Οι «ανοιξιάτικες» ιώσεις δίνουν σειρά στη γρίπη

Facebooktwitterpinterest

Ξεκούραση στο σπίτι και εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων συνιστούν οι γιατροί

«Γρίπη είναι, θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει» επισημαίνουν οι γιατροί, οι οποίοι συνιστούν στις χιλιάδες των Ελλήνων που ταλαιπωρούνται από αυτή τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεκούραση και τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής. Το καλό νέο είναι ότι σταδιακά υποχωρεί η έξαρση των «φθινοπωρινών» ιώσεων, που «εκμεταλλευόμενες» τον άστατο καιρό προσβάλλουν ακόμα και σήμερα τον πληθυσμό.

Οπως είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Α΄ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του γενικού νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Παναγιώτης Γαργαλιάνος–Κακολύρης, αυτή την εποχή κυκλοφορούν παράλληλα διαφορετικές ιώσεις.

Ορισμένες από αυτές έχουν συμπτώματα που προσομοιάζουν της γρίπης, δηλαδή πλήττουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και επιφέρουν υψηλό πυρετό, μπούκωμα, φτέρνισμα, μυαλγίες και καταβολή δυνάμεων. Επιπλέον υπάρχουν ιώσεις που εκδηλώνονται στο γαστρεντερικό σύστημα και προκαλούν διάρροιες, έμετους, πόνο στην κοιλιά σε συνδυασμό με πυρετό, μυαλγίες και καταβολή δυνάμεων. «Οι ιώσεις αυτές», επισημαίνει ο κ. Γαργαλιάνος, «που εμφανίζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες και ευνοήθηκαν από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και γενικά τον άστατο καιρό, σταδιακά υποχωρούν και εφεξής θα βιώνουμε όλο και περισσότερο τη γρίπη».

Kαταπολέμηση

«Είναι ενδεικτικό», τονίζει, «ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Δίκτυο Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 50% των περιπτώσεων γριπώδους συνδρομής (σ.σ. περιστατικά που εμφανίζουν συμπτώματα του αναπνευστικού, πυρετό, μυαλγίες και καταβολή δυνάμεων) είναι γρίπη τύπου Α». Ο συγκεκριμένος τύπος ιού της γρίπης χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς πιο σοβαρός σε σχέση με τον τύπο Β που «κυκλοφόρησε» πέρυσι, καθώς προκαλεί πιό έντονα συμπτώματα και περισσότερες επιπλοκές. Μάλιστα, η γρίπη τύπου Α είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες. Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η περίοδος εποχικής έξαρσης της γρίπης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ο κ. Γαργαλιάνος επισημαίνει ότι «οι πολίτες την περίοδο αυτή, ανεξαρτήτως του αν έχουν ασθενήσει ή όχι, θα πρέπει να αποφεύγουν τους κλειστούς πολυσύχναστους χώρους και τις πολλές χειραψίες.

Επίσης θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και σε περίπτωση που έχουν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να ξεκουράζονται και να παραμένουν σπίτι τους για όσο διάστημα αυτά διαρκούν».

Ο κ. Γαργαλιάνος εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της ξεκούρασης, καθώς, όπως εξηγεί, υπάρχουν ιοί που δρουν ακόμα και στο μυοκάρδιο και μάλιστα ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει τις σχετικές βλάβες (όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδα) ακόμα και τρία χρόνια μετά την ίωση. Η ξεκούραση βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμά τις ιώσεις πολύ πιο εύκολα και μειώνει την πιθανότητα να εκδηλωθούν βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά στο μέλλον.

Πρόληψη

Αξίζει να τονισθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν στη γρίπη παρά μόνο στις περιπτώσεις που αυτή επιπλακεί με μικροβιακή λοίμωξη, όπως πνευμονία από πνευμονιόκοκκο, ωτίτιδα κ.ά. Επιπλέον, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των αποσυμφορητικών μύτης, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Γαργαλιάνος, διαταράσσεται η ισορροπία της βλεννογόνου της μύτης με αποτέλεσμα να εντείνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ιγμορίτιδας. Η κατάχρηση πρέπει να αποφεύγεται και όσον αφορά στα σκευάσματα που δρουν τοπικά στο λαιμό, αφού μπορεί να αυξήσουν την παρουσία μικροβίων στον φάρυγγα και να οδηγήσουν σε φαρυγγίτιδα.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός, ο οποίος ενδείκνυται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ο εμβολιασμός γίνεται τους μήνες Οκτώβριο–Νοέμβριο, και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Γαργαλιάνος, εάν ένα άτομο ανήκει στις ομάδες αυτές και δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί να κάνει το εμβόλιο τώρα, διότι ο οργανισμός προλαβαίνει να αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η δραστηριότητα της γρίπης.

Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό

Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, ξηρό βήχα, πόνους των μυών, πονοκέφαλο και έντονη κόπωση. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους και διάρροια. Αρχίζουν μία έως τρεις ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετό διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που εάν εμφανιστούν θα πρέπει ο ασθενής να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του.

Για τα παιδιά τα συμπτώματα αυτά είναι:

— Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός.

— Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή.

— Κυάνωση.

— Αρνηση για λήψη υγρών ή τροφής.

— Μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία.

— Διέγερση ή σπασμοί.

— Επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων.

Για τους ενήλικες τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι:

— Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός.

— Δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος.

— Λιποθυμικά επεισόδια.

— Σύγχυση.

— Πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.

http://news.kathimerini.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.