Υστεροσκοπική στειροποίηση

Facebooktwitterpinterest

Οι γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους και βρίσκονται ακόμα σε αναπαραγωγική ηλικία, χρειάζεται να παίρνουν προφυλάξεις γιά την αποφυγή μιάς νέας και δυστυχώς ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Ανάλογα με την ηλικία της, την φυσική της κατάσταση καθώς και τις ιδιαιτερότητες της ζωής και του χαρακτήρα της, η καθε γυναίκα, έχει σήμερα μια μεγάλη γκάμα επιλογών όσο αφορά την μέθοδο της αντισύλληψης που θα διαλέξει.
Η αντισύλληψη γενικά χωρίζεται στην παροδική και στην μόνιμη.
Παροδική αντισύλληψη προσφέρουν το προφυλλακτικό, τα διάφορα ορμονικά σκευάσματα (είτε είναι χάπια, ενέσεις, κλπ), το ενδομήτριο σπειράλ, κ.α. Είναι μέθοδοι αντισύλληψης περιορισμένου χρόνου, η διάρκεια του οποίου εξαρτάται από την μέθοδο προτίμησης. Ενα π.χ ενδομήτριο σπειράλ προστατεύει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη γιά 3-5 χρόνια ενώ το προφυλακτικό μόνο γιά μια επαφή. Αυτές οι μέθοδοι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όπου πολλές γυναίκες τα θεωρούν μειονεκτήματα. Όσο αφορά το προφυλλακτικό, χρειάζεται να γίνει η διακοπή της επαφής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ραγεί, με ότι συνεπάγεται αυτό… Το σπειράλ μπορεί να δημιουργήσει πόνο κατά την επαφή ή αύξηση τηε εμμήνου ροής. Τα σύνθετα ορμονικά σκευάσματα αντενδείκνυνται στις γυναίκες που καπνίζουν, καθώς και σε αυτές με ηλικία άνω των 35-40 ετών. Επίσης απαγορεύεται η χρήση τους σε παθήσεις όπως αυξημένη πίεση, ημικρανίες, προβλήματα από το ήπαρ κ.α. Πρέπει δε οι γυναίκες να θυμούνται να τα λαμβάνουν καθημερινά.
Η μόνιμη αντισύλληψη όπως το λέει και η λέξη, είναι η αντισύλληψη που θα διαρκέσει γιά την υπόλοιπη ζωή της γυναίκας. Συνήθως επιτυγχάνεται με κάποια εγχειρητική τεχνική κατά την οποία ενώ η μήτρα παραμένει στην θέση της, δεν μπορεί να καταστεί έγκυος διότι διακόπτουμε την είσοδο του ωαρίου στην μήτρα.

Αυτό το επιτύγχάνουμε με δύο διαφορετικές εγχειρητικές τεχνικές.

Η μία είναι με την λαπαροσκόπηση (1) κατά την οποία ανοίγουμε δύο πολύ μικρές οπές στην κοιλιά της γυναίκας και με ειδικό εργαλείο κλείνουμε τις σάλπιγγες. Αυτή η τεχνική υποχρεωτικά γίνεται στο νοσοκομείο κάτω από γενική αναισθησία αυξάνοντας το κόστος της επέμβασης και την πιθανότητα των επιπλοκών.
Η άλλη τεχνική γιά να πετύχουμε μόνιμη στειροποίηση, γίνεται με την υστεροσκόπηση(1). Αυτή η τεχνική μπορεί να γίνει στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου γιατί δεν χρειάζεται ανασθησία καθώς επίσης δεν χρειάζεται να κάνουμε τομές στο δέρμα. Η συγκεκριμμένη μέθοδος στειροποίησης είναι μιά νέα σχετικά μέθοδος η οποία έχει εγκριθεί τα τελευταία 8-9 χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική.

Το χειρουργικό υστεροσκόπιο είναι το ιατρικό εργαλείο που εισάγεται διά μέσου του κόλπου στην κοιλότητα της μήτρας. Αποτελείται από ένα μακρύ και πολύ λεπτό σωλήνα μέσα από τον οποίο περνάει το φως, γιά να φωτίσει την μήτρα και με ειδικές ΄΄ίνες΄΄ έρχεται η εικόνα της μήτρας σε ειδική οθόνη όπου έχει συνδεθεί στο υστεροσκόπιο.

Επίσης υπάρχουν μέσα στο υστεροσκόπιο δύο μικρότεροι σωλήνες. Ο ένας χρησιμεύει γιά την διέλευση του νερού και ο άλλος για την διέλευση ειδικών εργαλείων ανάλογα με την επέμβαση που θα κάνουμε. Στην περίπτωση της στειροποίησης μέσα από αυτόν το σωλήνα περνάει ένας ειδικός μικρός καθετήρας μέσα από τον οποίο τελικά ελευθερώνεται ένα ειδικό σύστημα στειροποίησης με σχήμα ελατηρίου που ονομάζεται μικροένθεμα ESSURE (2).

Αυτά τα ελατήρια τοποθετούνται μέσα στις σάλπιγγες (ένα στην καθεμία) (3). Πάνω στο μεταλλικό σπείραμα υπάρχουν δύο ουσίες οι οποίες ελευθερώνονται στην σάλπιγγα και προκαλούν την παραγωγή ινώδους ιστού με άλλα λόγια προκαλούν την απόφραξη των σαλπίγγων. Η απόφραξη αυτή είναι μόνιμη και έτσι η γυναίκα έχει στειροποιηθεί γιά την υπόλοιπη ζωή της.
Όπως είπα και πριν, αυτή η μέθοδος είναι απλή και μπορεί να γίνει στα εξωτερικά ιατρεία γιατί δεν χρειάζεται νάρκωση ούτε γίνονται τομές. Συνήθως εκτελείται σε 10 με 15 λεπτά της ώρας. Η γυναίκα που θα υποβληθεί σε αυτή την μέθοδο στείρωσης θα παραμείνει στο Νοσοκομείο μόνο δύο ώρες γιά παρακολούθηση και μετά θα πάρει εξιτήριο. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μετά την επέμβαση η γυναίκα πρέπει να πάρει προφυλάξεις για τρεις μήνες γιά πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει διότι η σάλπιγγες χρειάζονται τρεις μήνες γιά να παράγουν ινώδη ιστό και έτσι να φράξουν.
Οι πιθανότητες γιά επιπλοκές είναι πολύ μικρές στα χέρια του γυναικολόγου που όχι μόνο είναι καλός υστεροσκόπος αλλά και έχει εξοικειωθεί με αυτή τη μέθοδο στειροποίησης.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφαίρω ότι έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν δείξει ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική και έχει την πλήρη αποδοχή των γυναικών αφού δεν πονούν κατα την εισαγωγή των σπειραμάτων, προσφέρουν πλήρη στειροποίηση και δεν έχουν μετέπειτα παρενέργειες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.