Μύθοι και Αλήθειες για τη Διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Καθημερινά λαμβανουμε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την διατροφή και την απώλεια βάρους. Συχνά οι πληροφορίες αυτές αναπαράγωνται απο μη ειδικούς με αποτέλεσμα να δίδονται λανθασμένες πληροφορίες στο κοινό. Ποίοι είναι λοιπον οι μύθοι και ποιές οι αλήθειες που σχετίζονται με την διατροφή;

«Το ελαιόλαδο έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια.»

Το ελαιόλαδο σε σχέση με τα υπόλοια έλαια έχει την ίδια θερμιδική αξία μιάς και όλα τα έλαια είναι λίπη που προσδίδουν 9 θερμίδες ανα γραμμάριο. Ο λόγος που προτιμούμε το ελαιόλαδο σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια είναι λόγω της υψηλής του θρεπτικής αξίας . Το ελαιόλαδο προσφέρει κατα βάση μονοακόρεστα λιπαρά που έχουν θετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδίας και βιταμίνη Ε που έχει αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση. Παρόλο που το ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή επιλογή για το φαγητό μας θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατι 1 κουταλάκι του γλυκού περιέχει 45 θερμίδες.

« Τα προιόντα ολικής αλέσεως περιέχουν ποιο λίγες θερμίδες σε σχέση με τα αντίστοιχα προιόντα που δέν είναι ολικής αλέσεως.»

Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη γιατί τα προιόντα ολικής αλέσεως προσδίδουν τις ίδιες ακριβώς θερμίδες αλλα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Π.χ μια φέτα μαύρο ψωμί έχει τις ίδιες θερμίδες με μια φέτα άσπρο ψωμί. Το προιόντα ολικής αλέσεως προσφέρουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών υπεύθυνων για την υγεία του εντέρου και την διατήρηση του ζακχάρου του αίματος σε πιο υγιή και ισορροπημένα επίπεδα και είναι σαφώς πλουσιότερα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και του μεταβολισμού.

« Για να χάσουμε βάρος είναι καλύτερα να καταναλώνουμε μέλι και μαύρη ζάχαρη παρά άσπρη ζάχαρη»

Η μαύρη ζάχαρη προσφέρει τις ίδιες θερμίδες με την άσπρη ζάχαρη αλλα έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία προσφέροντας κάποια ιχνοστοιχεία στον οργανισμό όπως μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Το μέλι επίσης προσφέρει περισσοτερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απο την άσπρη ζάχαρη που θεωρείται θρεπτικά κενή αλλα και κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοι, αναλογικά με την άσπρη ζάχαρη το μελι έχει περισσοτερες θερμίδες.

«Το γλυκαντικό ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος»

Μεγάλοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας υποστηρίζουν οτι η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής και δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με καρκινογένεση.

Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα αλλα καλές και κακές διατροφικές συνήθειες. ¨Ολα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν στην διατροφή μας φτάνει να καταναλώνονται με μέτρο και φυσικά να γίνονται σωστές επιλογές. Τρόφιμα ιδίων διατροφικών ομάδων μπορεί να παρέχουν τις ίδιες θερμίδες αλλα κάποια έιναι ποιό θρεπτικά απο άλλα και παρέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες σημαντικά διατροφικά στοιχεία για τον οργανισμό.

Γενικά, για θέματα που αφορούν την σωστή διατροφή θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε ειδικούς και να εμπιστευόμαστε μελέτες με επιστημονικό κύρος και βαρύτητα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.