Κιρσοκήλη:

Facebooktwitterpinterest

Είναι η κιρσοειδής διεύρυνση των φλεβών του σπερματικού τόνου που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας μαλθακής, ανώδυνης μάζας πάνω από τον όρχι.
Αιτιολογία – Παθογένεια

Η κύρια αιτία σχηματισμού κιρσοκήλης είναι η ανεπάρκεια των βαλβίδων της έσω σπερματικής φλέβας με αποτέλεσμα τη στάση του αίματους στις φλέβες πάνω από τον όρχι. Παρουσιάζεται συνήθως αριστερά για λόγους ανατομικούς, σπανιώτερα δεξιά ή αμφοτερόπλευρα. Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία όμως μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε οποιαδήποτε ηλικία όταν πιέζεται η έσω σπερματική φλέβα από άλλες καταστάσεις όπως π.χ. όγκο στο νεφρό.
Διάγνωση
Τίθεται συνήθως κλινικά, με τον ασθενή σε όρθια θέση. Ο ιατρός με την ψηλάφηση μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη όχι της κιρσοκήλης. Συνήθως ζητείται από τον ασθενή να πάρει μία βαθιά εισπνοή και να προκαλέσει σύσπαση στα κοιλιακά του τοιχώματα. Με τη δοκιμασία αυτή η τυχόν κιρσοκήλη είναι πιο εμφανής. Σημαντική βοήθεια προσφέρει πλέον το υπερηχογράφημα οσχέου με έγχρωμο Doppler ροής, με το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί ακόμη και μικρού βαθμού κιρσοκήλη. Ο ασθενής έρχεται στον ιατρό συνήθως είτε γιατί ο ίδιος ψηλάφισε μία μάζα πάνω από τον όρχι είτε για ένα αίσθημα βάρους στο όσχεο. Συνήθως όμως η κιρσοκήλη αποκαλύπτεται κατά τον έλεγχο που γίνεται στον άνδρα για πρόβλημα στειρότητας.
Κιρσοκήλη και γονιμότητα
Η κιρσοκήλη θεωρείται ως μία από τις κυριότερες αιτίες ανδρικής στειρότητας. Η ανεύρεσή της σε άτομα με προβλήματα γονιμότητας είναι σαφώς πιο συχνή από ότι στον γενικό πληθυσμό. Θεωρείται ότι η ύπαρξη της κιρσοκήλης μεταβάλλει τις συνθήκες πίεσης, θερμοκρασίας και οξυγόνωσης τοπικά με αποτέλεσμα τη διαταραχή του μηχανισμού παραγωγής σπερματοζωαρίων. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά άτομα με κιρσοκήλη που είναι γόνιμα. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι ιατροί συνιστούν τη χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης σε άνδρες που οι παράμετροι του σπερμοδιαγράμματος είναι σαφώς επηρεασμένες. Ορισμένοι συγγραφείς συνιστούν τη χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης σε εφήβους όταν η κιρσοκήλη είναι πολύ μεγάλη και συνυπάρχει ατροφία του σύστοιχου όρχεως.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να σταματήσει η παλινδρόμηση και η στάση του αίματος στον όρχι.
http://www.huanet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.