Οι ανατροπές στην υγεία

Facebooktwitterpinterest

Να τελειώσει τη Λερναία Υδρα των υπερτιμολογήσεων και της σπατάλης στις προμήθειες υλικών και φαρμάκων από τα νοσοκομεία φιλοδοξεί το υπουργείο Υγείας με το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.
Το νομοσχέδιο-«σκούπα», που παρουσίασε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Α. Λοβέρδος, προβλέπει εκτός των άλλων εκ βάθρων αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, με συγχωνεύσεις νοσοκομείων υπό ενιαία διοίκηση, ένταξη στο ΕΣΥ των ιατρείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων. «Το ίδιο πρόσωπο δύναται να καταλάβει τη θέση του διοικητή σε περισσότερα του ενός νοσοκομεία και στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τις πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές που αναλογούν στη μία θέση, προσαυξημένες κατά το 1/5», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για τον «Καλλικράτη» και στον χώρο της Υγείας.

Παράλληλα συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Οργανισμός Παροχών Υγείας (Ο.Π.Υ.), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου, που θα αρχίσει να λειτουργεί σε 6 μήνες. Στον Οργανισμό εντάσσονται τα Κέντρα Υγείας, οι αγροτικοί ιατροί, οι Κλάδοι Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις μονάδες υγείας του -του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ ως προς τις παροχές σε είδος- ο ΟΠΑΔ και ο Οίκος Ναύτη.

Για τα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, η τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα θα ορίζεται πλέον από Αγορανομική Διάταξη. Από τα βασικά αντικείμενα του νέου ν/ς είναι οι διαγωνισμοί προμηθειών για τα νοσοκομεία, που σύμφωνα με τους νέους κανόνες μπορούν να διενεργούν οι διοικητές περιφέρειας, αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων μεμονωμένα ή με κοινούς διαγωνισμούς που συμμετέχουν πολλές ή όλες οι διοικήσεις νοσοκομείων.

Επίσης περισσότεροι ή όλοι οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών μπορούν να συνάπτουν και να εκτελούν από κοινού ενοποιημένες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, όπως και συμφωνίες-πλαίσιο. Κατ’ εξαίρεση συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών συνάπτονται απευθείας κατόπιν εγκρίσεως σχετικού αιτήματος από τον υπουργό Υγείας αποκλειστικά για την αντιμετώπιση άμεσων λειτουργικών αναγκών.

Η διαπίστωση παρεκκλίσεων από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, από την αποδεκτή τιμή μονάδας των προϊόντων, όπως και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η επίκληση επείγουσας ανάγκης είναι πλασματική, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, τιμωρούμενο με πρόστιμο από 500 έως 50.000 ευρώ!

Με τραπεζικό δανεισμό

Ο τρόπος πληρωμής μπορεί να γίνεται και από τράπεζες που θα αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις με όρους που θα συμφωνούνται. Το αντικείμενο της προμήθειας περιλαμβάνεται στο ετήσιο Συνολικό Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών και το ποσό του δανείου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του ποσού της προϋπολογισθείσης δαπάνης.

Συγκροτείται Επιτροπή Προδιαγραφών που έργο της, μεταξύ άλλων, είναι:

-Σύνταξη και επικαιροποίηση ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών ανά προϊόν και υπηρεσία και προτύπων ανάλωσης / ανάγκης ανά νοσοκομειακή μονάδα.

-Εγκριση των ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων, ενιαία κωδικοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργία βάσης δεδομένων Παρατηρητηρίου Τιμών για τον έλεγχο των τιμών με βάση τις τιμές των χωρών της Ε.Ε.

Επίσης επαναθεσπίζεται Τιμή Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία υπολογίζεται στο 4% της τιμής παραγωγού ή εισαγωγέα όπως αυτή ορίζεται από Αγορανομική Διάταξη και θεωρείται έκπτωση (rebate) των φαρμακευτικών εταιρειών, που επιστρέφεται στο ΕΣΥ, με βάση τα στοιχεία που διατηρεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Το ποσό έκπτωσης (rebate) για τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπολογίζεται στο 5% επί της Νοσοκομειακής Τιμής, όπως αυτή ορίζεται από την Αγορανομική Διάταξη.

Η εξέλιξη των ιατρών. Ιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ μπορούν να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο νοσοκομείο και να επιλέγουν να διατηρούν τον βαθμό τους. Οι ιατροί αυτοί εξελίσσονται στον επόμενο βαθμό με καθυστέρηση δύο ετών πέραν των προβλεπόμενων σε ό,τι αφορά τους επιμελητές Β΄ και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών σε ό,τι αφορά τους επιμελητές Α”.

Αυτά, ωστόσο, δεν ισχύουν για ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας άγονων περιοχών και προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της χώρας. Οι κατέχοντες τον βαθμό διευθυντή δεν δύνανται να διεκδικήσουν άλλη θέση, αν δεν παρέλθει εξαετία από τη λήψη του βαθμού.

Πλαφόν στους πολύτεκνους

Με το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας τίθενται πλέον εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, για το επίδομα τρίτου παιδιού, καθώς και άλλες παροχές στους πολύτεκνους. Βασικό κριτήριο θα είναι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ.

Ελεγχος ΣΔΟΕ

Χορός δισ. στις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ

Περισσότεροι από 400 γιατροί, κυρίως από πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ, βρέθηκαν μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ να συμμετέχουν σε… «σικέ» κλινικές μελέτες, καθώς για τις αμοιβές τους, που φτάνουν για τον καθένα γύρω στα 60.000 ευρώ τον χρόνο, λείπουν εκτός των άλλων και τα νόμιμα παραστατικά.

Οι υποτιθέμενες κλινικές μελέτες των συγκεκριμένων γιατρών, σύμφωνα με τους ελεγκτές, δεν έχουν καμιά σχέση με τις κλινικές μελέτες, που φυσικά γίνονται με νόμιμη διαδικασία και στη χώρα μας, έχει γι” αυτές προηγηθεί κατάθεση πρωτοκόλλου έρευνας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν συναινέσει οι συμμετέχοντες ασθενείς και έχει δοθεί η σχετική έγκριση.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ συνεργάζονται με τον ΕΟΦ και τους ελεγκτές του ΕΣΥ, για να εντοπίσουν και άλλες πληρωμές γιατρών, που έχουν ενδείξεις ότι… αφθονούν(!), ειδικά για την περίοδο μέχρι και το 2008, για δήθεν έρευνα, κυρίως από εταιρείες ορθοπεδικού υλικού, αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες, που αιτιολογούν μ΄αυτό τον τρόπο τη συμβολή των γιατρών στην προώθηση και αύξηση κατανάλωσης των προϊόντων τους.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ καλύπτει κλινικές τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και της επαρχίας, με συγκεκριμένα περιστατικά σε Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και Αρτα. Ερευνάται ακόμη ο τρόπος που επικεφαλής ερευνών έκαναν τη διανομή αποζημιώσεων σε μέλη της ομάδας τους. Ο έλεγχος, μάλιστα, επεκτείνεται μετά από καταγγελίες και για πιθανές παραβάσεις στις νόμιμες κλινικές έρευνες και συγκεκριμένα στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) τόσο για τον τρόπο που οι εταιρείες τροφοδοτούν τον λογαριασμό όσο και για τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.