Κάψτε θερμίδες…πετώντας χαρταετό!

Facebooktwitterpinterest

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας προμηνύει την επίσημη έναρξη της Σαρακοστής. Τα εδέσματα που έχουν την τιμητική τους αυτή την ημέρα, μεταξύ άλλων, είναι η ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά, η λαγάνα, οι ελιές και ο χαλβάς. Το τραπέζι, λοιπόν, της Καθαράς Δευτέρας έχει νηστίσιμα και πολύ θρεπτικά τρόφιμα, αλλά κρύβει πολλές διατροφικές «παγίδες»! Επομένως, η βασική αρχή του μέτρου και της ισορροπίας πρέπει να διέπει και αυτό το γεύμα, ώστε να διατηρήσουμε την ισορροπία στη ζυγαριά μας ή πιο σωστά στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι  μια υποθετική ζυγαριά ισορροπίας, που από τη μία είναι φορτωμένη με τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή (τρόφιμα και ροφήματα) και από την άλλη με τις συνολικές θερμίδες που δαπανά το σώμα μας, για τις μεταβολικές ανάγκες του και τη σωματική δραστηριότητα. Όταν υπερφορτώσουμε τη ζυγαριά από την πλευρά των προσλαμβανόμενων θερμίδων, τότε το ενεργειακό ισοζύγιο διαταράσσεται και το σωματικό μας βάρος αυξάνεται. Απεναντίας, προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας, αρκεί να εξισορροπήσουμε την ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε από τη διατροφής μας, με την ενέργεια που δαπανούμε με τη σωματική δραστηριότητα.

Κουνηθείτε στους ρυθμούς των αποκριάτικων χoρών και ισορροπήστε τη ζυγαριά!

Προτού αφεθείτε στα τηγανητά καλαμαράκια, την ταραμοσαλάτα, τη λαγάνα και το χαλβά, τί θα λέγατε τη φετινή Καθαρά Δευτέρα να κάψετε θερμίδες; Όσο κι αν ακούγεται παράλογο η συγκεκριμένη ημέρα ενδείκνυται για να επιδοθείτε σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Πώς; Χορέψτε, απολαύστε βόλτες στην εξοχή, παίξτε με τα παιδιά σας και τους φίλους σας και φυσικά ακολουθήστε τα έθιμα, πετώντας τον παραδοσιακό χαρταετό!

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσες θερμίδες δαπανάτε, ανάλογα με το βάρος σας, για κάθε 15 λεπτά που επιδίδεστε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας:

 

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΣΕ kcal ΓΙΑ 15ΛΕΠΤΑ ΔΡΑΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΒΑΡΟΣ
60 kg 70 kg 80kg
Παραδοσιακοί χοροί 64.5 74 84
Έντονος αποκριάτικος χορός 92 105 119
Τρέξιμο για το πέταγμα του χαρταετού 123 141 159
Ομαδικά παιχνίδια (volley) 59 68 77
Ποδήλατο 39 45 51
Ελαφρύ περπάτημα 56 63 72

Τηρείστε τα έθιμα, καίγοντας θερμίδες!

Φανταζόσασταν ποτέ ότι το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί μία έντονη σωματική δραστηριότητα; Ειδικά, δε όταν ο καιρός δεν αποτελεί σύμμαχό μας, αλλά χρειάζεται να τρέξουμε αρκετά χιλιόμετρα, ώσπου να τον σηκώσουμε, μάλλον δικαιούμαστε περισσότερη λαγάνα στο τραπέζι.

ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ σε kcal ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ
Μελιτζανοσαλάτα (1κουτ. σούπας) 100
Ταραμοσαλάτα (1κουτ. σούπας) 130
Καλαμάρια τηγανητά (1 μερίδα) 380
Ντολμαδάκια γιαλαντζί (1 κονσέρβα, 280γρ.) 510
Χταπόδι βραστό (100g) 208
Φασόλια γίγαντες (1 κούπα) 230
Πατάτα βραστή (1 μέτρια ) 80
Λαγάνα (1 φέτα, 30γρ.) 80
Ελιές (10 μεγάλες) 90
Τουρσί (100g) 120
Μακεδονικός χαλβάς (2 σπιρτόκουτα) 350
Κρασί λευκό (120ml) 82
Μπύρα (330ml) 135
Ούζο (45ml) 135

Η σωματική δραστηριότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους, καθώς αυξάνει σημαντικά την ενεργειακή δαπάνη. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε διατροφικές υπερβολές, καθώς προκειμένου να εξισορροπήσουμε τις extra θερμίδες του φαγητού, απαιτείται σκληρή προσπάθεια.

 ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

 

 

 

 

 

 

Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,
Msc Αθλητικής Διατροφής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.