούμενουςυπουργούς Υγείας κκ. Δ. Αβραμόπουλο και Νικ. Κακλαμάνη;Συμμερίζεστε την άποψη που διατρέχει την κοινωνία ότι όποιος πολιτικός έβλαψε το Δημόσιοπρέπει να πάει στη φυλακή;

«Μην ξεχνάτε ότι είμαι νομικός. Οταν πρόκειται για τέτοιες υποθέσεις, δεν ακούω τι λέει η κοινωνία, αλλά προσέχω τι λέει ο νόμος. Αν η Δικαιοσύνη αποδιδόταν με βάση όσα λέει η κοινωνία, η Ελλάδα θα ήταν μια απέραντη αρένα. Δεν αλλάζω την άποψή μου αυτή, ό,τι κι αν γίνει. Τώρα με ρωτάτε για πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Μήπως πρέπει να απευθυνθείτε στους εκφραστές των εσωκομματικών συσχετισμών της συντηρητικής παράταξης; Θα είχατε δίκιο να με ρωτάτε αν ολιγώρησα σε ό,τι αφορά υποθέσεις που εντοπίζονται από τους ελέγχους. Και μην ξεχνάτε ότι αυτά τα λέει κάποιος που κατέβασε τις τιμές. Οι νέες τιμές προέκυψαν από δικές μου ενέργειες και αποφάσεις. Ετσι έκανα και θα συνεχίσω να κάνω. Δεν θα φοβηθώ. Για το 2011 θα μειώσουμε κατά 400 εκατ. τις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα και υλικά. Προσέξτε όμως για ποιον λόγο θα έχουμε αυτή την εξοικονόμηση: γιατί θα πληρώνουμε γρήγορα, όπως αποδείξαμε τον Δεκέμβριο 2010, και άρα θα επιτυγχάνουμε πολύ καλύτερες τιμές. Οι υπερκοστολογήσεις οφείλονταν και στο γεγονός ότι το κράτος και όχι τα νοσοκομεία πλήρωναν τους προμηθευτές κάθε πέντε χρόνια! Πραγματικός Τρίτος Κόσμος».

– Μπορείτε να εκτιμήσετε πόσο έχει συμβάλει η σπατάλη στην Υγεία στον εκτροχιασμό του συνολικούεθνικού χρέους;
«Αν εξεταστεί το θέμα από τη σωστή οπτική, δηλαδή από την οπτική των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που πρέπει κάποτε να ξαναγίνουν ένα υπουργείο, τότε ο εκτροχιασμός κόστισε πολλά δισ. ευρώ. Επί παραδείγματι, μόνο για το 2009 και μόνο για τα φάρμακα που πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, η υπερβολική και μη απαιτούμενη κατανάλωση φαρμάκων άγγιξε περίπου το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ».

– Πριν από λίγες ημέρες καθορίσατετους στόχους της πολιτικής σας για το πρώτοεξάμηνο του 2011. Αυτόσημαίνει ότι δεν υπάρχειγια εσάς ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών την άνοιξη;
«Οσοι μιλούν για εκλογές, συνειδητά ή ασυνείδητα, προκαλούν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Οι πολίτες, όπως φάνηκε στις 7 Νοεμβρίου, μας στηρίζουν. Τι θα προσέφεραν οι εκλογές εκτός από καταστάσεις αποσταθεροποίησης; “Νομιμοποίηση” σπεύδουν να πουν οι παλαιότροποι “μεταπολιτευτικοί ευδαίμονες”. Απαντώ ότι το πρόβλημα του τόπου δεν είναι η νομιμοποίηση, αλλά η απόδειξη της αποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων στο επίπεδο επίτευξης των στόχων του. Τι θα γινόταν η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Θα βρισκόμασταν ακριβώς στον ίδιο παρονομαστή, αλλά πλήρως αποσταθεροποιημένοι, ως χώρα και ως κοινή δημόσια οικονομία».

– Κάποιοι επιμένουν ότι παρά τις προσπάθειες τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία.Εσείς τι πιστεύετε;
«Πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι φιλόδοξος, αλλά και δύσκολος. Φιλοδοξούμε να αντλήσουμε πόρους από την περιστολή της σπατάλης, της κακοδιοίκησης και της ρεμούλας. Αυτό με πιο απλούς όρους σημαίνει να βρούμε πόρους χωρίς να πειραχθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Προϋπόθεση όμως για την επιτυχία αυτών των στόχων είναι να λειτουργήσουμε ως επικεφαλής μιας επιδέξιας διοίκησης, που όμως δεν υπάρχει, και να αποδειχθούμε και οι ίδιοι επιδέξιοι. Στις επισκέψεις μου στα νοσοκομεία λέω ότι τα ιδρύματα αυτά αποτελούν έναν από τους τρεις φορείς της γενικής κυβέρνησης, μαζί με ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία. Αν δηλαδή τώρα, από τα οικονομικά στοιχεία του Ιανουαρίου 2011, δεν κλείνει η μαύρη τρύπα, τα βάρη θα τα αναλάβει ο λαός και κάτι τέτοιο είναι άδικο και δεν πρέπει να γίνει. Θα δίνω στη δημοσιότητα τους μηνιαίους απολογισμούς για να ξέρει ο πολίτης τη συμμετοχή μου στην πρόοδο της χώρας».

OΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

«Τα μέτωπα διαρκείας δεν βοηθούν κανέναν, ούτε τη χώρα ούτε τους ίδιους τους φαρμακοποιούς». Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Α. Λοβέρδος στην απειλή των φαρμακοποιών για απεργία διαρκείας μετά το ναυάγιο του διαλόγου για το άνοιγμα του επαγγέλματος.Θα καταθέσουμε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου με τις νέες ρυθμίσεις και ο διάλογος θα συνεχιστεί στη Βουλή,επιμένει ο υπουργός Υγείας.Ο κοινωνικός διάλογος ολοκληρώθηκε,υποστηρίζει και θεωρεί ότι τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαίωσαν τις αρχικές εισηγήσεις της κυβέρνησης ως προς την ανάγκη να ρυθμιστούν μικρότερα πληθυσμιακά κριτήρια για το άνοιγμα των φαρμακείων,να απελευθερωθεί το ωράριο για όποιον επιθυμεί και να καταργηθεί κάθε απαγόρευση εισόδου στο επάγγελμα.

«Τα σημεία όπου συμφωνούσαμε,για τις εταιρείες φαρμακοποιών και την έκπτωση στις τιμές,παρέμειναν στο σχέδιο νόμου» λέει ο κ.Λοβέρδος.Υποστηρίζει ακόμη ότι στην τρίμηνη αξιολόγηση από την τρόικα η χώρα θα έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και το υπουργείο του θα έχει συμβάλει στην εξασφάλιση του δανεισμού της,αλλά και στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.
(ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.