ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΠΥΕΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ(Πρόπτωση μήτρας, κυστεοκήλη, ορθοκήλη)

Facebooktwitterpinterest

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με ακράτεια ούρων αποτελεί η χαλάρωση του πυελικού εδάφους και η πρόπτωση των πυελικών οργάνων. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της ζωής της μια γυναίκα έχει περίπου 10% πιθανότητα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για πρόπτωση πυελικών οργάνων.
Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων αποτελεί μια γυναικολογική κήλη που οφείλεται στη εξασθένηση των συνδέσμων και των μυών που στηρίζουν την μήτρα και τον κόλπο. Παρουσιάζεται με διάφορες μορφές όπως η πρόπτωση της μήτρας, η κυστεοκήλη και η ορθοκήλη.
Η κυστεοκήλη οφείλεται στην χαλάρωση του την πρόπτωση του προσθίου κολπικού τοιχώματος και την κάθοδό του μαζί με την υπερκείμενη ουροδόχο κύστη.
Ορθοκήλη υπάρχει όταν το οπίσθιο κολπικό τοίχωμα μαζί με το κατώτερο τμήμα του εντέρου (ορθό) προβάλουν στον κόλπο.
Η πρόπτωση της μήτρας συμβαίνει όταν η μήτρα «κατέβει» ή γλιστρά από τη φυσιολογική της θέση. Οφείλεται στη χαλάρωση ή κάκωση των ιστών που στηρίζουν την μήτρα.

Συμπτώματα πρόπτωσης
Η ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πόνο, πίεση ή πληρότητα στον κόλπο ή έχουν την αίσθηση ότι «κάτι προεξέχει» από τον κόλπο. Αλλοτε αναφέρουν δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία και ακράτεια ούρων. Τα συμπτώματα ποικίλουν σε βαρύτητα, ανάλογα με το βαθμό και το είδος της πρόπτωσης. Χαρακτηριστικά παρουσιάζονται πιο έντονα μετά από έντονη σωματική δραστηρικότητα ή παρατεταμένη ορθοστασία. Πολλές νεαρές γυναίκες παραπονούνται ότι κολπική χαλάρωση επηρεάζει και τη σεξουαλική τους ζωή μειώνοντας τη σεξουαλική διέγερση και απόλαυση.

Διάγνωση
Η διάγνωση τίθεται με γυναικολογική εξέταση η οποία θα πρέπει να είναι λεπτομερής ώστε να εξακριβωθεί το είδος και ο βαθμός της πρόπτωσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της πρόπτωσης περιλαμβάνει τόσο μη επεμβατικές όσο και χειρουργικές μεθόδους.

Συντηρητική
Σε ήπια μορφή πρόπτωσης ή όταν η χειρουργική επέμβαση αντενδείκνυται, η φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή η εφαρμογή ειδικών κολπικών πεσσών (οργάνων που στηρίζουν το όργανο που έχει υποστεί την πρόπτωση) μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού και την εκλογή της κατάλληλότερης επέμβασης για κάθε ασθενή.

Η θεραπεία της κολπικής χαλάρωσης και της πρόπτωσης της μήτρας είναι κυρίως χειρουργική και θα πρέπει να εξατομικεύεται αναλόγως της ηλικίας της ασθενούς, της φυσικής της κατάστασης, πιθανής επιθυμίας για μελλοντική εγκυμοσύνη, του τύπου και του βαθμού της πρόπτωσης, των συμπτωμάτων και της επιθυμίας της ασθενούς.
Σήμερα οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις είναι ελάχιστα επεμβατικές μπορεί να διεκπεραιωθούν διακολπικά, λαπαροσκοπικά είτε με συνδυασμό των ανωτέρω. Τα τελευταία χρόνια, νέες χειρουργικές μέθοδοι με τη χρησιμοποίηση ειδικών πλεγμάτων έχουν προταθεί για τη βελτίωση του χειρουργικού αποτελέσματος Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο από ιατρούς εξειδικευμένους στις τεχνικές αυτές.

Κυστεοκήλη: Υπάρχουν διάφοροι τύποι κυστεοκήλης και η χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται από τον τύπο και τον βαθμό της κυστεοκήλης. Μπορεί να αποκατασταθεί με διακολπική επέμβαση (πρόσθια κολπορραφία), είτε με τη χρήση πλέγματος (βιολογικού ή συνθετικού) είτε λαπαροσκοπικά
Πρόπτωση μήτρας: Η αφαίρεση της μήτρας δεν είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης. Οι σύγχρονες λαπαροσκοπικές τεχνικές και η χρήση των πλεγμάτων επιτρέπουν την στήριξη της μήτρας σε νεαρές γυναίκες που επιθυμούν την διατηρήσή της. Σε περιπτώσεις που η αφαίρεση της μήτρας είναι απαραίτητη αυτή πραγματοποιείται διακολπικά, χωρίς τομή και συγχρόνως γίνεται πλαστική επέμβαση στον κόλπο για την ανατομική του στήριξη.
Ορθοκήλη: αποκαταθίστατι με διακολπική επέμβαση (οπίσθια κολπορραφία) είτε με τη χρήση πλέγματος (βιολογικού ή συνθετικού).

Πλαστική χειρουργική γυναικολογία
Τα τελευταία χρόνια, πολλές είναι οι γυναίκες που επιθυμούν την αισθητική αποκατάσταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, με στόχο εκτός από την βελτίωση της εμφάνισης και την αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης και απόλαυσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πλαστική χειρουργική των εξωτερικών γεννητικών οργάνων επιβάλλεται και για λόγους λειτουργικής αποκατάστασης.
Οι κυριότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής γυναικολογίας περιλαμβάνουν την αιδιοπλαστική (αφορά κυρίως στην αποκατάσταση των υπερτροφικών χειλέων του αιδοίου), την κολποπλαστική (αντιμετώπιση της χαλάρωσης των τοιχωμάτων του κόλπου).,
Κάποιες από τις παραπάνω επεμβάσεις πραγματοποιούνται σήμερα με τεχνικές λέιζερ οι οποίες είναι σχεδόν αναίμακτες και ελαχιστοποιούν τις χειρουργικές επιπλοκές.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.