Εξωτερική ωτίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαιράκι μπήκε για τα καλά και φέτος και ο συνδυασμός των ήδη υψηλών θερμοκρασιών με την δυνατότητα της φυσικής δροσιάς που προσφέρει η πανέμορφη χωρα μας, αποτελεί την καλυτερη επιλογή για όλους,τις κοντινές παραλίες και την θάλασσα. Πάντα όμως με την απαραιτητη προσοχή και προφυλάξεις ώστε να μπορούμε να χαρούμε την κατά γενική ομολογία πιο όμορφη εποχή του έτους. Μια απο τις πιο συχνές παθήσεις του καλοκαιριού ειναι η εξωτερική ωτίτις. Εξωτερική ωτίτιδα είναι η μόλυνση του δέρματος στον έξω ακουστικό πόρο δηλαδή το κανάλι του εξωτερικού αυτιού. Ονομάζεται και ωτίτιδα των κολυμβητών γιατί το παθαίνουν πολύ συχνά οι κολυμβητές το καλοκαίρι στη θάλασσα ή την πισίνα κυρίως αν παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα. Η υγρασία που δημιουργείται στο κανάλι του εξωτερικού αυτιού είναι ένας πολύ καλός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβίων ή ακόμη και μυκήτων. Όταν το νερό μπαίνει στο αυτί μπορεί να μεταφέρει σε αυτό μικρόβια ή μύκητες. Συνήθως βγαίνει αμέσως μόνο του, το αυτί στεγνώνει και έτσι τα μικρόβια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μερικές φορές όμως το νερό παραμένει εγκλωβισμένο στο κανάλι του αυτιού και το δέρμα μουλιάζει. Τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και μπορεί να κάνουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δηλαδή εξωτερική ωτίτιδα. Αλλες αιτίες μόλυνσης είναι οι μικροτραυματισμοί του καναλιού (χρήση αιχμηρών αντικειμένων πχ κλειδιά η το δάκτυλο ή ξένα σώματα).

Συμπτώματα

Η εξωτερική ωτίτιδα αρχικά εκδηλώνεται συνήθως μʼ ένα αίσθημα βάρους,πίεσης βαρηκοίας και κνησμού (φαγούρας), που ακολουθείται από τοπικό πόνο,και έντονη ευαισθησία στο άγγιγμα.Κατόπιν το κανάλι του αυτιού πρήζεται και μερικές φορές αποφράσσεται. Το αυτί αρχίζει να τρέχει και βγάζει γαλακτώδες υγρό. Εάν καθυστερήσει η έναρξη της θεραπείας και η νόσος αρχίσει να επεκτείνεται στις γειτονικές προς το αυτί περιοχές, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανησυχητική.

Προφύλαξη

Πρέπει παντα να στεγνώνουμε την περιοχή μετά το κολύμπι (καθαρή πετσέτα ή και χρήση πιστολάκι μαλλιών). Προσοχή,όχι χρήση μπατονέτας μέσα στον ακουστικό πόρο.Εάν αισθανόμαστε πως υπάρχει νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1-2 σταγόνες λευκό οινόπνευμα ή/και ξύδι. Ετσι το όξινο περιβάλλον αναστέλλει την ανάπτυξη των μικροβίων και των μυκήτων.

Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που υπαρχει η άνωθεν συμπτωματολογία θα χρειασθείτε Ωτορινολαρυγγολογική αντιμετώπιση.Θα πρέπει να γίνει μικροσκοπική εκτίμηση του αυτιού για καθορισμό του τύπου και της αιτίας της φλεγμονής.Κατόπιν συχνός καθαρισμός του αυτιού σας και κατάλληλη αγωγή με ωτικές σταγόνες. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η απο στόματος αντιβίωση. Συχνά επίσης,κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, συμβαίνει, η είσοδος και εγκλωβισμός ζωύφιων,εντόμων κλπ.Σαν άμεση αντιμετώπιση μπορείτε να ρίξετε χλιαρό νερό ή ακόμα καλύτερα μερικές σταγόνες οινόπνευμα. Στην συνέχεια μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας όπως το ίδιο ισχύει και για όποιου τύπου εγκλωβισμένα ξένα σωματα. Η κλινική εκτίμηση και αντιμετώπιση απο ιατρό Ω.Ρ.Λ. ειναι απαραίτητη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.