Η αποφυγή του αγελαδινού γάλακτος ίσως προλαμβάνει τον διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Βοστόνη — Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι υποστηρίζουν ότι έχουν στην διάθεσή τους επιστημονικές ενδείξεις ότι η στέρηση του αγελαδινού γάλακτος στα βρέφη μπορεί να συντελέσει στην μη εκδήλωση του διαβήτη τύπου Ι, σε παιδιά με κληρονομικότητα εμφάνισης της νόσου.

Για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, θα πρέπει να τεθεί υπό μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση ένα επαρκές κλινικών δείγμα των συγκεκριμένων παιδιών, αλλά οι Φινλανδοί ερευνητές εντόπισαν ενδείξεις ότι, αν τα βρέφη αυτά λάβουν μία ειδική φόρμουλα γάλακτος, μπορεί να μην νοσήσουν.

Η αρχική πειραματική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 230 βρεφών στη Φινλανδία και στην συνέχεια συγκροτήθηκε ένα μεγαλύτερο δείγμα 2.160 βρεφών, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σε 15 χώρες, και αναμένεται να προσφέρει μία οριστική απάντηση στο ερώτημα το 2017, όταν θα ολοκληρωθεί.

Στόχος είναι η πρόληψη του διαβήτη τύπου Ι, ο οποίος εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία και ακολουθεί τον πάσχοντα καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο διαβήτης τύπου Ι εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά λάθος επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Στη μελέτη συμμετείχαν βρέφη που έλαβαν την φόρμουλα όταν δεν ήταν διαθέσιμο μητρικό γάλα. Αντί της συνηθισμένης μορφής αγελαδινού γάλακτος, δόθηκε μία ειδική φόρμουλα σε σχεδόν μισά από τα βρέφη. Σε αυτήν, οι πρωτεϊνες που υπήρχαν στην καζεϊνη (στην κύρια πρωτεϊνη του γάλακτος) διαιρέθηκαν σε πολύ μικρά συστατικά για να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, διαδικασία που ονομάζεται υδροδιάλυση.

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής έρευνας, που αναφέρονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, έδειξαν ότι τα βρέφη στα οποία δόθηκε η φόρμουλα που υπέστη υδροδιάλυση είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντισώματα, που θεωρείται ότι προετοιμάζουν το έδαφος για την εμφάνιση του διαβήτη.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι είναι εφικτή μία προληπτική διατροφική παρέμβαση που στοχεύει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι», σημειώνει ο Δρ Μίκαελ Νιπ επικεφαλής των ερευνητών.

Στα παιδιά που κατανάλωναν αγελαδινό γάλα ήταν δύο φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα ανάπτυξης ενός ή περισσοτέρων αντισωμάτων που συνδέονται με το διαβήτη. Τα αντισώματα αυτά χρειάστηκαν από τρεις μήνες ως δέκα χρόνια για να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, η πιλοτική έρευνα δεν ήταν τόσο μεγάλης κλίμακας ώστε να καθίσταται σαφές αν αποφεύγοντας το αγελαδινό γάλο μειώνεται ουσιαστικά ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Το 8% των βρεφών που κατανάλωναν αγελαδινό γάλα εμφάνισαν διαβήτη τύπου Ι, σε σχέση με το 6% εκείνων που κατανάλωναν την ειδική φόρμουλα, ένα ποσοστό που στατιστικά δεν είναι αμελητέο.

«Δεν αναμέναμε 100% πρόληψη της νόσου», αναφέρει ο Δρ Νιπ σε e-mail του. Όλα τα βρέφη που έλαβαν μέρος στην έρευνα -συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που συμμετέχουν στη μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα- έχουν γενετική προδιάθεση εμφάνισης διαβήτη και έχουν στην οικογένειά τους τουλάχιστον ένα συγγενικό τους πρόσωπο με διαβήτη τύπου Ι.

Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου Ι στον κόσμο με 64 νέα κρούσματα κάθε χρόνο ανά 100.000 παιδιά κάτω των 15 ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.