Επικίνδυνες ουσίες στο νερό

Facebooktwitterpinterest

Ένα επικίνδυνο μείγμα χημικών ουσιών, περιέχει το νερό που πίνουν οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία επτά δήμων της Θεσσαλονίκης. Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε αρσενικό, μαγγάνιο και νιτρικά και μάλιστα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Σύμφωνα με τοπο- ερευνητές, το νερό προέρχεται από γεωτρήσεις που βρίσκονται κοντά στο Δέλτα του Αξιού ποταμού.

Δηλητήριο στάζουν βρύσες σχολείων, δήμων κοντά στο δέλτα του ποταμού Αξιού στη Θεσσαλονίκη. Υψηλή συγκέντρωση αρσενικού ανιχνεύτηκε στις τρίχες των κεφαλιών 65 μαθητών ηλικίας από 6 έως 12 ετών σε επτά σχολεία. Είναι ουσία που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και καρκινογενέσεις

Οι ερευνητές πήραν δείγμα πόσιμου νερού από 32 σχολεία των δήμων Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγίου Αθανασίου και Βασιλικών και διαπίστωσαν ότι περιείχε αρσενικό, μαγγάνιο και νιτρικά.

Επικίνδυνες συγκεντρώσεις νιτρικών ουσιών από φυτοφάρμακα εντοπίζονται σε περιοχές της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Βοιωτίας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Υψηλές τιμές τοξικών ουσιών από τη βιομηχανία παρατηρούνται στην Αττική, τη Βοιωτία, και τη Θεσσαλία.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει υπογράψει σύμβαση με την ΚΕΔΚΕ και εκπονεί μελέτες για τη δημιουργία ζωνών προστασίας γύρω από τα έργα ύδρευσης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.