Ηπατίτιδα Α

Facebooktwitterpinterest

Πώς χρησιμοποιείται;
Υπάρχουν δύο εξετάσεις για την Ηπατίτιδα Α οι οποίες ανιχνεύουν αντισώματα. Τα αντισώματα παράγονται από τον οργανισμό για να τον προστατέψουν από τα αντιγόνα (ξένες πρωτείνες).Τα αντισώματα IgM (Ανοσοσφαιρίνη Μ) είναι τα πρώτα που παράγει ο οργανισμός αν εκτεθεί σε έναν ιό και η ανίχνευσή τους καταδεικνύει πρόσφατη λοίμωξη. Η εξέταση για IgM αντισώματα της Ηπατίτιδας Α γίνεται σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα οξείας Ηπατίτιδας Α, όπως ίκτερο, σκουρόχρωμα ούρα, ανοικτόχρωμα κόπρανα, πυρετό και ανορεξία. Τα αντισώματα IgG (ανοσοσφαιρίνη G) αναπτύσσονται αργότερα παραμένουν για πολλά χρόνια και προστατεύουν τα άτομα από μια μελλοντική λοίμωξη από τον ίδιο ιό. Μια εξέταση για τα ολικά αντισώματα της Ηπατίτιδας Α, η οποία ανιχνεύει τα IgM και τα IgG αντισώματα ταυτόχρονα, προσδιορίζει την τρέχουσα λοίμωξη ή την λοίμωξη στο παρελθόν από την Ηπατίτιδα Α, καθώς επίσης θα είναι θετική μετά από επιτυχή εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Α.

Πότε ζητείται;
Η εξέταση για IgM αντισώματα της Ηπατίτιδας Α γίνεται αν έχετε συμπτώματα της Ηπατίτιδας Α ή εάν έχετε εκτεθεί στον ιό της Ηπατίτιδας Α. Εάν θέλετε να εμβολιαστείτε για την Ηπατίτιδα Α μπορείτε να κάνετε την εξέταση για τα ολικά αντισώματα της ηπατίτιδας Α, πριν κάνετε το εμβόλιο για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεσθε τον εμβολιασμό (εάν τα αντισώματα υπάρχουν ήδη στον οργανισμό σας ο εμβολιασμός είναι περιττός).
Επίσης όταν συμπληρωθεί ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις του εμβολίου, με την εξέταση των ολικών αντισωματων για την Ηπατίτιδα Α θα διαπιστωθεί αν ο εμβολιασμός είναι επιτυχής.

Τί σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό και δεν έχετε εμβολιαστεί για την Ηπατίτιδα Α, αυτό σημαίνει ότι είχατε μολυνθεί στο παρελθόν από τον ιό ακόμα και εάν δεν το είχατε αντιληφθεί. Περίπου το 30% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 40 έχουν αντισώματα για τον ιό της Ηπατίτιδας Α. Εάν έχετε εμβολιαστεί, το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης σημαίνει ότι έχετε ανοσία για τον ιό και δεν είναι δυνατόν να μολυνθείτε από Ηπατίτιδα Α.

Τί άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Η λοίμωξη από την Ηπατίτιδα Α προκαλεί ανοσία και παρέχει προστασία από μελλοντικές λοιμώξεις, από τον ίδιο τον ιό.
http://www.labtestsonline.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.