ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Facebooktwitterpinterest

Nέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Μεγάλης Βρετταννίας – Βritish Medical Journal (BMJ)- αποκαλύπτει πόσο σημαντικά είναι τα σπασμολυτικά φάρμακα στη θεραπεία του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Μελέτη που αποσκοπούσε στον προσδιορισμό της δράσης των σπασμολυτικών φαρμάκων, των φυτικών ινών και του ελαίου μέντας στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), η οποία δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σπασμολυτικά φάρμακα, ιδιαίτερα η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη, οι ίνες (ispaghula) και το έλαιο μέντας αποδεικνύονται όλα πιο δραστικά από το εικονικό φάρμακο στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ.

Δώδεκα από τις μελέτες αφορούσαν στις ίνες, στις τέσσερις χρησιμοποιήθηκε έλαιο μέντας, ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος της ιατρικής ανασκόπησης δόθηκε στην αξιολόγηση των πλέον αποτελεσματικών σπασμολυτικών δραστικών ουσιών. Είκοσι δύο δοκιμές συνέκριναν τα σπασμολυτικά έναντι εικονικού φαρμάκου χρησιμοποιώντας διάφορες εναλλακτικές επιλογές, αλλά η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη και το οτιλόνιο ήταν αυτά που έδωσαν τα πιο σταθερά αποτελέσματα δραστικότητας κατά τη διάρκεια της θεραπείας .

Η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη είναι η δραστική ουσία του ιδιοσκευάσματος Buscopan®, της οποίας η αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του ΣΕΕ έχει αποδειχθεί μέσα από σειρά κλινικών δοκιμών. Μάλιστα, το Φεβρουάριο του 2008, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NICE) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα συμπεράσματα, βάσει προσεκτικής ανάλυσης των κλινικών δεδομένων, συνηγορούν στο ότι η χορήγηση σπασμολυτικών φαρμάκων, όπως το Buscopan®, που περιέχει την αναγνωρισμένη δραστική ουσία βουτυλοβρωμιούχο υοσκίνη, αποτελούν μια καθιερωμένη φαρμακευτική αγωγή πρώτης γραμμής για τη διευκόλυνση της διάγνωσης και την αντιμετώπιση του συνόλου των συμπτωμάτων σε άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ.

Στις κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιήθηκε η υοσκίνη, σημειώθηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά αποτελέσματα στην υποχώρηση των επώδυνων συμπτωμάτων που συνδέονται με το ΣΕΕ .

Ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) . Πρόκειται για μια χρόνια, διαλείπουσα και συχνά εφ’ όρου ζωής πάθηση. Τα άτομα που προσβάλλονται συνήθως ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20–30 ετών και η διαταραχή εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Παράλληλα με τη χορήγηση αγωγής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όσοι πάσχουν από ΣΕΕ θα πρέπει επίσης να κάνουν επαναξιολόγηση του διαιτολογίου τους και των συνηθειών του τρόπου ζωής τους, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποσότητα πρόσληψης φυτικών ινών, καθώς και γενικών παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία, όπως η σωματική άσκηση.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από κράμπες στην κοιλιακή χώρα, άλγος και δυσφορία, καταστάσεις οι οποίες αποτελούν κοινά συμπτώματα του ΣΕΕ. Τα πιο σοβαρά περιστατικά είναι δυνατό να εξελιχθούν σε ιδιαίτερα επώδυνες κράμπες και να εμφανίζονται με συχνότητα έως και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Κάποια άλλα άτομα ενδέχεται να υποφέρουν μία φορά κάθε δύο ή τρεις μήνες. Συχνά, η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι αιφνίδια και διαταράσσει τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος.

Για περισσότερα από 50 έτη, η βουτυλοβρωμιούχος υοσκίνη χάρη στην ειδική σπασμολυτική δράση της, προσφέρει ανακούφιση σε όσα άτομα υποφέρουν από κράμπες στην κοιλιακή χώρα, άλγη και δυσφορία, σε παγκόσμια κλίμακα. Διαθέτει εξειδικευμένη δράση, χαλαρώνοντας τους μύες των οργάνων του γαστρενετρικού συστήματος που εμφανίζουν έντονη σύσπαση και .με αυτό τον τρόπο, ανακουφίζει τον πάσχοντα από την αιτία του πόνου και όχι απλά από τα συμπτώματα.
Επιπρόσθετα , στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Βritish Medical Journal αξιολογήθηκαν θεραπείες που εκτός του ότι αποδείχθησαν αποτελεσματικές, έχουν χαμηλό κόστος και είναι ασφαλείς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.