Αύξηση – Μεγέθυνση Μαστών

Facebooktwitterpinterest

Η ΑΥΞΗΣΗ – ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΜΑΣΤΩΝ είναι η πρώτη σε ικανοποίηση για τη γυναίκα, πλαστική επέμβαση, γιατί τονίζει την θηλυκότητα και αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Η μόνη αποδεδειγμένα ασφαλής ιατρική μέθοδος για την αύξηση μαστών στη γυναίκα, είναι η αυξητική με ενθέματα. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν (υγρή σιλικόνη, παραφίνη, ενέσιμα υλικά, κλπ) είναι απαράδεκτη σήμερα και δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται. Τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται και η σταδιακή αύξηση, με μεταμόσχευση λίπους απο τον ίδιο τον οργανισμό (θεωρείται ότι περιέχονται αρχέγονα κύτταρα, τα βλαστοκύτταρα μέσα στο λίπος και με κατάλληλη επεξεργασία αυξάνουμε τον αριθμό τους στο διήθημα που επανεγχύουμε και έτσι επιτυγχάνουμε διαρκέστερο αποτέλεσμα). Επίσης, ακόμη πιο πρόσφατα, ξεκίνησε δοκιμαστικά και η σταδιακή (με συνεδρίες – δόσεις) αυξητική, με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, που εγχύεται πάνω απο την απονεύρωση του μυός. Φυσικά οι συνεδρίες πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 8 – 12 μήνες. Θα χρειασθεί βέβαια, βάθος χρόνου, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι νέες, δοκιμαστικά εφαρμοζόμενες μέθοδοι, είναι ασφαλείς για το ευαίσθητο αυτό όργανο της γυναίκας. Ας μην ξεχνάμε οτι, ο γυναικείος μαστός είναι ένα κατ έξοχήν όργανο – στόχος γι ανάπτυξη καρκίνου, σήμερα (μία στις δέκα γυναίκες στο δυτικό κόσμο) και γι αυτό, θα πρέπει όλες οι παρεμβάσεις -χειρισμοί για αύξηση αυτού, να γίνονται μόνο με αποδεδειγμένες στο βάθος χρόνου, ασφαλείς μεθόδους και απο ειδικευμένους ιατρούς (πλαστικούς χειρουργούς).

Σήμερα, η πιο απλή, ασφαλής και δοκιμασμένη στο χρόνο, μέθοδος, είναι η αυξητική επέμβαση, με ενθέματα. Με την επέμβαση αυτή, αυξάνει το μέγεθος και η προβολή των μαστών, με χρήση ειδικού τύπου ενθεμάτων. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική και μέθη και μέθη, ή με γενική αναισθησία, συνήθως. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1-2 ώρες. Τα ενθέματα εισέρχονται με μικρή τομή, γύρω από την θηλή, ή την υπομάστιο πτυχή, ή από την μασχάλη. Η τομή γύρω από την θηλή είναι η καλύτερη αισθητικά, αλλά έχει τον περιορισμό του μεγέθους, όσο αφορά το ένθεμα. Θα πρέπει δηλαδή, να έχει ικανοποιητικό μέγεθος η θηλή για να μπορέσει να περάσει ένα μεγάλο ένθεμα. Εκείνη, της υπομαστίου, δεν έχει αυτό το μειονέκτημα, αλλά θεωρείται ίσως η πιο σωστή, ιατρικά. Η τομή απο την μασχάλη, έχει το πλεονέκτημα ότι η τομή είναι απομακρυσμένη σχετικά απο τον μαστό, αλλά απο την άλλη μεριά, για τον ίδιο λόγο, έχει περισσότερη τεχνική δυσκολία στην παρασκευή της τσέπης του ενθέματος και συγχρόνως κάνει πιο εμφανή την τομή, τους θερινούς μήνες με την ελαφριά ένδυση. Στην περίπτωση της τομής απο τον ομφαλό, που είναι και η πιο αφανής, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι απο εκείνη την θέση μπορούν να “μπούν” μόνο εμθέματα φυσιολογικού ορρού και όχι συνεκτικής γέλης σιλικόνης.

Συνήθως, χρειάζεται παραμονή στην κλινική για μερικές ώρες μετά την επέμβαση, ή ένα βράδυ (αναλόγως το είδος του χειρουργείου και της αναισθησίας, π.χ. σε υπομυική παρασκευή της θήκης και γενική αναισθησία, καλύτερα να παραμείνει το βράδυ). Η ανάρρωση – επιστροφή στην εργασία, γίνεται συνήθως, σε 7 – 9 μέρες.

Η θέση που μπορούν να μπουν τα ενθέματα, είναι:

* κάτω από τον μαζικό αδένα, ή
* κάτω απο την απονεύρωση του μυός (subfascial), ή
* ακόμη πιο βαθειά, κάτω από το θωρακικό μυ (submuscular) ή
* σε συνδυασμό των παραπάνω θέσεων (dual plane).

Στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση, η επέμβαση είναι πιο απλή με λιγότερες επιπλοκές, νοσηρότητα και πιο γρήγορη ανάρρωση. Όμως σε περιπτώσεις που ο μαστός είναι πολύ μικρός, ή σε λεπτά άτομα, ή σε άλλες περιπτώσεις που ο ιατρός θα κρίνει, υπάρχει περισσότερη ένδειξη για την τρίτη περίπτωση. Σε αυτήν την περίπτωση, η επέμβαση γίνεται λίγο πιο εργώδης, αλλά το ένθεμα τοποθετείται πιο βαθειά και είναι πιο ασφαλές και με μικρότερη πιθανότητα “κάψας” στο μέλλον. Συνήθως θα χρειασθεί και κάποιου είδους παροχέτευση για ένα 24ωρο. Αντένδειξη σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι, οι αθλητές, που ασκούν πολύ τους θωρακικούς μύες, περίπτωση κατα την οποία θα μπορούσε να μετακινηθεί το ένθεμα προς τα επάνω, αν αρχίσουν πρόωρα άσκηση, καθώς και στις περιπτώσεις που έχουμε πτώση στους μαστούς. Στην εφαρμογή του ενθέματος κάτω απο την απονεύρωση του μυός, και σε συνδυασμο θέσης, η βαρύτητα είναι κάτι ενδιάμεσο, μεταξύ των δύο.

Θέμα συσχέτισης των ενθεμάτων μαστού, με καρκίνο μαστού ή νόσους του κολλαγόνου, κατηγορηματικά δεν υφίσταται και αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Ο μαστός που φέρει ενθέματα, μπορεί να εξετασθεί κλινικά και ακτινολογικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, μιας και το ένθεμα βρίσκεται κάτω από το μαστό και όχι μέσα σε αυτόν. Μάλιστα σε μεγάλες επιστημονικές μελέτες που έγιναν, συγκρίνοντας γυναίκες με ενθέματα μαστού και γυναίκες χωρίς τέτοια, όσον αφορά την επίπτωση στον καρκίνο μαστού, βρέθηκε το εξής παράδοξο: ενώ η επίπτωση στον καρκίνο μαστού ήταν η ίδια στο βάθος χρόνου, όμως, οι γυναίκες με ενθέματα που ανέπτυξαν καρκίνο, ζούσαν περισσότερο. Αυτό εξηγήθηκε σαν αποτέλεσμα της πιο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, (διάγνωση σε πιο πρώιμα στάδια) λόγω της ιατρικής ευαισθητοποίησης αυτών των γυναικών και της πιο συστηματικής ιατρικής παρακολούθησης.

* Τα πρώτα ενθέματα μαστού εφαρμόσθηκαν στις ΗΠΑ το 1961, και από τότε έχουν υποστεί πολλές τροποποιήσεις και αλλαγές, για να φτάσουν σε αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα.

* Ανάλογα το είδος τους τα ενθέματα, μπορεί να είναι από συνεκτική γέλη σιλικόνης (cohessive ή απλά), λείας ή τραχείας επιφανείας, ή φυσιολογικού ορρού. Επίσης, ανάλογα το βαθμό (projection) της προβολής τους, χωρίζονται σε : χαμηλής προβολής (low profile), μέτριας προβολής, και υψηλής προβολής (high profile). Ανάλογα το σχήμα τους διακρίνονται σε ανατομικά και μη (στρογγυλά). Τα σύγχρονα ένθέματα συνεκτικής γέλης σιλικόνης ανατομικά ή μη, είναι απολύτως ασφαλή, (με εγγύηση εφ’ όρου ζωής). Τα ανατομικά ενθέματα (που και πάλι διακρίνονται σε διάφορες υποομάδες με βάση το σχήμα τους π.χ. προφιλ σαν δάκρυ, κλπ), παρότι θεωρούνταν κατ’αρχήν (όταν πρωτοεμφανίσθηκαν προ δεκαετία) πιο καλά στο σχήμα, δεν έγιναν τελικά πολύ δημοφιλή, γιατί εκτός της υψηλότερης τιμής τους δεν φαινόταν να απέδιδαν το υποτιθέμενο καλύτερο σχήμα, και επιπλέον σε περίπτωση που είχαμε στροφή τους εσωτερικά, αυτή γίνονταν εύκολα εμφανής εξωτερικά.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗΣ – ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΜΑΣΤΩΝ
stithos-prinstithos-meta

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.