Οι ευεργετικές δράσεις της Χιώτικης Μαστίχας στον οργανισμό

Facebooktwitterpinterest

Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα δηλαδή εμφράγματα , εγκεφαλικά επεισόδια κλπ, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αποδίδουμε κατά βάση στην αθηρογέννεση δηλ στο γεγονός ότι στα αγγεία του σώματος μας εναποτίθενται κάποιες πλάκες που τις λέμε αθηρωματικές . Για να γίνω ποιο κατανοητή αναφέρω ένα παράδειγμα: φανταστείτε τους σωλήνες του υδρευτικού συστήματος όταν καθιζάνουν στο εσωτερικό τους ιζήματα από βρωμιές και λίπη. Όπως σ΄ αυτή τη περίπτωση δυσκολεύει η ροή του νερού (μπορεί και να σταματήσει) έτσι και στις αρτηρίες δυσκολεύει η ροή του αίματος. Κάποια στιγμή μία από αυτές τις πλάκες μπορεί να ξεφύγει και να φράξει κάποιο μικρότερο αγγείο οπότε προκαλείται κάποιο έμφρακτο είτε της καρδιάς είτε του εγκεφάλου, πολύ σπανιότερα ίσως και κάποια εμβολή στους πνεύμονες. Η αυξημένη συχνότητα αυτών των παθήσεων έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο αιώνα και όπως είναι φυσικό έχει συνδεθεί με την διατροφή των ανθρώπων δηλαδή με το γεγονός ότι παλαιότερα η διατροφή ήταν πιο φυσική και με λιγότερα λιπαρά, σε αντίθεση με σήμερα. Προσωπικά πιστεύω ότι πρώτη αιτία θανάτου σήμερα είναι το στρες , μπορεί να λέμε και να αποδίδουμε πάρα πολλά ,ακόμα και όλα , στην διατροφή, αλλά ο στρεσογόνος παράγοντας όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος, αλλά είναι καθοριστικός.

Στους επιστημονικούς κύκλους κυριαρχεί η άποψη ότι στα επόμενα χρόνια τα σημερινά παιδιά θα αντιμετωπίσουν πληθώρα προβλημάτων υγείας λόγω κακής διατροφής αλλά και του στρες που υφίστανται. Η αρτηριοσκλήρυνση στην παιδική ηλικία ήταν σπανιότατο φαινόμενο παλαιότερα ,ενώ τώρα παρατηρούμε σε νεκροτομές που γίνονται (για άλλους λόγους) σε παιδιά ,ουκ ολίγες περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης. Οπωσδήποτε λοιπόν η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και το μεγαλύτερο βάρος έχει αποδοθεί στην χοληστερόλη. Η χοληστερίνη είναι μία πρόδρομη ουσία των ορμονών και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βιοχημεία και στον μεταβολισμό , αφού απ’ αυτήν συντίθενται οι ορμόνες μας, χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Κάποια λοιπόν χοληστερίνη χρειάζεται, αλλά παν μέτρο άριστον. Εμείς κάνουμε κατάχρηση στις χοληστερίνες και στα λίπη που τρώμε. Τα περισσότερα τρόφιμα που κυκλοφορούν με στόχο την κατανάλωση τους από τα παιδιά, είναι κατασκευασμένα με τρόπο για να προσελκύουν το μάτι και να προκαλούν την επιθυμία να τρως, παρά να προσφέρουν θρεπτικές ουσίες και συστατικά ωφέλιμα για την υγεία. Τα παιδιά μετατρέπονται από πελάτες-καταναλωτές, σε θύματα.. Φανταστείτε την εικόνα ενός παιδιού μπροστά σε ένα πακέτο τσιπς η γαριδάκια, την επιθυμία του να τα γευθεί χωρίς να έχουν να του προσφέρουν τίποτα και αμέσως μετά σκεφτείτε με τι ευκολία και πόσο εμείς απλόχερα τους τα δωρίζουμε. Τα παιδιά, δυστυχώς, οδηγούνται σε ένα πολύ κακό τρόπο διατροφής και διαβίωσης και πρέπει να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τα οφέλη που εμπεριέχει και απλόχερα τους δίνει το περιβάλλον. Οφέλη που διαμορφώνουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία, όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Χρειάζεται λοιπόν και θεωρείται απαραίτητο η κατάλληλη εκπαίδευση . Και πιστεύω ότι θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της μέλλουσας γενιάς .

Με όλα αυτά είναι φυσικό το επιστημονικό ενδιαφέρον να έχει στραφεί σε κάθε ουσία η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Πιστεύω ότι η θεραπεία μέσω της φύσεως, είναι ο καλύτερος γιατρός για όλα, και όχι – επιτρέψτε μου να πω- τα βιομηχανοποιημένα πράγματα. Επειδή είμαι Χιώτισσα, έδειξα ενδιαφέρον εξ αρχής για να δούμε αν η μαστίχα, που από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, χωρίς αυτές να έχουν ερευνηθεί, μπορούσε να έχει κάποια επίδραση στην χοληστερίνη του αίματος. Παράλληλα γνωρίζουμε ότι όλα τα αντιχοληστερινικά φάρμακα που παίρνει αυτήν τη στιγμή ο κόσμος, έχουν αν μη τι άλλο, κακή επίδραση στο συκώτι. Γι΄ αυτό και πρέπει μετά τα φάρμακα που παίρνουνε για τη χοληστερόλη, να ελέγχονται οι τρανσαμινάσες, και το συκώτι γενικότερα, γιατί προκαλείται τρανσαναιμία, καταστροφή δηλαδή των ηπατικών κυττάρων σε μικρή ή μεγάλη έκταση. Ο μεταβολισμός των λιπιδίων και της χοληστερόλης γίνεται μέσα από το ήπαρ, και όχι μόνο των λιπιδίων αλλά και των φαρμάκων, επομένως όλα αυτά τα φάρμακα που κανείς παίρνει για να μειώσει την χοληστερόλη επηρεάζουν τη λειτουργία του ήπατος, συνήθως αρνητικά. Ξέραμε βέβαια ότι η μαστίχα έχει ευεργετική επίδραση στο στομάχι και πολλοί το είχαν συνδέσει ότι η μάσηση βοηθάει στην έκκριση διαφόρων θρεπτικών ενζύμων από το σίελο και επομένως βοηθάει τη χώνεψη μηχανικά ή με το σίελο. Τελικά οι σημερινές έρευνες δείχνουν ότι πράγματι η μαστίχα είναι καλή για το στομάχι διότι έχει ανασταλτική δράση στην ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου που ευθύνεται για το έλκος του στομάχου. Παράλληλα προκαλεί μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης, αυξάνει την καλή χοληστερίνη ,τη HDL και ασκεί μια ηπατοπροστατευτική δράση. Ενώ δηλαδή τα άλλα φάρμακα για τη χοληστερίνη μπορεί να αυξήσουν τις τρανσαμινάσες του συκωτιού, η μαστίχα τις μειώνει. Τη μαστίχα την παίρνουν συνήθως σε σκόνη. Δηλαδή βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε λίγο νεράκι και το πίνετε. Η μαστίχα δε διαλύεται στο νερό, αλλά σχηματίζει ένα εναιώρημα και το νερό απλώς διευκολύνει για να την πίνετε και να πάει κάτω. Οι συνεχιζόμενες έρευνες για τη μαστίχα δείχνουν ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ασκεί προστατευτική δράση ακόμα και για τον καρκίνο. Έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιμυκητισιακές και αντισυπτικές ιδιότητες και γι αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες αλοιφές, οδοντόπαστες, σαμπουάν, σαπούνια και για την παρασκευή κάθε είδους καλυντικού. Βέβαια έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, αλλά είναι βέβαιο ότι εκτός από το υπέροχο άρωμα της έχει και πολλές ευεργετικές δράσεις για τη διατήρηση της υγείας μας ειδικά για το στομάχι, το καρδιαγειακό σύστημα, το συκώτι αλλά και της ομορφιάς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.