«Yπουλη η δράση της ηπατίτιδας Β»

Facebooktwitterpinterest

Ως γιατρός έχει επιστημονικό ενδιαφέρον για τη ηπατίτιδα Β. Ως ευρωβουλευτής «παλεύει» για μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου, του δεύτερου πιο σημαντικού παράγοντα καρκινογένεσης μετά το κάπνισμα. Ο δρ Thomas Ulmer μιλά για τις κοινωνικές,hepatitis21 υγειονομικές και οικονομικές διαστάσεις του προβλήματος.
Πόσο σημαντική είναι η καταπολέμηση αυτής της σιωπηλής επιδημίας;
Πολύ σημαντική. Η ηπατίτιδα Β είναι μια συχνά ύπουλη και αφανής νόσο κυρίως επειδή δεν έχει συμπτώματα. Μόλις το 10-15% των περιστατικών εμφανίζουν ίκτερο, που αποτελεί και ένδειξη της ύπαρξης της νόσου. Οι υπόλοιποι θα νιώσουν απλά κόπωση για μερικές εβδομάδες. Όμως η ηπατίτιδα θα παραμείνει στον οργανισμό και θα δουλεύει υποδόρια, καταλήγοντας σε ηπατοπάθεια, συμβάλλοντας επιπλέον στη μετάδοση του ιού και σε άλλους ανθρώπους.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις μεταδόσεις;
Έλεγχο του γενικού πληθυσμού για να εντοπίσουμε αυτούς τους ασθενείς. Εκατό χιλιάδες τέτοιες εξετάσεις κοστίζουν λιγότερο από μία μεταμόσχευση ήπατος. Όμως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αρέσκονται να ξοδεύουν χρήματα στην πρόληψη των ασθενειών, παρά μόνο στην αντιμετώπισή τους.
Είστε υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στη νόσο. Τι πρέπει να συμπεριλάβει;
Η ηπατίτιδα Β δεν σέβεται γεωγραφικά όρια, επομένως η υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης για την Ευρώπη και πέρα από αυτήν είναι απαραίτητη. Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξουν κοινές στατιστικές μελέτες και στοιχεία για τη νόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε τα δεδομένα μεταξύ των διαφόρων χωρών. Τα στατιστικά πρέπει να «λένε» επίσης αν υπάρχει υπόβαθρο μετανάστευσης και σε ποιο βαθμό. Η επιδημιολογία της ηπατίτιδας Β στην Ευρώπη μεταβάλλεται συνεχώς, με τη μετανάστευση να προκαλεί σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά επιπολασμού.
Σε πολλούς τομείς, η Ευρώπη μοιάζει με μια μεγάλη αυλή, όπου καθένας τοποθετεί το δικό του τούβλο σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι καιρός να βάλουμε όλα τα τούβλα μαζί προς την ίδια κατεύθυνση.
Πότε ξεκινήσατε τη δουλειά σας σχετικά με την ηπατίτιδα;
Πήρα την απόφαση να συγκαλέσω μια συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2006, γιατί πρόσεξα ότι στην Ηπατίτιδα B δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη πολιτική προσοχή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, κυρίως συγκριτικά με άλλες λοιμώδεις νόσους (π.χ. AIDS, Ηπατίτιδα C). Η συνεδρίαση αυτή ήταν άκρως εποικοδομητική. Κατέστη σαφές ότι η Ηπατίτιδα Β δεν είναι ένα θέμα που σχετίζεται μόνο με την πολιτική για την υγεία. Άπτεται διαφορετικών τομέων πολιτικής, προσβάλλει εκατομμύρια Ευρωπαίους και επιβαρύνει την κοινωνία συνολικά. Κατέστη επίσης πρόδηλη η ανάγκη για νέες και συγκεκριμένες συστάσεις για την Ηπατίτιδα Β σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο εμβολιασμός έχει λειτουργήσει καλά μέχρι τώρα;
Ναι, και είναι βασικό κομμάτι της πρόληψης. Με αυτόν περικόπτουμε τις νέες μολύνσεις. Ο άλλος πυλώνας της στρατηγικής είναι η θεραπεία, η οποία έχει ήδη εναρμονιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που διαφέρει από χώρα σε χώρα είναι όμως η πρόσβαση στις θεραπείες.
Δημοσιεύθηκε στο www.e-tipos.com στις 04.05.08

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.