Λεύκη

Facebooktwitterpinterest

Τη λύση του προβλήματός τους στην εξωτική… Κούβα, ψάχνουν πολλοί πάσχοντες από λεύκη (ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες). Η Κούβα αποτελεί δημοφιλή προορισμό του αναδυόμενου ιατρο-τουρισμού, καθώς σε χιλιάδες ανέρχονται οι ταξιδιώτες από δεκάδες χώρες του κόσμου, που καταλήγουν στη χώρα του Κάστρο είτε για κάποια low-cost πλαστική επέμβαση, είτε για να υποβληθούν σε «πρωτοποριακές» δερματολογικές θεραπείες.
Μία από τις πλέον διαφημισμένες θεραπείες της Κούβας είναι η θεραπεία Melagenina κατά της λεύκης. Η λεύκη είναι μια σπάνια σχετικά δερματολογική νόσος, που οδηγεί στη βλάβη και απώλεια των μελανοκυττάρων που παράγουν τη μελανίνη η οποία δίνει το χρώμα στο δέρμα και εκδηλώνεται με άσπρες πλάκες ή κηλίδες (αποχρωματισμό) σε διάφορα μέρη του σώματος του ασθενούς (π.χ. στο πρόσωπο, στον λαιμό, στα βλέφαρα, στη μύτη, στα γεννητικά όργανα, γύρω από σκουρόχρωμους σπίλους, σε περιοχές που έχουν υποστεί τραυματισμό). Προσβάλλει 1 -2% του πληθυσμού, άρα αφορά περίπου 50-60 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ακριβή αίτιά της ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστά.
Η Melagenina είναι ένα υδραλκοολικό εκχύλισμα του ανθρώπινου πλακούντα, που ανακαλύφθηκε στην Κούβα, το 1976. Περιέχει λιπίδια, αμινοξέα, φωσφολιπίδια, λιπαρά οξέα και μεταλλικά άλατα. Το εκχύλισμα αυτό οι Κουβανοί πιστεύουν ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τη σύνθεση της μελανίνης και την αναπαραγωγή των μελανοκυτών (κυττάρων παραγωγής χρωστικών) και μάλιστα σε διάστημα πολύ σύντομο, από την εφαρμογή της. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι μόνιμο.
Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την Melagenina και μελέτησε τις επιδράσεις της ήταν ο Miyares Cao. Ωστόσο, σε συνδυασμό με υπέρυθρες πρωτοχρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της λεύκης πολλά χρόνια αργότερα. Στην πρώτη έρευνα που πραγματοποίησαν, τότε, σε 732 ασθενείς διαπίστωσαν ολικό επαναχρωματισμό στο 84% των ασθενών, καμία μελέτη όμως έκτοτε δεν κατάφερε να πετύχει τα ίδια ικανοποιητικά ποσοστά και αποτελέσματα. Άλλωστε, αν ήταν τόσο θαυματουργή όσο ισχυρίζονται οι Κουβανοί η εν λόγω θεραπεία, τότε γιατί και οι υπόλοιπες χώρες δεν προχώρησαν με την ανάπτυξή της;
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η επιτυχία της θεραπείας ήταν εμφανώς μεγαλύτερη στις περιοχές της Καραϊβικής, γεγονός που αποδίδεται στην υψηλή ηλιοφάνεια της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, άνθρωποι που θεραπεύτηκαν στην Κούβα, εμφάνισαν υποτροπή, μόλις επέστρεψαν στην πατρίδα τους, σημειώνουν οι Seung-Kyung Hann και James J. Nordlund, στο βιβλίο «Λεύκη: Μια μονογραφία στη βασική και την κλινική επιστήμη» (2000).
Aναλύοντας όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, δημοσιευμένα και μη σε επιστημονικά περιοδικά, έρευνα των Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου του Cincinnati και του Πανεπιστημίου Howard της Ουάσινγκτον (1990), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που να στηρίζουν την υπόθεση περί αποτελεσματικότητας της κουβανέζικης θεραπείας. «Οι φαρμακολογικές μελέτες που έχουμε μέχρι σήμερα δεν συμμορφώνονται πλήρως με τα αποδεκτά επιστημονικά στάνταρντ. Απαιτείται περισσότερη και πιο εντατική έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους, καλώντας μάλιστα τους Κουβανούς ερευνητές να μοιραστούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την φαρμακολογία, τη χημεία και τις λοιπές χημικές ιδιότητες του φαρμάκου, να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους και να τα θέσουν υπό τον έλεγχο της παγκόσμιας ιατρικής κι επιστημονικής κοινότητας. «Έως τότε», καταλήγουν οι ερευνητές, «ασθενείς και γιατροί οφείλουν να αναγνωρίσουν όχι μόνο την αβέβαιη αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αλλά και το υψηλό κόστος και τον πιθανό κίνδυνο από τη χρήση μιας τέτοιας θεραπείας, τόσο εντός όσο και εκτός Κούβας».
Στο βιβλίο «Λεύκη – Προβλήματα και λύσεις» (Vitiligo – problems and solutions, 2004) των Torello lotti και Jana Hercogova, αναφέρεται πως η Melagenina θα πρέπει να εφαρμόζεται στις πάσχουσες περιοχές 3 φορές την ημέρα και μια φορά την ημέρα αυτές οι περιοχές να εκτίθενται στον ήλιο ή σε υπέρυθρη ακτινοβολία. «Μέχρι σήμερα, καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν έχει αναφερθεί και τα αποτελέσματα που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία είναι μάλλον αμφιλεγόμενα», σημειώνουν οι συγγραφείς. Τονίζουν, επίσης, ότι η χρήση της ουσίας παραμένει πειραματική, μέχρι να επιβεβαιωθούν, τόσο η ασφάλεια, όσο και η αποτελεσματικότητά της, με ανάλογες μελέτες.
Χαρακτηριστικά είναι και τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Δερματολογίας της Βενεζουέλας, Dermatología venezolana. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 24 ασθενείς (οι μισοί εκ των οποίων πήραν Melagenina R και οι υπόλοιποι placebo), και οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Από την ομάδα που έλαβε το φάρμακο 9 ασθενείς εμφάνισαν μικρή βελτίωση (75%), των ώρα που και οι μισοί από την ομάδα του placebo (50%), παρουσίασαν, επίσης, σημάδια βελτίωσης.
Μία από τις λίγες μελέτες που αναφέρουν ικανοποιητικότερα ποσοστά ανήκει σε Κινέζους ερευνητές, από τη δερματολογική κλινική του νοσοκομείου Third People’s Hospital της πόλης Hangzhou, όπου η melagenina δοκιμάστηκε για τη θεραπεία της λεύκης σε παιδιά. Σε 4 από τα συνολικά 22 παιδιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη, η εφαρμογή του φαρμάκου, σε συνδυασμό με έκθεση σε υπέρυθρη ακτινοβολία, δύο φορές την ημέρα, εξαφάνισε πλήρως το πρόβλημα. Σε 6 παιδιά έδειξε πολύ καλά αποτελέσματα, 8 ακόμη εμφάνισαν σημαντική βελτίωση και μόλις δύο παιδιά φάνηκαν να μην ανταποκρίνονται καθόλου στη θεραπεία. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε πως έχει γενικότερα παρατηρηθεί επιστημονικά πως τα παιδιά με λεύκη, ανταποκρίνονται καλύτερα στις θεραπείες σε σχέση με ενήλικες με το ίδιο πρόβλημα.
Η θεραπεία Melagenina είναι αντικείμενο συζήτησης και σε πολλά websites, μεταξύ ανθρώπων που έχουν την πάθηση. Άλλωστε μιλάμε για μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς, ισχυρίζονται ότι έχουν δοκιμάσει το σκεύασμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Σε άλλους δικτυακούς τόπους, μπορεί κανείς να αγοράσει το προϊόν, με μερικά μόνο κλικ. Όπως αναφέρεται στα site πώλησης του προϊόντος, κουβανέζικες ιατρικές έρευνες εκτιμούν πως οι πιθανότητες ίασης της λεύκης με το Melagenina Plus, αγγίζουν το 80%. Όσο για την τιμή; Είναι αρκούντως …τσουχτερή. Τα δύο μπουκάλια φαρμάκου κοστίζουν περίπου 270 δολάρια, αν σκεφθεί όμως κανείς ότι χρειάζεται πολλαπλές επαλείψεις ανά ημέρα, και διάρκεια θεραπείας από 3 έως 12 μήνες, τότε το κονδύλι που πρέπει να δαπανηθεί δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Ναι, η λεύκη είναι ενοχλητική και ναι, συχνά είναι δύσκολη η αντιμετώπισή της. Πριν όμως αποφασίσετε να διασχίσετε τον Ατλαντικό για μια τέτοια θεραπεία, ή να δώσετε τον αριθμό της κάρτας σας on-line για την αγορά ενός τέτοιου σκευάσματος, σκεφτείτε το διπλά.

Οι συνηθισμένες θεραπείες
Η πιο γνωστή θεραπεία για την λεύκη σήμερα είναι η PUVA, μια θεραπεία στην οποία γίνεται συνδυασμός λήψεως ενός χαπιού και εκθέσεως στο φως ειδικών λαμπών με υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Η θεραπεία με PUVA δίνει 50-70% πιθανότητες να ξαναμαυρίσει το δέρμα στο πρόσωπο, κορμί, βραχίονες και μηρούς.
Υπάρχουν επίσης θεραπείες, κρέμες ή αλοιφές, που τοποθετούνται στις περιοχές που επηρεάζονται από τη λεύκη. Περιέχουν ενεργές ουσίες, που καταστέλλουν τοπικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και περιορίζουν την καταστροφή των μελανοκυττάρων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.