Τι είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy)

Facebooktwitterpinterest

Η πρωκτοσκοπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy) είναι η εξέταση που πρέπει να γίνει εάν η κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού δείξει ανώμαλα- δυσπλαστικά κύτταρα. Στόχο έχει την ανεύρεση των δυσπλαστικών αλλοιώσεων HGAIN με βάση τα μορφολογικά ευρήματα (μετά από χρήση οξικού οξέος και Lugol) και την τεκμηρίωση με βιοψία.

Η πολύ εξειδικευμένη αυτή εξέταση εκτελείται μόνον στις ΗΠΑ και μεμονωμενα σε λίγες ευρωπαϊκές χώρες. Στν χώρα μας εκτελείται τα δύο τελευταία χρόνια στο ημέτερο πρωκτολογικό ιατρείο κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. Η  εξέταση αυτή είναι ανάλογη και γίνεται με την ίδια τεχνική της κολποσκόπησης που εκτελείται από τους ειδικευμένους γυναικολόγους για την διάγνωση των δυσπλασιών των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Στο πρωκτολογικό ιατρείο, ο έλεγχος με την πρωκτοσκοπηση υψηλής ευκρίνειας γίνεται σε κάθε ασθενή με υποψία μόλυνσης με τον ιό HPV. Τοποθετείται οξεικό οξύ μέσα στον αυλό του πρωκτού για 2-4 λεπτά και μετά εισάγεται το πρωκτοσκόπιο. Εξετάζονται τα 6-8 cm του πρωκτού και το περιπρωκτικό δέρμα υπο μεγέθυνση και έλεγχονται οι τυπικές μορφολογικές αλλοιώσεις των προκαρκινωματωδών δυσπλασιών (λευκό επιθήλιο, δημιουργία μωσαίκου, διάστιξη, ανώμαλα αγγεία κλπ.) που προκαλούνται από τον ιό HPV.  Γίνεται φωτογραφική καταγραφή των αλλοιωσεων και λαμβάνονται βιοψίες από τα ύποπτα σημεία προςπαθολογοανατομική εξέταση.

Σε περίπτωση που η εξέταση της βιοψίας δείξει υψηλού βαθμού δυσπασία (HGAIN),  αυτή συσχετίζεται με τα φωτογραφικά δεδομένα. Η πρωκτοσκοπηση υψηλής ευκρίνειας  επαναλαμβάνεται για τονκαυτηριασμό των δυσπλαστικών αλλοιώσεων με τοπική αναισθησία στον πρωκτολογικό ιατρείο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.