Όσο περισσότερο διαρκεί ο θηλασμός, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας

Facebooktwitterpinterest

Νέα Υόρκη: Η καθυστέρηση της σίτισης του παιδιού με στέρεες τροφές μπορεί να συντελέσει σε πιο αδύνατους ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
_lactation2
Η Δρ Κιμ Φλέισερ Μίκαελσον και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξηγούν ότι παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει το παιδί από την παχυσαρκία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνουν τα παιδιά να θηλάζονται αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και τάσσονται κατά την εισαγωγή των στέρεων τροφών πριν τον έκτο μήνα. Αλλά αρκετοί είναι οι γονείς που ήδη από τον τέταρτο μήνα ξεκινούν να ταΐζουν τα παιδιά με αλεσμένες τροφές.

Η Δρ Μίκαελσον μελέτησε δείγμα 5.068 ανδρών και γυναικών που είχαν γεννηθεί στη Κοπεγχάγη την περίοδο 1959-1961. Τότε οι γονείς ξεκινούσαν την σίτιση των βρεφών με στέρεες τροφές μεταξύ τέταρτου και έκτου μήνα.

Οι μισοί συμμετέχοντες είχαν θηλάσει τουλάχιστον δυόμισι μήνες, ενώ οι μισοί είχαν αρχίσει να τρώνε στέρεες τροφές από τον τρίτο μήνα και μετά. Το 17% βρεφών είχε αρχίσει να τρώει με κουτάλι από τον δεύτερο μήνα, ενώ το 46% δεν ξεκίνησε πριν την συμπλήρωση του τέταρτου μήνα.

Σε ηλικία 12 μηνών, τα βρέφη που είχαν θηλάσει είχαν χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος, ωστόσο δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ διάρκειας θηλασμού και ΔΜΣ μετέπειτα στην παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή.

Καταγράφηκε όμως συσχετισμός μεταξύ ηλικίας εισαγωγής των διαφόρων τροφών και του ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή. Ο κίνδυνος περιττών κιλών σε ηλικία 42 ετών ήταν μειωμένος κατά 5% με 10% για κάθε μήνα που καθυστερούσε η εισαγωγή των στέρεων τροφών στην βρεφική διατροφή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.