Ασπαρτάμη: πολύ κακό για το τίποτα

Facebooktwitterpinterest

Οτιδήποτε αφορά τα τρόφιμα γίνεται είδηση, και η όρεξη των ανθρώπων για πληροφόρηση είναι ακόρεστη. Μέσω του διαδικτύου κάθε νέο θέμα και κάθε φήμη διαδίδονται παγκοσμίως εντός λίγων δευτερολέπτων. Το διαδίκτυο είναι μια καταπληκτική πηγή πληροφοριών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή.dscf0700
Μια πρόσφατη εκστρατεία στο διαδίκτυο αφορά την ασπαρτάμη και περιλαμβάνει πολλούς αβάσιμους ισχυρισμούς, κατηγορώντας το προϊόν αυτό ότι προκαλεί αρκετές ασθένειες, από σκλήρυνση κατά πλάκας έως τη νόσο του Αλζχάιμερ. Σκοπός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) είναι η παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών, και, καθώς η ασπαρτάμη φαίνεται να είναι το θέμα των ημερών, είναι καιρός να ξαναθυμηθούμε κάποια βασικά πράγματα.
Τι είναι η ασπαρτάμη;
Η ασπαρτάμη είναι μια έντονη γλυκαντική ουσία χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, η οποία είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη). Περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Πώς παρασκευάζεται η ασπαρτάμη;
Η ασπαρτάμη παρασκευάζεται από την ένωση δύο αμινοξέων (συστατικά των πρωτεϊνών), το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη, και από μικρή ποσότητα μεθανόλης. Τα αμινοξέα αυτά υπάρχουν σε όλα τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μεθανόλη υπάρχει στον οργανισμό και σε πολλά τρόφιμα, όπως οι χυμοί φρούτων και λαχανικών. Η πέψη της ασπαρτάμης είναι όμοια με αυτήν κάθε άλλου αμινοξέος.
Γιατί χρησιμοποιείται η ασπαρτάμη;
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται γιατί έχει γλυκιά γεύση και επιτρέπει τον έλεγχο τον προσλαμβανόμενων θερμίδων.
Πώς ξέρουμε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής;
Η ασπαρτάμη είναι ταξινομημένη ως πρόσθετο τροφίμων βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα τρόφιμα, και, ως εκ τούτου, υποβλήθηκε σε αυστηρές αξιολογήσεις ασφάλειας από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων προτού εγκριθεί το 1981. Όταν ένα πρόσθετο εγκριθεί ως ασφαλές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τού αποδίδεται ένας αριθμός Ε. Η ασπαρτάμη έχει τον αριθμό Ε-951.
Η αξιολόγηση της ασφάλειας περιλαμβάνει μελέτες που εκτιμούν με ποιον τρόπο αντιδρά ο οργανισμός στο συγκεκριμένο πρόσθετο και ποιες θα είναι οι πιθανές χρήσεις του, έτσι ώστε να εξαχθεί η ποσότητα του προσθέτου που είναι πιθανό να καταναλωθεί.
Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε ως ασφαλής για το ευρύ κοινό – συμπεριλαμβανομένων των διαβητικών, των εγκύων και των γαλουχουσών γυναικών, και των παιδιών – από περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως και από ρυθμιστικά όργανα, όπως η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων (FAO/WHO) των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο τα πρόσθετα τροφίμων (JEFCA), και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Μπορεί οποιοσδήποτε να καταναλώνει ασπαρτάμη;
Άτομα που πάσχουν από μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU) πρέπει να ελέγχουν τη λήψη φαινυλαλανίνης από κάθε πηγή, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης. Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα προϊόντα που περιέχουν ως γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη πρέπει να αναφέρουν ότι η ασπαρτάμη είναι μια πηγή φαινυλαλανίνης, επιτρέποντας στον καταναλωτή να επιλέξει βάσει σωστής ενημέρωσης.
Υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην ασπαρτάμη και τη σκλήρυνση κατά πλάκας;
Μια αβάσιμη εκστρατεία στο διαδίκτυο επιχείρησε να αποδείξει ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην ασπαρτάμη και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πολλές οργανώσεις επαγγελματιών του τομέα της υγείας αντέκρουσαν τον ισχυρισμό αυτό. Ο δρ David Squillacote, ανώτερος ιατρικός σύμβουλος του Ιδρύματος για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ασπαρτάμη κατά οποιονδήποτε τρόπο ευθύνεται για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την προκαλεί ή την επιδεινώνει. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος για τη σκλήρυνση κατά πλάκας στη διεύθυνση: http://www.msfacts.org/aspart.htm

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.