Τα νέα σνακ του εμπορίου θα υπόσχονται καταστολή της όρεξης και μελλοντική απώλεια βάρους.

Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στην Μεγάλη Βρετανία, η προσθήκη γαλακτολιπιδίων (λιπωδών μορίων) σε σνακ του εμπορίου θα συμβάλλει στην μείωση της όρεξης και ως αποτέλεσμα θα έχει τη λήψη λιγότερης τροφής και μακροπρόθεσμα τη μείωση του βάρους.

Εκχυλίσματα πράσινων φύλλων και δημητριακών όπως η βρώμη, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες επιβραδύνουν τη διάσπαση του λίπους στο στομάχι και διεγείρουν την συνέχεια της διάσπασης του στο λεπτό έντερο, όπου λόγω αυτής εκκρίνεται η ορμόνη χολεκυστοκινίνη και στέλνεται μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχει επέλθει ο κορεσμός. Έτσι, το άτομο καταναλώνοντας ένα σνακ που θα περιέχει γαλακτολιπίδια, θα πεινάει μετά από περισσότερες ώρες από ότι συνήθως.
Οι επιστήμονες στοχεύουν στην προσθήκη των γαλακτολιπιδίων σε προ’ι’όντα καθημερινής χρήσης όπως τα μπισκότα, τα σοκολατάκια, τα γιαούρτια και το γάλα, έτσι ώστε η κατανάλωση τους να αποτελεί και μέθοδο διατήρησης του βάρους και περιορισμού του φαινομένου της παχυσαρκίας. Μεγαλύτερη έμφαση γίνεται στην χρήση γαλακτολιπιδίων σε τροφές που τείνουμε να καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες λόγω της ευχάριστης γεύσης τους όπως το κέικ ή η σοκολάτα.

Φαίνεται πως η βρώμη και τα προ’ι’όντα της είναι αρκετά πλούσια σε γαλακτολιπίδια γι’αυτό και η κατανάλωση της μας κρατά περισσότερες ώρες σε κορεσμό σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Για παράδειγμα αν κάποιος καταναλώσει ένα μπολ γάλα με νυμφάδες καλαμποκιού θα αισθανθεί γρηγορότερα πείνα από ότι αν κατανάλωνε την ίδια ποσότητα γάλακτος με βρώμη. Αυτό συμβαίνει επειδή η βρώμη είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτε’ί’νη αλλά και γαλακτολιπίδια σε σχέση με τις νυμφάδες καλαμποκιού.

Ήδη, στην Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιούνται τα γαλακτολιπίδια υπό την μορφή πρόσθετου προ’ι’όντος με την ονομασία fabuless.Το fabuless προστίθεται σε ροφήματα, στο γιαούρτι, στο γάλα, στον καφέ και σε σούπες. Αντίστοιχα στο εμπόριο υπάρχει και κάποιο έλαιο πεύκου με την ονομασία pinnothin το οποίο επίσης καταστέλει την όρεξη.

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς μπορούμε επιφυλακτικά να πούμε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την εύρεση διατροφικών σνακ που συντελλούν στην μείωση της όρεξης στα ράφια των σούπερμάρκετ. Σε 2-3 χρόνια θα είναι και η Ελλάδα έτοιμη να δεχθεί αυτά τα προ’ι’όντα τα οποία εμείς οι διαιτολόγοι καλούμαστε να αξιολογήσουμε.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.