Πως να μη παρουμε κιλά τις γιορτές

Facebooktwitterpinterest

Κάθε Χριστούγεννα όλοι συγκεντρωνόμαστε γύρω από το γιορτινό τραπέζι κι επιδιδόμαστε σε ένα φαγοπότι άνευ προηγουμένου. Είναι οι σπιτικές πίτες και η γεμιστή γαλοπούλα που μας κάνουν να συνεχίζουμε να τρώμε, ακόμη κι όταν νιώθουμε πως δε χωράει τίποτε άλλο στο στομάχι μας; Είναι τα γλυκά, τα μπισκότα, η ζεστή σοκολάτα τόσο ακαταμάχητα, που μας κάνουν να ξεχνούμε το μέτρο και τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς για υγιεινή διατροφή;

Θα πρέπει μάλλον να δούμε το διατροφικό ξέσπασμα των Χριστουγέννων συνολικά και να μην το ερμηνεύουμε μονάχα ως μια ευκαιρία για διατροφικά ολισθήματα. Εξάλλου, όλοι μας δε νιώθουμε κάποια στιγμή ότι πιεζόμαστε λόγω των εορτών περισσότερο από όσο μπορούμε να αντέξουμε;

Άγχος και Στέρηση Ρουτίνας

Πριν από τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι κινούμαστε με φρενήρεις ρυθμούς για να τα προλάβουμε όλα. Πρέπει να αγοράσουμε δώρα, να καθαρίσουμε το σπίτι, να το στολίσουμε, να τελειώσουμε κάθε εργασιακή εκκρεμότητα και να αφοσιωθούμε στην οικογένεια και τους φίλους. Αν εμείς οργανώνουμε το γιορτινό τραπέζι, υπάρχει σίγουρα το επιπρόσθετο άγχος να τα προλάβουμε όλα και να μαγειρέψουμε κάτι που θα αρέσει σε όλους.

Αυτό το άγχος προστίθεται στην ανασφάλεια που απορρέει από την έλλειψη της ρουτίνας μας. Στις διακοπές, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτά που συνήθως κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Πού να βρεις χρόνο σε ένα γεμάτο σπίτι να αφοσιωθείς στον εαυτό σου, να κάνεις ένα ζεστό αφρόλουτρο και να χαλαρώσεις, διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο; Η ώρα που ξυπνάς, το φαγητό που τρως, οι συνήθειές σου, όλα ανατρέπονται, έστω αν αυτό γίνεται γευστικά προς το καλύτερο.

Πώς να Αντεπεξέλθουμε Διατροφικά στις Γιορτές;

Το σώμα μας αγαπά τη ρουτίνα, όσο κι αν εμείς δεν το συνειδητοποιούμε. Επομένως, ακόμη και τα Χριστούγεννα ή σε οποιαδήποτε άλλη γιορτινή περίοδο, πρέπει να βρούμε τρόπους να απολαμβάνουμε τη ρουτίνα μας. Φτιάξτε λοιπόν τον αγαπημένο σας καφέ ή ξυπνήστε την ώρα που συνηθίζετε. Βγείτε έξω για την καθιερωμένη σας βόλτα ή τσεκάρετε τους λογαριασμούς σας σε Facebook, Twitter, Instagram κτλ. Διαβάστε ή δείτε την αγαπημένη σας εκπομπή, παίξτε με το κατοικίδιό σας ή ενημερωθείτε για τα νέα της ημέρας στις ειδήσεις. Αφήστε το πρωινό σας να αποτελείται από υγιεινές τροφές, οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι σας κάθε ημέρα. Λίγη βρώμη, φρούτα και γιαούρτι θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια, χωρίς να φορτωθείτε πολλές θερμίδες. Ταυτόχρονα, θα σας θυμίσουν την πρωινή σας ρουτίνα και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στο σωστό δρόμο όλη την ημέρα.

Κανείς δεν περιμένει πως τα Χριστούγεννα κάποιος δεν θα φάει ούτε ένα μελομακάρονο ή δεν θα πιει ούτε ένα ποτήρι κρασί. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρούμε πως κατά τη διάρκεια των εορτών επιτρέπεται κάθε ατασθαλία στη διατροφή μας. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να ακολουθούμε το διατροφικό μας πρόγραμμα και να εντάσσουμε τις λιχουδιές των Χριστουγέννων μέσα σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουμε να μετριάσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε και ταυτόχρονα δεν στερούμαστε τίποτα. Ο ιδανικός αυτός συνδυασμός μας βοηθά επίσης να αποφύγουμε το δυσάρεστο φούσκωμα, το οποίο σχεδόν πάντα μας ακολουθεί μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Με μέτρο λοιπόν και με προσοχή στις διατροφικές μας συνήθειες θα απολαύσουμε τα Χριστούγεννα υγιεινά!

Πάντα με υγεία,

 

 

 

 

Άννα Κορτέση

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.