Ρομποτική και λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκήλης

Facebooktwitterpinterest

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε κοιλιοκήλη (διόγκωση της κοιλιακής χώρας που οφείλεται σε χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα), ο ιατρός σας θα συστήσει αποκατάσταση με χειρουργική επέμβαση, αφενός για την αποφυγή επιπλοκών (περίσφιξη), δηλαδή την περίπτωση να παγιδευτεί το έντερο στο χάσμα και να νεκρωθεί) και αφετέρου διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διόρθωσης του προβλήματος της κοιλιοκήλης εκτός από το χειρουργείο (πχ φαρμακευτικός). Η χρήση πιεστικής ζώνης κοιλίας (κηλεπιδέσμου) όχι μόνο δεν διορθώνει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς του εντέρου που προπίπτει ή στη δημιουργία συμφύσεων(σκληρός, αντιδραστικός ιστός που δυσκολεύει αργότερα την επέμβαση). Συμφύσεις  παρουσιάζονται συνήθως μετά από παλαιά ανοικτή επέμβαση ενώ στις περιπτώσεις αυτές η κήλη εμφανίζεται συνήθως μέσα από την παλαιά τομή (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη). Η χειρουργική αποκατάσταση κοιλιοκήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3-4 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) αποκατάσταση πραγματοποιείται ακόμη από μεγάλο αριθμό χειρουργών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, καθώς και σε περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η Ρομποτική Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών, όπως καλύτερη όραση για τον χειρουργό (τρισδιάστατη, στερεοσκοπική εικόνα υψηλής ευκρίνειας) και μεγάλη ελευθερία κινήσεων στα ρομποτικά εργαλεία.

Κατά τη Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης, ο χειρουργός αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας, θα ελέγξει προσεκτικά την περιτοναϊκή κοιλότητα. Στη φάση αυτή μπορεί να χρειαστεί να κοπούν συμφύσεις του εντέρου με το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και συχνά πολύωρη. Ο χειρουργός Σ.Χειρίδης χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία που κόβουν ενώ καυτηριάζουν, ώστε η επέμβαση να πραγματοποιηθεί χωρίς απώλεια αίματος. Όταν εντοπίζεται η κήλη, ανατάσσεται το περιεχόμενο του σάκκου της (ο χειρουργός επαναφέρει το λίπος και το έντερο που προπίπτουν, πίσω στην κοιλιά) και συχνά αφαιρείται κατά το δυνατόν και ο σάκκος. Όταν καθαριστεί τελείως το κοιλιακό τοίχωμα από τις συμφύσεις, ακολουθεί η τοποθέτηση του πλέγματος. Το πλέγμα είναι φτιαγμένο από υλικό που δημιουργεί έντονη ινώδη αντίδραση με αποτέλεσμα η περιοχή ναενδυναμώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το πλέγμα διπλώνεται με κατάλληλο τρόπο για να μπορέσει να χωρέσει μέσα από την τομή του 1cm. Για την καθήλωσή του χρησιμοποιούνται συνήθως μερικά ειδικά κλιπ (είτε από τιτάνιο, είτε απορροφήσιμα). Μετά  την επιβεβαίωση της καλής τοποθέτησης του πλέγματος και της αιμόστασης, αφαιρούνται όλα τα εργαλεία και στη συνέχεια ο αέρας από την κοιλιά.Τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.

Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.