Ο Βελονισμός παραδοσιακές και δυτικές θεωρίες

Facebooktwitterpinterest

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων του δέρματος , συνήθως με την εισαγωγή βελονών. Ο βελονισμός βασίστηκε στις αρχές της κινέζικης παραδοσιακής Ιατρικής. Οι παραδοσιακοί βελονιστές αντιλαμβάνονταν την υγεία με τους όρους μιας ζωτικής βίας ή ενέργειας η οποία καλείται « Qi » και η οποία κυκλοφορεί ανάμεσα στα όργανα κατά μήκος καναλιών , τα οποία ονομάζονται μεσημβρινοί. Η ροή της ενέργειας Qi πρέπει να έχει τη σωστή δύναμη και ποιότητα σε καθέναν από αυτούς τους μεσημβρινούς και τα όργανα , έτσι ώστε να διατηρείται η υγεία. Τα σημεία του βελονισμού βρίσκονται κατά μήκος των μεσημβρινών και μπορούν να μεταβάλλουν τη ροή της ενέργειας. Επίσης φαίνεται να αντιστοιχούν στις τελικές νευρικές απολήξεις.
Υπάρχει μια διακριτή διαφορά ανάμεσα στο παραδοσιακό και δυτικό βελονισμό , αλλά οι δύο προσεγγίσεις επικαλύπτονται σημαντικά. Επίσης ο παραδοσιακός βελονισμός δεν είναι μια θεραπεία καταγεγραμμένη κάποια στιγμή στην ιστορία , αλλά υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε διαφορετικές σχολές βελονισμού .Δύο βελονιστές μπορεί να επιλέξουν διαφορετικά σημεία , βάθος εισχώρησης της βελόνας και διαφορετική διάρκεια παραμονής των βελονών.
Όσον αφορά τις δυτικές θεωρίες , ο βελονισμός επάγει σήματα σε κεντρομόλα νεύρα τα οποία τροποποιούν τη μεταβίβαση διαμέσου του νωτιαίου μυελού , καθώς και την αντίληψη του πόνου στον εγκέφαλο. Το 1987 ο Pomeranz πρότεινε τη θεωρία , ότι η διέγερση μέσω του βελονισμού ενεργοποιεί τις ίνες Α-δ και C στους μυς , το οποίο οδηγεί στη μετάδοση σημάτων στο νωτιαίο μυελό και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε τοπική απελευθέρωση δυνορφίνης και εγκεφαλινών. Αυτοί οι κεντρομόλοι οδοί μεταδίδονται στο μεσεγκέφαλο , δραστηριοποιώντας μια σειρά από διεγερτικούς και ανασταλτικούς διαβιβαστές στο νωτιαίο μυελό .Η τελική απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών , όπως σεροτονίνη , δοπαμίνη και νορεπινεφρίνη στο νωτιαίο μυελό , οδηγεί σε προ- και μετασυναπτική αναστολή και παρεμπόδιση στη μετάδοση του πόνου. Όταν αυτά τα σήματα φθάσουν στον υποθάλαμο και την υπόφυση , επάγουν την απελευθέρωση φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης και ενδορφινών. Η θεωρία του Pomeranz επιβεβαιώθηκε από πολυάριθμα πειράματα στο ερευνητικό του εργαστήρι και από άλλους ερευνητές. Αυτή η θεμελιώδη αρχή για την επαγόμενη διαμέσου του βελονισμού αναλγησία , έχει ερευνηθεί και με μια σειρά από νευροφυσιολογικές και απεικονιστικές μελέτες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.