Άμεση και εντελώς ανώδυνη θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser (FiLaC)

Facebooktwitterpinterest

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή πάνω από τον κόκκυγα και δύναται να είναι μονήρης ή με πολλαπλές διακλαδώσεις. Οι λόγοι δημιουργίας της δεν είναι ξεκάθαροι, όμως οι περισσότεροι ερευνητές την αποδίδουν κατά κύριο λόγο στη λανθασμένη κατεύθυνση ανάπτυξης των τριχών (προς το εσωτερικό του δέρματος) ή ακόμη και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή του πάσχοντα.

Η κύστη κόκκυγα είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 30 ετών. Όταν δεν έχει επιπλοκές προξενεί ελάχιστα ενοχλήματα και η ύπαρξή της συχνά γίνεται αντιληπτή μόνο από το λέκιασμα του εσώρουχου.

Στην οξεία μορφή της συνοδεύεται από διόγκωση, ισχυρό πόνο, εκτεταμένη φλεγμονή και απόστημα. Επιπλέον, η φλεγμονή ενδέχεται να προκαλέσει πυρετό και καταβολή του οργανισμού. Στην περίπτωση του αποστήματος, η ιατρική παρέμβαση οφείλει να είναι άμεση ώστε με τη διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος να ανακουφιστεί ο ασθενής. Σε δεύτερο χρόνο, όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα.

Μέχρι σήμερα, η κύστη κόκκυγα αντιμετωπίζεται με την κλασσική τεχνική αφαίρεσης της κύστης και των συνοδών πόρων, ανεξάρτητα από το χειρουργικό μέσο που χρησιμοποιείται (Laser, RF- Ραδιοκύματα ή νυστέρι). Στη συνέχεια ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να αφήσει το τραύμα ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδος), να το κλείσει μερικώς (ημίκλειστη μέθοδος) ή να πραγματοποιήσει πλήρη συρραφή του τραύματος (κλειστή μέθοδος).

Τα δεδομένα όμως αναστρέφονται και η επανάσταση που συντελείται στον τομέα αυτό είναι ανάλογη με την επανάσταση που επέφερε η Λαπαροσκοπική Μέθοδος στη χειρουργική της χολής, αντικαθιστώντας την Ανοιχτή Χειρουργική Τεχνική. Με σύμμαχο την εξειδικευμένη γνώση και στην αιχμή της ιατρικής τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να προσφέρουμε οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των υποτροπών αυτής, μέσω μίας νέας ελάχιστα παρεμβατικής τεχνικής, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση Laser(FiLaC), με φωτοθερμική διαδικασία και χωρίς αφαίρεση (κόψιμο) ιστού.

Η πρωτοποριακή θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser (FiLaC)

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση μιας νέας γενιάς χειρουργικών laser όχι μόνο προσέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία των περιεδρικών (περιπρωκτικών) συριγγίων αλλά συνεισέφερε σε μια νέα, εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για το τριχοφωλεακό συρίγγιο και την κύστη κόκκυγα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.

Η θεραπεία FiLaC (Fistula track Laser Closure) πραγματοποιείται υπό τοπική νάρκωση, χωρίς καμία τομή και επιτυγχάνει αναίμακτα, ανώδυνα και πάρα πολύ σύντομα τη θεραπεία και τη σύγκλιση της κύστεως.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση εξελιγμένου χειρουργικού laser (Leonardo Dual 980/1470nm) και ειδικών ινών εκπομπής της ενέργειας (radial 360O) διασφαλίζοντας την εφαρμογή της ακτινοβολίας στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστεως με απόλυτα ομοιογενή και ασφαλή τρόπο.

Η εστιασμένη ακτινοβόληση της περιοχής καταστρέφει τα εσωτερικά τοιχώματα του τριχοφωλεακού συριγγίου ενώ η έντονη αντισηπτική και αντιφλεγμονώδης δράση του laser οδηγούν στην ταχεία επούλωση και σύγκλιση της κύστης και στην οριστική θεραπεία του ασθενούς.

  Άμεση και εντελώς ανώδυνη θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser (FiLaC)

Μετεγχειρητική εικόνα μετά από αφαίρεση  της κύστης κόκκυγα με την κλασσική μέθοδο                                                               

                                                                                                       MTX_Methodos Laser_Kistis_Kokkixa
Μετεγχειρητική εικόνα μετά από σύγκλιση της κύστης με L
aser(FiLaC)

 

Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής

  • Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη, καθώς διαρκεί έως και 15 λεπτά.
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία (day clinic), έχει μηδενικό χρόνο ανάρρωσης ( με την κλασσική μέθοδο ο μετεγχειρητικός χρόνος επούλωσης τραύματος είναι 1-2 μήνες) και μηδενικό κόστος αποθεραπείας. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Μετά το χειρουργείο η περιοχή δεν φέρει κανένα απολύτως τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις συχνές αλλαγές, τον κίνδυνο έκθεσης σε μολύνσεις και τις επικίνδυνες επιπλοκές (διαπύηση τραύματος, αιμορραγία).
  • Η θεραπεία είναι οριστική και συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών μετά από χειρουργική αφαίρεση, η εφαρμογή της νέας τεχνικής με laser(FiLaC) προσφέρει οριστικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
  • Η εφαρμογή του laser(FiLaC) στην ευρύτερη περιοχή της ουράς μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο ιατρείο του Δρ. Αλκιβιάδη Φ. Παππά, τηλ.: 210 2810470

ή να επισκεφτείτε το site, www.proctoclinic.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.