σπιρουλίνα: Η τροφή του …αστροναύτη

Facebooktwitterpinterest

Εντυπωσιάζει με την …πρώτη ματιά με το έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα της. Η σπιρουλίνα περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και χαρακτηρίζεται, η πιο πλήρης τροφή της φύσης για τον άνθρωπο.

Συνιστά φυσική πηγή βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και 30 χρόνια. H σπιρουλίνα, το μικροσκοπικό φυτό του γλυκού νερού, που αποτελείται από διαφανή λεπτά και συχνά σπειροειδή νημάτια, έχει χαρακτηριστεί «τροφή του μέλλοντος», «τροφή των αστροναυτών» και «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», έχοντας προσελκύσει την προσοχή ακόμη και της NASA.
Αν και αναφορές για την κατανάλωση της σπιρουλίνας έχουν γίνει πολλούς αιώνες πριν, όπως από τους Αζτέκους στο Μεξικό, η σπιρουλίνα βρίσκεται στη Γη εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το εδώδιμο αυτό μικροφύκος, καλλιεργείται φυσικά σε ζεστές και υψηλής αλκαλικότητας λίμνες ή σε δεξαμενές με νερό που λειτουργούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες (περιβαλλοντικές και υγιεινής).
Στην Ελλάδα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται στη Νιγρίτα Σερρών και η επιλογή του σημείου δεν είναι τυχαία. Δεκαετής έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κατέληξε το 1992 στο συμπέρασμα ότι η περιοχή της Νιγρίτας είναι, όχι μόνον ιδανική για την παραγωγή σπιρουλίνας, αλλά αποτελεί και την μοναδική περιοχή της Ευρώπης που συνδυάζει αρμονικά τις παραμέτρους καλλιέργειας του κυανοπράσινου φύκους.

Αυτό που κάνει τη σπιρουλίνα μοναδική, είναι ότι περιέχει μία τέλεια σύνθεση ενεργών συστατικών, που οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν ποτέ να συνθέσουν ή να μιμηθούν στο εργαστήριο. Δεκάδες απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απαντώνται στο μικροφύκος, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί ποτέ σε τρόφιμο.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τις άλλες φυτικές τροφές, που έχουν ένα σκληρό τοίχωμα κυτταρίνης, η σπιρουλίνα δεν περιέχει κυτταρίνη και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη. Έτσι, όλες οι θρεπτικές της ουσίες απορροφώνται γρήγορα και έχουν άμεση θετική επίδραση στον μεταβολισμό μας. Η σπιρουλίνα περιέχει:
* πλήρη και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ανάλογη με αυτή του κρέατος και της σόγιας (σε ποσοστό 50 – 70%).
* βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β5 και Β6, Β12).
* σίδηρο. Περιέχει (100 γραμμάρια προϊόντος) 58 φορές περισσότερο σίδηρο, σε σχέση με το ωμό σπανάκι (για ίδια ποσότητα) και έχει 28 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, σε σχέση με το ήπαρ του ωμού βοδινού. Ωστόσο, η συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν ξεπερνά τα 2-5 γραμμάρια.
* βιταμίνη Ε, με βιολογική αξία κατά 49% μεγαλύτερη σε σχέση με τη συνθετική βιταμίνη Ε.
* β-καροτένιο (προβιταμίνη Α)
* λιπαρά (σε ποσοστό 5%), χωρίς καθόλου χοληστερόλη. Μεγάλο ποσοστό των λιπαρών της, έχει τη μορφή των απαραίτητων για την υγεία ω-6-λιπαρών οξέων
* γ-λινολενικό οξύ, που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα και στην πρόληψη του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.
* ιχνοστοιχεία και μέταλλα (ασβέστιο, φώσφορος, ιώδιο, χλώριο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, χαλκός)
* τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, δρουν κατά της πρόωρης γήρανσης, αλλά και κατά της γήρανσης των κυττάρων. Τα κύρια αντιοξειδωτικά συστατικά της, είναι η φυκοκυανίνη, η σπειρουλάνη, το β-καροτένιο, και ορισμένες πολυφαινόλες.
* τα αμινοξέα της (φαινυλαλανίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, τρυπτοφάνη, προλίνη, σερίνη) προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
* χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τις τοξίνες και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, ιδιαίτερα το ήπαρ, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
* ελάχιστες θερμίδες. Πέντε γραμμάρια σπιρουλίνας αποδίδουν περίπου 14,5 θερμίδες.
Περιέχει ωστόσο και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, που μπορεί να αλληλεπιδράσει με την αντιπηκτική αγωγή, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της. Γι΄ αυτό, πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή από τα άτομα που λαμβάνουν τέτοια θεραπεία.

* Ανοσολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απέδειξαν ότι, προσθέτοντας σπιρουλίνα σε καλλιέργεια ανοσοποιητικών κυττάρων, αυξήθηκε σημαντικά στο δείγμα η παραγωγή κυτοκινών, πρωτεϊνών που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έτσι συμπέραναν, ότι η λήψη σπιρουλίνας συνιστά «ένεση ενδυνάμωσης» του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου.
* Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, συνέδεσαν την προσθήκη της σπιρουλίνας στην καθημερινή διατροφή, με μειωμένη απώλεια μνήμης και μάθησης λόγω της ηλικίας. Η διατήρηση της μνήμης που παρατηρήθηκε, αποδόθηκε στην πλούσια αντιοξειδωτική δράση του φύκους (Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, 2002).
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια αργότερα, από το ίδιο Πανεπιστήμιο, η καθημερινή λήψη σπιρουλίνας συνδέθηκε με αυξημένη νευροπροστασία. Στην ομάδα των πειραματόζωων που λάμβαναν το φύκι, παρατηρήθηκε μικρότερη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και ταχύτερη ανάκαμψη, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.
* Πολυάριθμες εργασίες έχουν αποδώσει στη σπιρουλίνα δράση ενάντια στην υπερλιπιδαιμία και την παχυσαρκία.

Ποιοι και πώς μπορούν να τη λαμβάνουν
Ποιοι
* Χορτοφάγοι και ημιχορτοφάγοι.
* Άτομα που δεν διατρέφονται καλά, παρουσιάζουν διατροφικές ελλείψεις, ακολουθούν εξειδικευμένα διαιτολόγια ή υποθερμιδικές δίαιτες
* Άτομα με αυξημένες θρεπτικές και ενεργειακές ανάγκες.
* Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα, π.χ. αθλητές.
* Αθλητές που επιδιώκουν αύξηση μυϊκού ιστού (λόγω της υψηλής πρωτεΐνης)
* Κάθε άνθρωπος, σε περιόδους αυξημένης κούρασης, μειωμένης ενέργειας, υπερβολικού άγχους, ή κατά την ανάρρωση έπειτα από ασθένεια.
* Γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Πώς
* Τη σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης, μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
* Ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.
* Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμίξετε σε νερό, αφεψήματα, χυμούς, να την βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας.
* Σε κάψουλες και ταμπλέτες, μπορείτε να την λαμβάνετε σαν κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής, πριν από τα κυρίως γεύματα.

Διατίθεται: Σε κάψουλες, ταμπλέτες και σκόνη.
Πού; Στα φαρμακεία. Η βιολογική διατίθεται και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Προσοχή! Η ποιότητα του προϊόντος μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τόπο προέλευσης και τον τρόπο παραγωγής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.