Προεκλαμψία

Facebooktwitterpinterest

Γενικά Για Την Προεκλαμψία

Περίπου 1 έγκυος στις 20, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, εμφανίζειαρτηριακή υπέρταση συνδυαζόμενη με αύξηση τωνπρωτεϊνών στα ούρα. Αυτή η επιπλοκή της εγκυμοσύνης ονομάζεται προεκλαμψία, η οποία αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε εκλαμψία ή σε σύνδρομο Hellp, των οποίων οι συνέπειες είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Δεν γνωρίζουμε πλήρως την αιτία που προκαλεί προεκλαμψία στις εγκύους. Η προεκλαμψία εκδηλώνεται συχνότερα στις πρωτοτόκες γυναίκες. Αν και η πιθανότητα υποτροπής της προεκλαμψίας σε επόμενες εγκυμοσύνες είναι κάτω από 30%, οι επόμενες κυήσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι μια έγκυος που έπασχε από αρτηριακή υπέρταση δεν θα αναπτύξει οπωσδήποτε προεκλαμψία. Αν και υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες, η προεκλαμψία μπορεί να εκδηλωθεί σε εγκύους χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου.

Ποιες είναι οι προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται για τις μελλοντικές κυήσεις;

Ο κίνδυνος υποτροπής της προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια μελλοντικής κύησης είναι συνολικά χαμηλός αφού αφορά λιγότερο από μια γυναίκα στις δέκα. Ωστόσο, είναι σημαντικότερος όταν η προεκλαμψία εκδηλώνεται νωρίς στην εγκυμοσύνη και προκαλεί επιπλοκές. Μετά από το σύνδρομο HELLP, μια γυναίκα στις δυο κινδυνεύει να παρουσιάσει εκ νέου προεκλαμψία, συχνά δε πρόωρα. Μεταξύ αυτών, ορισμένες θα εμφανίσουν επιπλοκές, εκ των οποίων μια στις πέντε θα εκδηλώσει σύνδρομο HELLP .

Σε ορισμένες χώρες, οι γυναίκες υψηλού κινδύνου λαμβάνουν συμπληρωματικά ασβέστιο όμως αυτό δεν είναι ωφέλιμο παρά μόνο σε περίπτωση έλλειψης. Επιμένουμε περισσότερο στη λήψη ασπιρίνης κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Η εφαρμογή μιας τέτοιας θεραπείας συζητείται κατά περίπτωση και οι γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τον γυναικολόγο σε περίπτωση νέας κύησης.

Να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας σε περίπτωση εργασίας που προκαλεί άγχος ή είναι σωματικά δύσκολη, ενώ οι ασχολίες ελεύθερου χρόνου και η τακτική μέτρια σωματική άσκηση έχουν προστατευτική επίδραση.

Παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την προεκλαμψία και το σύνδρομο HELLP

Εκτός από το ιστορικό προεκλαμψίας ή συνδρόμου HELLP, αρκετοί παράγοντες έχουνενοχοποιηθεί, αρχίζοντας με το οικογενειακό ιστορικό (προεκλαμψία στη μητέρα, σε γιαγιά, αδελφή). Ορισμένες εθνότητες (μαύρη φυλή) επίσης φαίνεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η προεκλαμψία είναι επίσης συχνότερη, και συχνά σοβαρότερη, στις γυναίκες οι οποίες δεν είχαν ποτέ παιδιά ή οι οποίες άλλαξαν πρόσφατα σύντροφο, καθώς και στα νέα ζευγάρια που χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά πριν από την κύηση. Οι που συνδέονται με την προεκλαμψία κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκουν ανοσοποιητικούς μηχανισμούς. Η επαφή με τα πατρικά γονίδια (μέσω του σπέρματος) φαίνεται ότι βελτιώνει την ανοχή του ανοσοποιητικού της μητέρας έναντι του εμβρύου. Ημεγάλη ηλικία της μητέρας, οιπολλαπλές κυήσεις και ορισμένες νόσοι, κυρίως ηαρτηριακή υπέρταση, οιχρόνιες νεφρικές παθολογίες, οδιαβήτης με αντίσταση στην ινσουλίνη , η παχυσαρκία αποτελούν άλλους παράγοντες κινδύνου.

Θεόδωρος Λιακάκος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.