Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα;

Facebooktwitterpinterest

H ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια νόσος που προκαλεί πόνο, διόγκωση, δυσκαμψία και απώλεια της λειτουργικότητας των αρθρώσεων, ενώ μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα του σώματος (αγγεία, πνεύμονες, καρδιά, κ.τ.λ.).

Είναι μία αυτοάνοση νόσος και προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις ξεκινώντας από τον αρθρικό υμένα (ο υμένας που επενδύει την αρθρική κοιλότητα & θρέφει τον αρθρικό χόνδρο). Αυτοάνοσες νόσοι ονομάζονται οι ασθένειες στις οποίες το ανοσολογικό σύστημα παράγει αντισώματα εναντίον στοιχείων του ίδιου του οργανισμού, τα οποία δεν αναγνωρίζει σαν δικά του, ίσως διότι έχουν υποστεί κάποια αλλαγή υπό την επίδραση άγνωστου παράγοντα. Πρόκειται για ανώμαλη αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος και αυτή η ανωμαλία μερικές φορές μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους, δηλαδή η νόσος να αναπτύσσεται σε γενετικώς προδιαθετημένο έδαφος.

Παρόλο που η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος (που σημαίνει ότι διαρκεί χρόνια), μπορεί να μεσολαβούν μεγάλες περίοδοι χωρίς συμπτώματα και να έχει ενδιάμεσες κρίσεις (εξάρσεις και υφέσεις).

Πλην της ΡΑ των ενηλίκων, της οποίας η έναρξη τοποθετείται συνήθως μεταξύ 4ης & 5ης δεκαετίας, υπάρχει η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΝΡΑ), που προκαλεί φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και αρχίζει πριν από την ηλικία των 16 ετών καθώς και η ΡΑ οψίμου ενάρξεως που εμφανίζεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι η πιο διαδεδομένη μορφή αρθρίτιδας. Ο όρος αρθρίτιδα υποδηλώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων και χαρακτηρίζει περισσότερες από 100 ρευματικές παθήσεις και νόσους που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τον ιστό που τις περιβάλλει και το συνδετικό ιστό. Το είδος, η σοβαρότητα και το σημείο εντοπισμού των συμπτωμάτων διαφέρουν, ανάλογα με το είδος της πάθησης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.