Ολική απαγόρευση του καπνίσματος

Facebooktwitterpinterest

Τα τσιγάρα σβήνουν, από 1ης Σεπτεμβρίου, σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες μειώνονται σχεδόν στο μισό, εν σχέσει με τον προηγούμενο αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ.
Τα πρόστιμα που θα ισχύουν από τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: 50- 500 ευρώ για τον καπνιστή παραβάτη και 500- 10.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες- παραβάτες, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή, η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανακαλείται προσωρινά, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή η άδεια λειτουργίας του καταστήματος θα ανακαλείται οριστικά.
Αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής της απαγόρευσης και την επιβολή κυρώσεων, θα είναι οι επόπτες υγείας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, η δημοτική αστυνομία, οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές (οι τελευταίες για τον έλεγχο τυχόν παραβάσεων σε προβλήτες, λιμάνια, πλοία), αλλά και το ΣΕΥΥΠ, για τον έλεγχο τήρησης της απαγόρευσης στους χώρους υγείας και πρόνοιας.
Επίσης, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δημιουργηθεί ειδική «Διεύθυνση Εξαρτήσεων», στο πεδίο αρμοδιότητας της οποίας εντάσσονται τόσο το κάπνισμα όσο και το αλκοόλ.
Μόνη εξαίρεση στα παραπάνω μέτρα περί ολικής απαγόρευσης θα αποτελέσουν (για περίπου ένα χρόνο ακόμη) τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική για τα οποία η απαγόρευση θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουνίου 2011.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.