Αναίμακτη, χωρίς τομές και πόνους χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Facebooktwitterpinterest

Ένας άνθρωπος έχει σήμερα 80% πιθανότητες να νοσήσει από προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Αρκετοί από εκείνους που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη, έχουν ανάγκη άμεσης χειρουργικής θεραπείας, αλλά δεν το τολμούν, γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης.
Τώρα όμως μια νέα τεχνική επιτρέπει την εκτέλεση επεμβάσεων χωρίς «ανοικτές» τομές, χωρίς κακώσεις στους μύες της σπονδυλικής στήλης και χωρίς απώλεια αίματος. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
Όπως επισημαίνουν οι χειρουργοί του SPINE CLINIC (εξειδικευμένου κέντρου μικροεπεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης) καθηγητής ορθοπαιδικής Χατζηπαύλου Αλέξανδρος, MD Μπενάρδος Νικόλαος και MD Τζερμιαδιανός Μιχαήλ «η διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι από τις συχνότερες ενδοσκοπικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, με την οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μια δισκοκήλη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία. Η αποφυγή της ολικής νάρκωσης επιτρέπει την άμεση έξοδο από το νοσοκομείο. Η επέμβαση εκτελείται με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου, που εισάγεται από μία μικρή τομή λίγων χιλιοστών. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και τα νεύρα γίνονται ορατά μέσω οπτικών ινών που προβάλουν σε ειδική οθόνη. Η κήλη του δίσκου αφαιρείται με ειδικά λεπτά εργαλεία, τα οποία εισάγονται μέσα από το ενδοσκόπιο».

Πέρα από την δισκεκτομή για τη δισκοκήλη, η ενδοσκοπική χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί σε ορισμένες περιπτώσεις δισκοπάθειας, που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αγωγή. Το κατεστραμμένο τμήμα του δίσκου μπορεί να διορθωθεί με λέιζερ και ηλεκτροθερμική ενέργεια μέσω ενδοσκοπικής διαθερμίας (θερμική δακτυλιοπλαστική). Με την τεχνική αυτή καυτηριάζονται οι ευαίσθητες περιοχές στην περιφέρεια του δίσκου και καθαρίζονται από τα φλεγμονώδη στοιχεία που έχουν διηθήσει την πάσχουσα περιοχή. Με τη θερμοπλαστική συρρικνώνονται και τεντώνουν οι χαλαρές και σκισμένες ίνες του κολλαγόνου. Έτσι, οι ρωγμές στην περιφέρεια του εξασθενισμένου δίσκου μπορούν να μικρύνουν σε μέγεθος και η επούλωσή τους να επιταχυνθεί.

Η αποφυγή της ανοικτής τομής και η εκτέλεση της επέμβασης μέσω της οθόνης του ενδοσκοπίου έχει ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση του μετεγχειρητικού πόνου, την άμεση έξοδο από το νοσοκομείο και την ταχύτατη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.