Από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα.

Facebooktwitterpinterest

– Έχεις καμία να μου δώσεις;

Είναι της μόδας όλες οι δίαιτες που έχουν γεννήσει κατά καιρούς περιοδικά, δήθεν ειδικοί, η τηλεόραση, η γειτόνισσα, η ξαδέλφη μας. Και αυτό γιατί τα πρότυπα της εποχής θέλουν γυναίκες και άντρες αδύνατους και γυμνασμένους

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι υγιεινό να κάνει κάποιος δίαιτες «από το κεφάλι του». Το διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθήσει ο καθένας, εάν βέβαια θέλει να χάσει τα περιττά κιλά με σωστό τρόπο ή να διατηρήσει το ιδανικό βάρος του είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες του συγκεκριμένου οργανισμού. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες, δεν έχουμε τις ίδιες διατροφικές συνήθεις, και επιθυμίες ούτε φυσικά ακολουθούμε όλοι τον ίδιο τρόπο ζωής.

Μία σωστή δίαιτα που ο όρος ουσιαστικά είναι συνώνυμο της διατροφής σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψην όλες οι ιδιαιτερότητες που συμπεριλαμβάνονται στον τρόπο ζωής και διατροφής ενός ατόμου. Βασίζεται τόσο στις διατροφικές διαθέσεις του κάθε ανθρώπου όσο και στο ωράριο που γευματίζει, κοιμάται, εργάζεται, γυμνάζεται κλπ. Μία δίαιτα που σε κάποιον μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σταθερή απώλεια βάρους, σε κάποιον άλλο μπορεί να μην τον βοηθήσει στον αγώνα του για αδυνάτισμα.

Οι ανεξέλεγκτος δίαιτες είναι επικίνδυνες. Αν κάποιος έχει κάποια προβλήματα υγείας, τότε ένα μη-ενδεδειγμένο διαιτολόγιο μπορεί να εντείνει τα προβλήματα αυτά ή να τα πολλαπλασιάσει. Αλλά ακόμα και αυτοί που δεν πάσχουν από καμία ασθένεια μπορεί να κινδυνέψουν από μία δίαιτα που χωρίς κανέναν έλεγχο εφαρμόζεται.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες- διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι κ,.α είναι εκείνοι που πρέπει να εμπιστευτούμε για ένα σωστό διατροφικό μενού. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακούμε δήθεν ειδικούς, ούτε εμείς οι ίδιοι που θέλουμε να παριστάνουμε τους παντογνώστες να βάζουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο.

Για υγεία, αρμονικές γραμμές και ευεξία το ζητούμενο είναι μία διατροφή “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα του καθενός και ανάλογα με τις ανάγκες του. Ενα διαιτολόγιο, που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους με σωστό τρόπο, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μας.

Η διατροφή πρέπει να κατανέμεται σε τουλάχιστον τρία γεύματα, στη διάρκεια της μέρας:

A. το πρωινό 35% της ημερήσιας ενέργειας
B. το μεσημεριανό 40% της ημερήσιας ενέργειας
Γ. το βραδινό 25% της ημερήσιας ενέργειας.
Πηγή:http://www.ert.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.