Ασφαλέστερο αντιβιοτικό για τις µολύνσεις των µατιών

Facebooktwitterpinterest

Ένα νέο αντιβιοτικό από την εταιρία Alcon υπόσχεται ασφάλεια και αποτελεσµατικότητα όχι µόνο σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά. Ύστερα από 6 µήνες µελέτης της νέας φαρµακευτικής ουσίας, ο αντίστοιχος εθνικός οργανισµός φαρµάκων στις ΗΠΑ, ο FDA, έδωσε την έγκριση του για την κυκλοφορία του
Vigamox (οφθαλµικό κολλύριο moxifloxacin) 0.5%. Η εταιρία αναφέρει ότι αυτή η ουσία, φλουοροκινολόνη τέταρτης γενιάς, είναι ασφαλής και αποτελεσµατική για ενήλικες και παιδιά από ενός έτους και πάνω.
Η εταιρία µελέτησε το κολλύριο Vigamox διεξοδικά σε τρεις µεγάλες κλινικές δοκιµές που περιλάµβαναν περισσότερους από 1400 ασθενείς και υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά διαλυτό.
Το κολλύριο Vigamox αντιµετωπίζει επίσης και τα δύσκολα στη θεραπεία βακτήρια θετικά κατά Gram.
Στα τελευταία συµπεριλαµβάνεται ο Σταφυλόκοκκος και ο Στρεπτόκοκκος που ευθύνονται για το 80% περίπου των µολύνσεων των µατιών.
Ενεργεί επίσης σηµαντικά και εναντίον των Χλαµυδίων, όπως επίσης και σε άλλες βακτηριδιακές απειλές που εµφανίζονται. Στη σύνθεση του Vigamox δεν υπάρχει το συντηρητικό benzalkonium chloride και διαθέτει σχεδόν ουδέτερο PH, µε αποτέλεσµα να περιορίζεται το τσούξιµο στο µάτι κατά την εφαρµογή του κολλυρίου.
Δυστυχώς, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, παραδοσιακά η προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών γίνεται µε Αµινογλυκοσίδες (µε Tobrex, δηλαδή τοµπραµυσίνη και µε γενταµυσίνη). Τα πολύ καλά αυτά αντιβιοτικά δεν έχουν καλή δράση σε Gram θετικά βακτήρια που αποτελούν την πλειονότητα των µολύνσεων.
Στις Η.Π.Α. εδώ και δέκα περίπου χρόνια χρησιµοποιούνται ευρέως κολλύρια οφλοξασίνης και σιπροφλοξασίνης (φλουοροκινολόνες) µε ευρύ φάσµα δράσης και µεγαλύτερη ασφάλεια. Η ουσία µοξιφλοξασίνη αποτελεί τέταρτης γενιάς φλουοροκινολόνη µε ευρύτερο φάσµα και µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα.
Χρησιµοποιείται ως αγωγή για τις οφθαλµικές µολύνσεις και για προφύλαξη από επεµβάσεις καταρράκτη και laser µυωπίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.