Ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγα με laser:

Facebooktwitterpinterest

Η τεχνική που άλλαξε τα δεδομένα!

Η πιο σύγχρονη και πρωτοποριακή τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα αναπτύχθηκε στην Ελλάδα το 2012 από τον Δρ. Αλκιβιάδη Παππά, οποίος πρωτοεισήγαγε σε παγκόσμιο επίπεδο την εφαρμογή laser στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης, ενώ παράλληλα εξέλιξε την εφαρμογή του (laser) και σε άλλες παθήσεις, όπως στην αιμορροϊδοπλαστική με laser και στη θεραπεία των συριγγίων.

Μέχρι τότε στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα γινόταν με κλασική χειρουργική αφαίρεση της κύστης, η οποία ήταν επώδυνη μετεγχειρητικά, απαιτούσε χρόνο αποθεραπείας τουλάχιστον ενός έως δύο μήνες, μεγάλο διάστημα εκτός εργασίας και δεν είχε το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα, αφού μπορεί να παραμόρφωνε την περιοχή, με τη δημιουργία ουλών.
Τη νέα τεχνική, η οποία ονομάζεται SiLaΤ (Sinus Laser Treatment) και βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση laser, ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς γνωρίζει σε συναδέλφους του μέσα από διεθνή συνέδρια (Μιλάνο 2016, Βερολίνο 2017) καθώς και workshop, το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού, στο οποίο συμμετείχαν συνάδελφοι γιατροί από τη Γερμανία.
Για την αντικατάσταση της εκτομής της κύστης, έχουν εν τω μεταξύ αναπτυχθεί κι άλλες θεραπείες που δεν προϋποθέτουν χειρουργική επέμβαση, όπως είναι η χρήση ινώδους κόλας, η έγχυση φαινόλης, η χρήση ραδιοσυχνοτήτων εσωτερικά της κύστης -τεχνική EPSIT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment)- του Ιταλού χειρουργού Meneiro κ.α.
Οι τεχνικές αυτές, όμως σε αντίθεση με την εφαρμογή laser, έχουν πιο περιορισμένη εφαρμογή, αφού ενδείκνυνται κυρίως για μικρές κύστες, χωρίς οξεία φλεγμονή, καθώς και για κύστες που δεν έχουν παρουσιάσει επανειλημμένες υποτροπές.
Το βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας με laser (SiLaT), είναι η δυνατότητα εφαρμογής σε όλα τα είδη κύστης, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη φλεγμονή, τη χρονιότητα, τα πολλαπλά συρίγγια ή τις πολλές υποτροπές.
Η θεραπεία κύστης κόκκυγα SiLat είναι η μόνη θεραπεία που εφαρμόζει laser ενδοσκοπικά (εσωτερικά της κύστης), και σε αντίθεση με τη διαθερμία ή τις ραδιοσυχνότητες (EPSIT), το laser προκαλεί εξάχνωση μόνο του πάσχοντα ιστού.
Η ενέργεια του laser εκπέμπεται μέσω ειδικής οπτικής ίνας κυκλοτερώς με ελεγχόμενο τρόπο. Η ισομερής κατανομή της ενέργειας, η αντισηπτική δράση και η έντονη φλεγμονώδης αντίδραση επί των τοιχωμάτων της κύστης είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του laser που εξασφαλίζουν την οριστική επούλωση της κύστης.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τα 1000 και πλέον περιστατικά θεραπείας κύστης κόκκυγα που έχει εφαρμόσει ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς από το 2012, έχουν καταγράψει πρωτοφανή ποσοστά επιτυχίας, της τάξεως του 95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά αυτά ήταν όλων των ειδών καθώς και περιστατικά τα οποία είχαν υποτροπιάσει αρκετές φορές μετά από τη θεραπεία με άλλες τεχνικές, προ της εφαρμογής SiLat.
Το ελάχιστο τραύμα, εντελώς ανώδυνο χωρίς μετεγχειρητικές αλλαγές και ιδιαίτερη περιποίηση, η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα (αμέσως μετά την έξοδο από την κλινική), το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και τα υψηλά ποσοστά οριστικής επούλωσης, καταδεικνύουν τη μέθοδο SiLat ως την πλέον αποτελεσματική.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου SiLat, πιο συγκεκριμένα είναι τα εξής:

  • Ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη θεραπεία, διάρκειας μόλις 15 λεπτών
  • Μηδενικός χρόνος νοσηλείας, μηδενικό κόστος αποθεραπείας και μηδαμινός χρόνος ανάρρωσης
  • Η περιοχή φέρει ελάχιστο τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επώδυνη και επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις συχνές αλλαγές, αλλά κι από τον κίνδυνο έκθεσης σε μολύνσεις ή άλλες επιπλοκές
  • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και στις κανονικές του δραστηριότητες
  • Σύντομη επαναφορά της πρότερης φυσιολογικής μορφής της περιοχής, έτσι όπως ήταν προ κύστης
  • Η θεραπεία είναι οριστική και συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Οι περιπτώσεις υποτροπών είναι πολύ σπάνιες, οπωσδήποτε πολύ λιγότερες απ’ ότι με άλλες τεχνικές
  • Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιοχή της ουράς σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή

Αλκιβιάδης Παππάς

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.