Για κακοήθεις νεοπλασίες ενοχοποιούνται οι πυλώνες υψηλής τάσης

Facebooktwitterpinterest

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι σε πρόσφατη έρευνά τους αναφέρουν ότι οι πυλώνες υψηλής τάσης καθώς και οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Tονίζεται ότι οι επιστήμονες της Επιτροπής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της Καλιφόρνια (California Public Utilities Commission) ανέφεραν πως εκατομμύρια κάτοικοι χωρών οι οποίοι ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες, καρκινογενέσεις ή εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος.

Η νέα έρευνα, της οποίας τα στοιχεία θα δημοσιευθούν εντός του ερχόμενου μήνα, βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων μελετών από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και σε νέες μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Η σοβαρότητα του ζητήματος είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Λιολιούση, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών: “Αν και υπάρχει διαμάχη απόψεων τα τελευταία δέκα χρόνια για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο, όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα με τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 400.000 Volt.

” Έχει κατ’ επανάληψιν εντοπισθεί σε μελέτες ο αυξημένος κίνδυνος για καρκινογένεση και παιδική λευχαιμία. Ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση των παιδιών στην ακτινοβολία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από λευχαιμία κατά 50%. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από πέντε χρόνια η απόσταση ασφαλείας από γραμμές υψηλής τάσης ήταν 50 μέτρα και τώρα ορίζεται στα 200 μέτρα”.

Σύμφωνα με τον κ. Λιολιούση, το κινητό τηλέφωνο, το πίσω μέρος της τηλεόρασης και των υπολογιστών καθώς και οι πυλώνες υψηλής τάσης αποτελούν σήμερα τις περιπτώσεις που ανησυχούν περισσότερο τους επιστήμονες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η διέλευση της γραμμής υπογείως θα ήταν ασφαλής μόνο σε περίπτωση που κατασκευάζονταν λαγούμια μεγάλου βάθους με το καλώδιο εντός σιδηροσωλήνα, κάτι, όμως, που θα σήμαινε ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.