Εργαστηριακές & Παρακλινικές γυναικολογικές εξετάσεις

Facebooktwitterpinterest

Η εξέλιξη της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να μην βρει ευρύτατες εφαρμογές στο χώρο της διαγνωστικής και επεμβατικής γυναικολογίας, με βασικότερο εκπρόσωπο την εφαρμογή των υπερήχων. Έτσι, μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε πολλά για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και να ελέγχουμε διαγνωστικά ή/και να παρεμβαίνουμε θεραπευτικά, πολύ συχνότερα και αποτελεσματικότερα από ότι παλαιότερα.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός των πλείστων εφαρμογών των υπερήχων στην γυναικολογική κάθε μέρα πράξη, στη μαιευτική χρησιμοποιούνται για:

  • Πρώιμη διάγνωση ενδομητρίου κυήσεως και διαφορική διάγνωση από εξωμήτριο
  • Προσδιορισμός ηλικίας κυήσεως
  • Διάγνωση πολυδύμων κυήσεων
  • Έλεγχος φυσιολογικής ή μη ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου
  • Διάγνωση ανωμαλιών διάπλασης του εμβρύου
  • Διάγνωση υδράμνιου ή ολιγάμνιου
  • Εκτίμηση και έλεγχος του πλακούντα
  • Έλεγχος του εμβρυϊκού κυκλοφορικού συστήματος

Ο προγεννητικός έλεγχος με την αμνιοπαρακέντηση, τη λήψη τροφοβλάστης, την ομφαλιδοκέντηση, και την εμβρυοσκόπηση δίνουν απαντήσεις σε προβληματισμούς και διλήμματα που προκύπτουν σε κυήσεις αυξημένου κινδύνου (π.χ. ηλικία μητέρας άνω των 35 ετών, αυξημένη αυχενική διαφάνεια, ύπαρξη σοβαρών κληρονομούμενων νοσημάτων στους γονείς, προηγούμενο παιδί στην οικογένεια με συγγενή ανωμαλία, κλπ).

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης του εμβρύου στην κάθε μέρα κλινική πράξη αποτελούν η καρδιοτοκογραφία και το βιοφυσικό προφίλ.

Επίσης, ο ακτινολογικός έλεγχος και η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται σπάνια, αλλά προσφέρουν σημαντική βοήθεια όποτε αυτό ζητηθεί.

Με την αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας, έγινε επιτακτική και η ανάγκη αλλά και η επιθυμία για παράλληλη αύξηση της δυνατότητας παρέμβασης με σκοπό την αποκατάσταση των ¨νεοδιαγνωσμένων¨ ανωμαλιών. Έτσι, σήμερα είναι δυνατό να τοποθετηθούν, μέσω παρακέντησης, καθετήρες μέσα στο σώμα του εμβρύου, για την παροχέτευση π.χ. κύστεων ή της ουροδόχου κύστεως του εμβρύου, όταν διαγνωστεί απόφραξη του ουροποιητικού του συστήματος.

Εγκάρσια τομή της κοιλιάς του εμβρύου στο επίπεδο που γίνεται η μέτρηση της περιμέτρου (αριστερά), μηριαίο οστό για τη μέτρηση του μήκους του (δεξιά), (Ιδία).

Έγχρωμο Doppler. Αυξημένες αντιστάσεις στην ομφαλική αρτηρία.

http://panacea.med.uoa.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.