Προφίλ των ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρών οξέων

Facebooktwitterpinterest

Αυτη η εξέταση μετράει τα επίπεδα των ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρών οξέων συμπεριλαμβανομένου του EPA* και του DHA τα οποία σχετίζονται με την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου.

ΕΛΕΓΞΑΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ:

Οσο υψηλότερα τα επίπεδα των ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, τόσο
μικρότερη και η πιθανότητα θανάτου από καρδιακή προσβολή, όσο και η
πιθανότητα στεφανιαίας νόσου και τόσο καλλύτερος ο έλεγχος των φλεγμονών
στο σώμα.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ:

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στα ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρά οξέα,
καθώς τα χαμηλά επίπεδά τους στο αίμα συνδέονται με πολλά προβλήματα
υγείας. Αυτά τά προβλήματα αφορούν κυρίως τον υψηλό κίνδυνο
καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά επίσης προβλήματα οράσεως και μαθησιακών
δυσκολιών.

Το DHA είναι ένα ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρό οξύ,απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία
του εγκεφάλου των ενηλίκων και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και
της όρασης,τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Έλλειψη επαρκούς ποσότητας
DHA μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές νοητικές και όράσεως, όπως επίσης
και με δυσκολίες συγκέντωσης και με υπερδραστηριότητα στα παιδιά. Επίσης
τα χαμηλά επίπεδα του, σχετίζονται με την νόσο Alzheimeir και με την
κατάθλιψη.

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ:

Συνιστάται η εξέταση για τα ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρά οξέα να γίνεται αρχικά σαν
μια μέτρηση αναφοράς και να επαναλαμβάνεται μετά από 4 εως 6 βδομάδες
αφού κάποιος έχει ακολουθήσει μια συνγκεκριμένη διατροφή ή έχει λάβει
συμπληρώματα. Αυτό το τεστ πρέπει να επαναλαμβάνετε 2 φορές τον χρόνο ως
μέσο παρακολούθησης.*Τώρα γίνετε και στην Ελλάδα*. Μπορείτε επίσης να
κάνετε αυτό το τεστ τακτικά μαζί με το ετήσιο chec-up σας. Κατά την
αίμοληψία για το ΩΜΕΓΑ-3 τεστ δεν χρειάζετε κάποιος να είναι νηστηκός.

Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΑΣ:

Στην απλή εξέταση αίματος μετράμε τέσσερεις παραμέτρους:

*1. Τό λόγο AA:EPA*: Αποτελεί μέτρο της υπάρχουσας φλεγμονής . Η άριστη
τιμή είναι 1,5 – 3,0.

*2.Την τιμή των Ωμέγα-3 :* δείχνει το επίπεδο του συνόλου των ωμέγα-3
λιπάρων οξέων.* *Αποτελεί ένδειξη για τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η
άριστη τιμή είναι να είναι μεγαλύτερο από 7,2.

*3.Την τιμή του DHA:*Αποτελεί ένδειξη για τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Η άριστη τιμή είναι να είναι μεγαλύτερο από 4,5

Εάν το αποτέλεσμα των ωμέγα-3 είναι μεγαλύτερο από 7,2, και το
αποτέλεσμα του DHA είναι μεγαλύτερο από 4,5, έχετε κατά 32% λιγότερες
πιθανότητες να αναπτύξετε καρδιακές παθήσεις.

*4.Την τιμή των EPA + DHA: *Δείχνει τα επίπεδα EPA και DHA μαζί. Η
άριστη τιμή είναι να είναι μεγαλύτερο από 4,6.

Εάν η τιμή αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6 ο κίνδυνος να πεθάνετε από
καρδιακή προσβολή μειώνεται κατά 70%

Η εξέταση αυτή έχει την πλήρη έγκριση της CLIA και πιστοποιείται από το
College

Of American Pathologists.

ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΣ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι επιθυμητό να μειώσουμε την
ποσότητα λίπους που προσλαμβάνουμε με την διατροφή μας. Το σώμα μας
χρειάζεται μονοακόρεστα και πολλυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ΩΜΕΓΑ-3
λιπαρά οξέα, για να λειτουργεί σωστά και να διατηρεί την υγεία του.
Πρόσφατες έρευνες συνιστούν κατανάλωση 650 mg ημερίσιως λιπαρών οξέων
για ενήλικες και 900 mg γι’ αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, τα
οποία προσλαμβάνονται είτε από τροφές πλούσιες σε ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρά οξέα ή
από συμπληρώματα διατροφής.

Παρακάτω αναφέρονται τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα οι οποίες πρέπει
να συμπεριλαμβάνονται σε μια υγιεινή διατροφή.

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΣ ΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
ΤΡΟΦΗ ΠΟΣΟΤΗΣ (DHA/EPA*)
Κολιός
100 g

2,500 mg
Ρέγγα
100 g

1,700 mg
Σολωμός
100 g

1,200 mg
Πέστροφα
100 g

500 mg
Τόνος
100 g

400 mg
Γαρίδα
100 g

300 mg

*Το Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) είναι ένα από τα πολλά Ωμέγα-3 λιπαρά
οξέα που χρησιμοποιούνται απο το σώμα μας. Αυξημένη πρόσληψη EPA έχει
αποδειχθεί ευεργετική για τη στεφανιαία νόσο,την υψηλή πίεση και τις
περιπτώσεις φλεγμονωδών νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτις.

To Δωδεκαεξανοικό οξύ (DHA) είναι το βασικό λιπαρό οξύ της ωμέγα-3
σειράς που απαιτείται για την κατασκευή του νευρικού ιστού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Kris-Etherton et al., Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease:
New recommendations from the American Heart Association. Arterioscler.
Thromb Vasc Biol. 2003; 23-151-152.

2. Bucher et al., N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart
disease: A meta-analysis of randomized controlled trials.

112:298-304.

3. Erkkila et al., N-3 fatty acids and 5-y risks of death and
cardiovascular disease events in patients with coronary artery disease.
Am. J. Clin. Nutr. 2003; 78:65-71.

4. Holub B., Clinical Nutrition:4. Omega-3 fatty acids in cardiovascular
care.CMAJ 2002;166(5):608-615.

5. Η Ωμέγα Rx Ζώνη του Dr Barry Sears.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.