Στο μικροσκόπιο η ασπαρτάμη

Facebooktwitterpinterest

Την καρκινογόνο δράση της ασπαρτάμης, υποκατάστατη γλυκαντική ουσία, την οποία συναντάμε σε όλα σχεδόν τα προϊόντα light, κυρίως όμως σε τσίχλες και αναψυκτικά, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων η εισήγηση της οποίας θα κρίνει ουσιαστικά τη συνέχεια ή μη της χρήσης της τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μάρκος Κυπριανού απαντώντας στον κ. Αντώνη Τρακατέλλη, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ερωτών, ευρωβουλευτής, επικαλέστηκε τα πορίσματα της πρόσφατης έρευνας, και έθεσε, απευθυνόμενος προς τον Κύπριο Επίτροπο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενώπιον των ευθυνών τους δεδομένης της ευρύτατης χρήσης της ασπαρτάμης σε τρόφιμα και ποτά.

Σε προφορική απάντησή του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ενήμερος της έρευνας και διευκρίνισε ότι αναμένει τη σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ώστε να προωθηθεί είτε ο περιορισμός χρήσης της ασπαρτάμης σε περίπτωση επιβεβαίωσης των πορισμάτων είτε, σε περίπτωση διιστάμενων απόψεων, η εκπόνηση νέας μελέτης προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα ευρήματα. Έσπευσε μάλιστα να συμφωνήσει με την πρόταση του ερωτώντος ευρωβουλευτή, για εκπόνηση της μελέτης μέσα από το τρέχον πρόγραμμα υγείας και στη βάση των επιδημιολογικών στοιχείων που υπάρχουν από τη δεκαετή χρήση της ασπαρτάμης.

Σημειωτέον ότι οι υπεύθυνοι της έρευνας, που επικαλείται ο κ. Τρακατέλλης, για τις πολλαπλές καρκινογόνες επιδράσεις της ασπαρτάμης, βάλλουν εναντίον προηγούμενων καθησυχαστικών μελετών, αμφισβητώντας την αξιοπιστία τους, με τον ισχυρισμό της πλημμελούς εκπόνησης και παραπλανητικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Για την περίπτωση, πάντως, που γίνει αποδεκτή η επικινδυνότητα της ασπαρτάμης, ο κ. Τρακατέλλης έχει ζητήσει από την Επιτροπή να προχωρήσει σε περιορισμό με νομοθετική ρύθμιση ή ακόμη και διακοπή χρήσης της στα τρόφιμα και ποτά και εν κατακλείδι, να χρηματοδοτήσει έρευνες για υποκατάστατα της ζάχαρης.

Αυτό που προέχει είναι να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν και ρόλο και ευθύνη η Επιτροπή και η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων. Ρόλο και ευθύνη για την προώθηση των αναγκαίων μέτρων και δράσεων αλλά και για την γενναία χρηματοδότηση της έρευνας, όχι μόνο για την οριστικοποίηση των ευρημάτων αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρακατέλλης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.